CRAFT PIVOVARA PODRUM KARLOVAC

Prva asocijacija kada se spomene pivo i Karlovac je naravno Karlovačka pivovara d.d. koja je dio globalne pivarske korporacije Heineken. Međutim široj pivskoj javnosti je gotovo nepoznata činjenica da Karlovac ima i craft pivovaru koja za sada proizvodi tri vrste piva: Crnu čarobnicu, Anisu i Kob.

O pivovari Podrum Ivana Milašin, utemeljitelj zanatske pivovare rekao nam je sljedeće: Pivovara je službeno započela sa radom 30.12.2016. godine u podrumskim prostorijama gdje je smještena i danas na adresi Trg hrvatskih branitelja 4 u Karlovcu. U početku je to bila ideja za proizvodnju piva samo za caffe bar Dobra kob koji se nalazi iznad. Krenuo sam sa laganim stilom Pale Ale pivom nazvanom „Kob“ (lat. sudbina), a kuhao sam u starom bakrenom kotlu iz 1939. godine na kojem se još i danas poznaju udarci čekića iz neke davne kovačnice. Kotao je bio zapremine od 100 litara, nekad je služio za destilaciju alkohola, točnije za pečenje rakije. Uz pomoć prijatelja ugradili smo grijače na struju, cirkulacionu pumpu sa inox kućištem koja je služila za miješanje komine prilikom varenja.

Nakon nekoliko mjeseci javili su mi se bikeri iz motocluba Moto Legija iz Karlovca i zatražili točeno pivo na svom Winterparty-u kao dodatak ostaloj ponudi lager piva. Za iznenađenje skuhao sam crno pivo, možda malo laganije nego danas, i dobio sam odlične kritike. Tako je nastao moj drugi proizvod „Crna Čarobnica“, jedno laganao Brown Ale pivo.2019. u devetom mjesecu meni se pridružuje Darko Ribić sa financijskim ulogom. Ja izlazim iz caffe bara Dobra kob i otvaramo zajedničku tvrtku Pivovara Podrum d.o.o.. Podižemo kapacitet proizvodnje kupnjom novog kotla, fermentora i ostale opreme. Izradili smo i treću vrstu piva i tako je nastala „Anisa“ jedno takozvano Spicy Herbs Ale pivo, koje je začinjeno sa Anisom.“

Cijene su im više nego popularne za craft pivo pa tako „Kob“, proizvedenu od tri vrste ječmenog slada, sa 4.5% alkohola, blago zahmeljena okusa možete kupiti po 12,00 kn u boci od 0,5 l, a keg od 30 l košta 510 kn. Ista je cijena i „Crne čarobnice“ – tamnog piva sa 4.4% alkohola, laganih aroma kave i tamne čokolade. Njihov posljednji uradak – „Anisa“ spicy herbs ale sa 5.9 % alkohola prodaje se po cijeni od 13,30 kn za bocu od 0,5 l ili 570 kn za keg od 30 litara.

Još uvijek je aktualna i njihova zimska ponuda u kojoj možete dobiti 12 boca piva (četiri od svake vrste) po promo cijeni od samo 100 kn. U sklopu paketa se nalazi i recept za kuhano pivo „Kob“. Sastojci su 1 boca 0,5 l piva „Kob“, 25 – 30 g smeđeg šećera, 5 g vanilin šećera, 3 klinčića, 1-2 pimenta u zrnu, 1 kolut naranče i jedan kolut limuna. Svi navedeni sastojci trebaju se zagrijavati u lončići najmanje 15 minuta na temperaturi koja nije viša od 72° C.

Ono po čemu je pivovara Podrum specifična je i ambalaža. Naime, oni na boce svojeg piva ne lijepe etikete, već cijelu bocu umotaju u etiketu. Preostalo je još manje od mjesec dana do kalendarskoga kraja zime, pa ako još uvijek niste iskoristite to vrijeme da kušate njihovu kuhanu „Kob“, kao i ostala dva pivska uratka, s time da moram naglasiti da smatram da je „Anisa“ pivo koje još bolje prija tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *