Slow food na slavonski način

Volite slavonsku šunku, kobase i kulen, TZ Brodsko-posavske županije predstavlja slow food doživljaj na autentičnim slavonskim gospodarstvima.

Ako ste deklarirani gurman, Slavonija je vaš raj, posebno u zimsko vrijeme kada se pripremaju najfiniji specijaliteti od poznate crne slavonske svinje, popularne „fajferice“. Tu se doručak pretvara u ručak, a ručak u večeru. Od ranog jutra nećete odoljeti kobasama, šunki i sitnim zalogajčićima poput čvaraka, nastavit ćete s krepkim slavonskim juhama, potom sarmom, pečenim kobasicama i krvavicama, zasladit ćete se ukusnim krofnama… i eto večere, pa sve ispočetka.

Brodsko-posavska županija vrvi romantičnim seoskim imanjima, a za pravi slow food doživljaj na slavonski način naša preporuka je OPG Kereković u Živikama u oriovačkom kraju. Posjetite ga prvom prigodom.  

Tamo su pravi majstori kada je tradicionalna slavonska svinjokolja u pitanju. U njihovom dvorištu krajem studenog i početkom prosinca tope se čvarci, priprema se mast, pune se kobasice, krvavice i devenice, režu se pole za finu slavonsku šunku…, onako kako se nekad radilo u selima oko Broda i Gradiške. Rado će s vama podijeliti tradicionalnu recepturu, a nemaju ništa protiv ako im se pridružite u pripremi ovih cijenjenih sezonskih namirnica.

Uživat ćete u mirisnoj slavonskoj rakiji u ambijentalnom dvorištu u kojem dominira štagalj i stari ambar s podrumom u kojem će vas ponuditi graševinom i kulinom. Možete i prespavati u apartmanu ili starinskoj sobici u ambaru, a oni hrabriji i na sijenu u štaglju.

„Jela koja nudimo poput kulina, kobasica, slanine…, dolaze iz vlastite proizvodnje. Kod nas možete jahati, provozati se u fijakeru, pecati u ribnjaku ili brodom zaploviti Savom. Na našem imanju imamo crne slavonske svinje i osam lipicanaca, a tipična slavonska jela serviramo u dva prostora. Ako je veća grupa u onom za dvjestotinjak ljudi, a ako je manja u onom za četrdesetak“, ističe Ivan Kereković, vlasnik imanja koji je posebno ponosan što su u poslove na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu uključeni svi članovi obitelji.   

„U živopisnim selima Brodsko-posavske županije i danas se njeguje tradicija koja je na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima postala sastavni dio naše turističke ponude. Danas više nego ikad moderni putnici traže nova mjesta, žele doživjeti novu vrstu avanture, izbjeći velike gužve, predahnuti u interakciji s prirodom, otkriti lokalnu priču koja uključuje i lokalne specijalitete i uživati u opuštenom, ležernom odmoru. Upravo im to nudimo na više od dvadesetak obiteljskih imanja koja su udaljena desetak kilometra jedna od drugih“, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije. 

PR LOLLIPOP KOMUNIKACIJE; text by Alma Radoš, photo by Ena Kokanović Nagy

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *