BRANDY RUBEDO NAGRAĐEN SREBRNOM MEDALJOM ZA KVALITETU NA OVOGODIŠNJEM INTERNATIONAL WINE & SPIRIT COMPETITION (IWSC) U LONDONU

U posljednje vrijeme samo dobre vijesti iz Slavonije, barem kada su destilerije u pitanju. Nedavno smo pisali o destileriji Bijeli Gusak iz Đakova koja osim premium rakije proizvodi i gin. Novitet je i to da je destilerija Kostelac iz Orahovice dosad dobro poznata po proizvodnji rakija i likera također na tržište plasirala i liniju ginova.

Najnovija dobra vijest dolazi iz Feričanaca, gdje je locirana destilerija OPG-a Đuroković čiji je vinjak Rubedo nedavno osvojio srebrnu medalju na ovogodišnjem IWSC ocjenjivanju u Londonu. Riječ je o čisto prirodnom, stopostotnom vinskom destilatu bez dodanih aroma ili boja, dvostruko distiliranom i odležanom u slavonskim hrastovim bačvama. Brandy Rubedo objedinjuje duh vinograda i šuma sa zelenih brežuljaka na obodu panonske nizine.

Ovo priznanje bilo je ujedno i povod za kratki interview sa Tomislavom Đurokovićem, osobom koja stoji iza cijele priče.

  • Recite nam nešto o sebi? Odakle ideja da se nakon desetak godina života u metropoli odlučite baviti i destiliranjem jakih alkoholnih pića u mjestu iz kojeg ste potekli?

Do ideje smo došli nakon što smo obnovili vinograd kojeg obrađujemo iz vlastitog užitka. Kada je došao u puni rod, od viškova grožđa smo počeli destilirati rakiju, a kako sam osobno ljubitelj brandy-a, cognaca i whiskey-a koji odležavaju u hrastovim bačvama, palo mi je na pamet da i sami pokušamo proizvesti nešto slično. Krenuli smo prije četiri godine sa 200tinjak boca, koje su prvenstveno bile namijenjene za naše potrebe te za naše prijatelje i poznanike. Odziv je odmah bio vrlo dobar, tako da smo već sljedeće godine udvostručili proizvodnju. S udvostručavanjem proizvodnje smo nastavili i sljedeće godine, na tisuću boca, dok u 2021 planiramo proizvesti oko 2.000 boca.

  • Feričanci su poznati vinogradarski kraj, no da li se netko prije Vas na tome području bavio proizvodnjom vinjaka sa tržišnim ambicijama?

Koliko je meni poznato, nitko se do sada u Feričancima nije bavio proizvodnjom brandy-a o ovakvom obliku kao što ga mi proizvodimo. S obzirom da su Feričanci prvenstveno poznati po proizvodnji vina, proizvođači se najčešće odlučuju na vino kao finalni proizvod.

  • Na bazi koje rakije od vina proizvodite brandy Rubedo? Posjedujete li vlastite vinograde ili otkupljujete grožđe od drugih malih proizvođača?

Naš brandy Rubedo je proizveden od odabranih grozdova frankovke, što je malo netipično za proizvodnju brandy-a i cognaca, koji se uglavnom proizvode od bijelih sorti. No, nedavno dodijeljena srebrna medalja na International Wine and Spirit Competition nam je potvrdila da smo dobro odlučili kada smo odabrali frankovku kao baznu sortu.

Osim vlastitog grožđa, koristimo i grožđe koje otkupljujemo od jednog partnerskog OPG-a, čiji je vinograd na istom lokalitetu kao i naš, udaljen svega stotinjak metara od našeg vinograda, što je izuzetno bitno, jer mikroklimatski uvjeti u dobroj mjeri određuju kvalitetu grožđa, a posljedično i vina, i brandy-a.

  • Recite nam nešto detaljnije o proizvodnom procesu i odležavanju?

Proizvodni proces se sastoji od tještenja grožđa i alkoholnog vrenja, kojeg vodimo na sličan način kao kod proizvodnje crnih vina. Nakon vrenja, prevrelu masu dvostruko destiliramo te je spremamo u hrastove bačve, u kojima destilat odležava godinu dana. Nakon odležavanja, brandy punimo u boce.

  • Kako ste se odlučili poslati brandy Rubedo na IWSC i kakav dobivena nagrada predstavlja impuls u daljnjem poslovanju?

Nakon što smo dobili dobre povratne informacije od prijatelja i poznanika, počeli smo razmišljati o proširenju proizvodnje, no da bismo se osvjedočili o stvarnoj kvaliteti i potencijalu Rubeda, odlučili smo zatražiti neovisnu, stručnu procjenu. Na prijedlog sommeliera Aleksandra Noršića, odlučili smo se Rubedo poslati na IWSC u London. IWSC predstavlja jedno od najprestižnijih i najvećih (ako ne i najveće) svjetsko natjecanje ovog tipa, na kojem se kušaju i ocjenjuju vina i jaka alkoholna pića iz cijelog svijeta. Ocjenjivanju se pristupa „na slijepo“, pri čemu sudac ne zna koje piće ocjenjuje, a isto piće ocjenjuje velik broj sudaca, čime se eliminira bilo kakva subjektivnost pri ocjenjivanju. Rubedu je dodjeljena srebrna medalja u konkurenciji stotina jakih alkoholnih pića, što nas čini izuzetno ponosnima, a sličnom nagradom se može pohvaliti tek mali broj hrvatskih proizvoda.

Nagrada IWSC-a nam je definitivno dodatni impuls u razvoju našeg poslovanja i potvrda da to što radimo stvarno vrijedi.

  • Da li se u bliskoj budućnosti planirate baviti i proizvodnjom drugih jakih alkoholnih pića?

S obzirom da su nam trenutni resursi ograničeni, naši napori su, uglavnom, fokusirani na Rubedo, no definitivno namjeravamo proširiti naš asortiman u ne tako dalekoj budućnosti. Razvijamo nekoliko ideja, za koje se nadam da ćemo ih moći jednako uspješno predstaviti, kao što je to u slučaju Rubeda.

  • Gdje se trenutno može nabaviti brandy Rubedo i kolika mu je maloprodajna cijena?

Rubedo se trenutno može nabaviti u maloprodaji na nekoliko lokacija u centru Zagreba – Franja coffee and Tea Shops, Vinoteka Vintesa, Wine bar Bornstein…

Također, Rubedo je dostupan u Vrutkovom web shopu:

(https://www.vrutak.hr/BRANDY-RUBEDO-07L-DjUROKOVIC-61-21023)

te na web shopu našeg ekskluzivnog distributera Lu Ma Ekskluziv:https://lumaekskluziv.hr/?product_cat=&s=rubedo&post_type=product&lang=hr

U Lu Ma ekskluzivu se Rubedo može naručiti i u ukrasnoj kutiji, što predstavlja prikladan i otmjen poslovni poklon ili poklon za bilo koju drugu priliku. Također preporučamo i Lu Ma-in poklon paket s Rubedom, medom s lješnjacima ili orasima te Cohiba cigarom – jednom od najcjenjenijih Kubanskih cigara – s kojom se Rubedo izuzetno dobro slaže.

Cijena Rubeda u maloprodaji je 200 kn, dok je cijena gift edicije u ukrasnoj kutiji 230 kn. Cijena poklon paketa iznosi 400 kn.

Više podataka o Rubedu možete naći na www.rubedo.hr, kao i na našim facebook i instagram profilima. Na sve upite ćemo rado odgovoriti, javite nam se na rubedo@rubedo.hr

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *