OPG BARBARIĆ – ILOK NIJE POZNAT SAMO PO VINIMA VEĆ I PO SJAJNIM RAKIJAMA

Posjet ovogodišnjem, trećem izdanju festivala traminca u Iloku bio je kao i uvijek sjajna prilika za potragu za novim hedonističkim užitcima. Nemogućnost da istražujem vojvođanski dio Srijema kompenzirao sam lutajući po Iloku i neposrednoj okolici. Prije same gala večere na ladanjskom imanju Principovac koja intro festivalu traminca bilo je dovoljno vremena za posjet dvama vinarijama. OPG Barbarić posjetio sam prije biciklističkog uspona na Lisku i prije posjete vinariji Zajac.

Smješteni su u iločkoj ulici Vladimira Nazora, nalaze se preko puta vinarije Čobanković i njihova priča se sastoji od četiri dimenzije; vina, rakija, kušaonice i smještaja. Uzmemo li u obzir i ono najbitnije u svakoj uspješnoj turističkoj priči, a to je ljudski faktor onda ova uspješna obiteljsko – turističko – poduzetnička priča ima i petu dimenziju. Pater familias Berislav Barbarić jedini je full time zaposlen na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, ali svi članovi obitelji ondje pomažu, počevši od supruge sinova i snaha.

Nakon nenadanog zadržavanja u Šarengradu, na ostatcima srednjovjekovne utvrde koje je mnogo derutnija od one u Erdutu, ali pruža podjednako fantastičnu vizuru Dunava i plodnih bačkih ravnica krenuo sam put Barbarićevih došavši oko pola sata prije podneva. Omeo sam ih u doručku, tako su rekli, dočekali su me Berislav i njegov sin, a ukoro je došla i supruga. Radovi u destileriji, stižu i gosti koji ondje borave tijekom festivala traminca. Sa gospođom Barbarić odlazim u kušaonicu gdje započinjemo razgovor.

I sama kušaonica integrirana je sa smještajnim kapacitetima, pa gosti koji ondje noće odmah nakon degustacije mogu na spavanje. Ali mislim da se taj scenarij ne događa često, imam dojam da se nakon degustacija ostaje još budan do dugo u noć, a onda kada tijelo i duša klonu tu su udobni kreveti na katu. U kušaonici izložena su brojna priznanja i sve njihove rakije, a imaju čak dvanaest različitih etiketa. U oči odmah upada rakija traminka. Ime sve govori, ipak je Ilok kraljevstvo traminca, pa zbog njega sam došao u Ilok, a traminac kao što je razvidno ne mora biti samo sirovina za vino, već i za rakije. Najveći su proizvođač rakija u županiji, a što se tiče diversifikacije ponude rakija spadaju među najjače u Slavoniji, pa i šire. Naravno proizvode i vina, ali vinara u Iloku je puno, ali samo jedan komercijalni proizvođač rakija – OPG Barbarić.

Uvijek volim pitati domaćina: „Po čemu se razlikujete od drugih, po čemu ste specifični?“ Nisam morao dugo čekati da dobijem odgovor. „Po aromatu, suvremenom stroju za destilaciju koji je zaslužan za to da specifičan okus i miris voća ostane očuvan.“ Pomislih, pa u tome i jest bit, zašto je rakija bolja od svakog viskija zato što se pravi od voća. Sirovina je ključ svega, a tehnologija i znanje služe samo za to da se pravilno transformira u destilat, a cilj je da krajnji uživatelji u kapljici osjete što više onog izvornog.

A osim traminke u ponudi imaju i rakiju lozovaču classic, šljivovicu, viljamovku, jabukovaču, kajsijevaču, travaricu, medicu, višnjevaču, iločki vinjak i liker od višanja. Puno njih je radilo vlastitu rakiju, ali krajnji rezultat nije bio zadovoljavajući ili zbog neadekvatne opreme ili zbog nedovoljnog znanja. OPG Barbarić je specifičan i po tome što nudi uslužnu destilaciju. Imate svoje voće, želite vrhunski rakiju a ne želite riskirati.

Dođete kod Barbarićevih i oni Vam naprave rakiju. Ako postoje sušionice pršuta ili gipsy brewing craft pivarstvo zašto bi to bilo čudno? Ne treba više trošiti riječi na obitelj Barabarić, treba ih posjetiti i uvjeriti se i osobno da Ilok nije sinonim samo za vina kada su hedonistički užitci u pitanju.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *