OBITELJSKA DESTILERIJA FRUCTUS IZ ORAHOVICE NA TRŽIŠTE JE PLASIRALA TRI NOVA GINA POD ETIKETOM MOUNTAIN CREEK

Nakon OPG-a Bošnjak iz Sičica i craft destilerije Bijeli Gusak iz Đakova, Slavonija je dobila i svog trećeg proizvođača gina. Riječ je o obiteljskoj destileriji Fructus iz Orahovice i njihovim novim proizvodima, premium gin-ovima  naziva Mountain Creek – po planinskom izvoru vode koji se nalazi iznad Orahovice u samom Parku prirode Papuk. Bio je to više nego dovoljan razlog za posjet destileriji koja se nalazi u Orahovici, Ulici Kralja Zvonimira, na kućnome broju 278 i razgovor sa vlasnikom Krešimirom Kostelac.

Iako novi u proizvodnji gina destilerija Fructus ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji jakih alkoholnih pića, točnije rakija i likera, ali i voćnih vina od kupine, jabuke i višnje, a cijela priča je započela još 2006. godine.

„Sve je zapravo krenulo spontano i iz ljubavi. Prije petnaestak godina kada smo kretali u ovu priču i supruga i ja smo imali dovoljno vremena, tada još nismo imali djece, a moja privatna filozofija je bila bolje poslijepodne kunu zaraditi nego kunu potrošiti. Prvo smo krenuli sa vinom od kupine, zatim sa vinom od višnje… Iznenadili smo se kako je to vino od višnje bilo dobro, ne zato što sam ga ja napravio nego su to svi rekli. U to vrijeme jedno od najjačih i najrelevantnijih ocjenjivanja je bilo na splitskom GAST sajmu. Mi smo tada bili čisti hobisti, napravio sam svega pedesetak litara tog vina od višnje, ali visoke tehnološke standarde smo poštovali do u detalj.

Kada sam gledao rezultate ocjenjivanja gledao sam od sredine pa prema dolje. Pa ipak smo početnici i autsajderi, u takvoj situaciji iluzorno je nadati se plasmanu u gornjem dijelu ljestvice. Gledam, gledam i nema nas nigdje na popisu! Onda sam od sredine počeo gledati prema gore. Vidjeh vino od kupine na šestome mjesto, a vino od višnje na prvome mjestu –  jedina zlatna medalja i diploma šampiona!!! Nisam mogao vjerovati. To je zapravo najdulji dio priče, sve ostalo je nadogradnja. To je bilo 2005. godine, a slijedeće godine smo krenuli u proizvodnju sa znatno većim količinama i tržišnim ambicijama.

Te prve godine zaradio sam kroz destilate svoju cijelu tadašnju godišnju proizvodnju i sav taj iznos uložio u unaprjeđenje poslovanja. Sljedeća godina je bila još bolja. Marketinški smo to htjeli podići na još jednu višu razinu. Ni manje ni više otišli smo u agenciju Bruketa & Žinić i zatražili ponudu jer smo željeli vizualni identitet koji će pratiti kvalitetu naših proizvoda. Za nas početnike to je bila velika cifra, ali se definitivno isplatilo. 2007. godinu smo rasturili sa poklon paketima i tržišno se etablirali u nepune dvije godine. Posebno je bio tražen naš poklon paket nazvan «odabrane hrvatske delicije » u kojem sam stavio naše vino od višnje da predstavlja Slavoniju, kutija je bila iz Varaždina, iz Samobora su bile borovnice u medu, iz like džem od šipka, iz Istre medica s tartufima, a iz Dalmacije viški hib, a uz sve to je i išla i jedna lijepa brošura.“

Tada su se odlučili i svoj brand nazvati Incanto, što na latinskome znači „očarati, opčiniti“. 2014. godine su prodali pola branda Incanto renomiranom distributeru, te se stoga on danas  može pronaći u većini trgovačkih centara. Sa „outsourcingom“ distribucije imali su i više vremena. Tada su pokrenuli i brand Royal Luxury za onaj segment tržišta koji nije bio u fokusu njihovog dotadašnjeg distributera i poslovnog partnera, a to su prvenstveno vinoteke i suvenirnice na jadranskoj obali. Za svoj gin odlučili su se za englesku varijantu imena i nazvali ga Mountain creek. Iako je ime englesko priča je lokalna.

Jedan od najbitnijih stvari u proizvodnji pića je voda, a voda dolazi iz Parka prirode Papuk, odnosno prvog hrvatskog Geoparka. Zanimljivo je za naglasiti da se voda prirodno filtrira kroz slojeve stijena starih više od 600 milijuna godina, što je odraz vrhunske kvalitete vode.  „Dolazio sam na taj izvor zimi kada je temperatura zraka bila -5 °C i ljeti kada je bilo 35 °C, temperatura te vode je uvijek bila 12 °C. „Ta voda je predivna, nema nikakve veze s vodom iz pipe“, govori nam s ushićenjem Krešimir. Osim prirodne izvorske vode kao bazu za gin koriste premium pšenični destilat, destiliran kroz sedam kolona. Svaki njihov gin, a proizvode ga u tri verzije; London dry, Grapefruit tangerine i Lady’s choice sadrži 29 različitih biljnih vrta, samo u različitim omjerima.

Na etiketi svake boce gina Mountain Creek u pakiranju od 0.70 L nalazi se besplatna ulaznica za izletište Jankovac – centralnu polazišnu točku za planinarenje po Papuku, što je dosada jedinstven slučaj kolaboracije jedne destilerije i jednog zaštićenog prirodnog područja. Svako piće najbolje je kušati tamo gdje ono i nastaje. Pa zato posjetite Orahovicu, posjetite Papuk i Jankovac i uživajte u ginu Mountain creek.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *