VINARIJA ZAJAC – LJUBAV PREMA KONJIMA PRETOČENA U STRAST PREMA VINIMA

Nakon posjeta OPG-u Barbarić i nakon biciklističkog uspona na Lisku i usputnog vijuganja po hrvatsko – srbijanskoj granici, a prije gala večere na ladanjskom imanju Principovac koju je potpisao chef Goran Kočiš ostavio sam si dovoljno vremena da posjetim i vinariju Zajac.

Za njih sam prvi put (naravno po dobrome) čuo krajem prošle ili početkom ove godine tijekom najgoreg zimskog lockdowna, a prilika da ih posjetim i to na dva kotača ukazala se tijekom ovogodišnjeg trećeg izdanja festivala traminca. Ove godine izostala su lutanja po vojvođanskom dijelu Fruške Gore i koncentrirao sam se na Ilok i njegov neveliki atar, jer već nekoliko kilometara južnije i istočnije od centra grada nalazi se Vojvodina, a granicu čine prteni putevi i mnogo je nejasnije iscrtana nego na sjeveru gdje moćni Dunav dijeli Srijem od Bačke.

Na putu do Liske i nazad plastično sam uvidio da vinogradi nisu jedine vizure, već da ondje postoje i brojna plodna polja zasađena žitaricama. Osim vinom obitelj Zajac bavi se i ratarstvom i stočarstvom, a njihova posebna strast su konji čiji motivi krase i vizualni izgled njihovih butelja. Vinarstvo je kruna njihove obiteljske poljoprivredne priče, a kao i mnogi drugi sa područja Iloka komercijalni vinari su postali silom prilika, kada je otkupna cijena grožđa postala jednostavno preniska i kada se samo vlastitom proizvodnjom i prodao vina mogao adekvatno kompenzirati sav trud uložen u vinograd. Njihova komercijalna vinska priče započinje 2014. godine, a danas obrađuju 17 ha vinograda i godišnje proizvode oko 50.000 litara vina.

Vinarija se nalazi s lijeve strane, a u istom objektu s desne strane se nalazi kušaonica uređena naravno u rustikalnom stilu. Vino Vam je nadohvat ruke, a kušao sam njihovu graševinu koju nisam htio razrjeđivati sa mineralnom vodom, šteta bi bilo. Uz graševinu i suhomesnate srijemske delicije iz vlastite proizvodnje započeo sam razgovor sa bračnim parom Zajac čija se vinarija nalazi u ulici Samuela Zajca, na kućnom broju 7. Odmah razrješujemo dilemu, nemaju nikakve veze sa baranjskom vinarijom Zajec, a njihovo prezime Zajac slovačkog je podrijetla, a dio Iloka u kojem su nastanjeni, prema granici i Neštinu se i zove Slovački šor. Pravi odraz vremena kada je ovaj dio Panonije imao magnetsku privlačnost za brojne žitelje K.uK. monarhije.

U ponudi imaju šest etiketi vina; tu je naravno graševina kao najraširenija sorta u ovome podneblju, traminac kao sorta karakteristična za Ilok, chardonnay kao jedna od najpopularnijih bijelih sorti, cabernet sauvignon, frankovka i rosé na bazi frankovke.

Kao što već rekoh njihova posebna strast su konji, a i oni su smješteni tik uz vinariju. Bračni par Zajac pasionirani su sudionici pokladnih jahanja, kako onoga domicilnog iločkog, tijekom Vinkova tako i pokladnih jahanja diljem Srijema, Slavonije i Baranje. Konji simboliziraju slobodu, strast, energiju i plemenitost, a ono što nastoje je i to da ti pojmovi budu prve asocijacije na njihova vina. Inače u posljednjih desetak godina događa se pravi revival pokladnih jahanja, a ono što je zanimljivo je i to da je ovaj stari običaj vezan uz Vojnu krajinu odnedavno zaživio i u nekadašnjoj civilnoj, sjevernoj, podravskoj Slavoniji.

Za one koji još to nisu učinili toplo preporučam da posjete i iločku proslavu Vinkova i naravno vinariju Zajac.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *