VINARIJA LONČAR – NOVA UZDANICA ILOČKE VINSKE SCENE

Vinarija Lončar na tržištu je prisutna već devet godina, dosad su vino uglavnom prodavali na kućnome pragu lokalnom stanovništvu, a ohrabreni sjajnim ocjenama koja su njihova vina prošlogodišnje berbe dobila sa Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo odlučili su uratke iz svoga podruma prezentirati široj javnosti, učiniti ih dostupnima svim zainteresiranim enofilima, jer ona to naprosto zaslužuju.

Sama vinska priča obitelji Lončar seže još u djetinjstvo Žarka Lončara, nositelja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Kao dijete živio je u kući koju danas okružuje njihov vinograd na mikro lokalitetu Jenovo koji spada pod znameniti lokalitet Vukovo na kojem se nalazi i vidikovac Iločkih podruma. Ispod stare kuće se nalazi i stari vinski podrum, a njegovi roditelji proizvodili su vino za vlastite potrebe. Preselivši se u uže gradsko područje Iloka i dobivši vinograd u nasljedstvo Žarko je još 1990. godine registrirao vinogradarsku djelatnost.

Rat i progonstvo obiteljsku vinsku priču privremeno su stopirali, a od povratka u Ilok, 1998. godine obnavljaju vinograd, sade nove trsove i svoje grožđe prodaju kao sirovinu lokalnom vinskom gigantu – Iločkim podrumima d.d. Prije desetak godina ponukani malom otkupnom cijenom grožđa koja nije pokrivala niti troškove proizvodnje (o financijskoj nagradi za uloženo vrijeme i trud da ni ne govorimo), odlučili su proizvoditi vlastito vino; osim vinogradarstvom baviti se i podrumarstvo, pa tako i svom primarnom proizvodu – grožđu dati dodatnu vrijednost.

U svakom zlu neko dobro, kaže stara narodna poslovica, pa tako i u ovom slučaju. Niska otkupna cijena grožđa bila je motiv brojnim malim, obiteljskim vinogradarima s područja Iloka da krenu u samostalnu vinsku priču. Dovoljno je samo spomenuti sjajnu vinariju TRS, poljoprivrednu zadrugu nastalu spajanjem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva Bošnjak i Faletar koja se u vrlo kratkom vremenu profilirala kao jedna od najznačajnijih iločkih vinarija, da ne nabrajamo dalje.

Njihov Vinograd nalaze se na Jenovu, a sama vinarija i novi vinski podrum su smješteni u iločkom urbanom području na adresi Vladimira Nazora 118. U sklopu vinarije se nalazi i kušaonica u rustikalnom stilu koja može primiti do 40 posjetitelja. Prvo samostalno vino vinarija Lončar napravila je 2012. godine i njihova prva graševina je odmah klasificirana kao vrhunska. To je bio poticaj da se u komercijalnu vinsku priču koja se sada već gradi čitavo desetljeće krene još ozbiljnije.

Nositelj OPG-a Žarko Lončar, inženjer je šumarstva, strastveni zaljubljenik u prirodu i lovac, pa stoga i etikete njihovih vina krasi motiv jelenskog rogovlja, a njihov izgled potpisuje zagrebačka grafička dizajnerica sa iločkim korijenima Martina Martin. Žarkova desna ruka u vinariji je sin Josip, magistar ekonomije koji je nakon nekoliko godina rada u  razvojnim agencijama i lokalnoj samoupravi na EU fondovima i projektima nedavno odlučio napustiti stalan posao i posvetiti se isključivo vinarstvu, kako bi obiteljskoj vinskoj priči mogao dati vlastiti maksimalan doprinos.

Nakon posljednje berbe grožđa Josip je po prvi puta odradio samostalno preradu i vinifikaciju. Rezultati su bili odlični; graševina, zeleni silvanac i frankovka su ocijenjeni kao vrhunski. Još se čeka ocjena traminca, a po svemu sudeći i on bi trebao biti ocijenjen kao vrhunski, što nije mala stvar, pa čak niti za Ilok čije vinogorje odlikuje odličan terroir.

Kao važnu kariku u tome uspjehu Josip ističe savjete nekadašnje glavne enologinje Iločkih podruma d.d., gospođe Vere Zime koja je nedavno otišla u zasluženu mirovinu, ali se i nadalje bavi vinarstvom u vlastitoj boutique vinariji. Iako je po struci ekonomist i nema formalno vinarsko obrazovanje Josip nije morao posegnuti za uslugama neke tvrtke za vinski konzalting, jer je Ilok nasreću ipak malen grad gdje se svi znaju, pa su tako i Lončarevi obiteljski prijatelji sa obitelji Zima.

I Domagoj Buhač po struci je ekonomist, pa mu to nije bio hendikep da se profilira u jednog od najboljih iločkih mladih vinara. Sam proces vinifikacije Josip je odrađivao sam; količinu sumpora, kvasaca, hrane za kvasce, temperaturu fermentacije, ali se nije libio pitati za savjet one koji imaju puno više „utakmica u nogama“ od njega, a i sam se educirao: „prošlo ljeto na more sam ponio tri knjižurine iz vinogradarstva, vinarstva i podrumarstva i temeljito sam ih proučio vadeći natuknice kao da se pripremam za ispit na fakultetu. S obzirom na rezultate sa Zavoda smatram da sam taj ispit i položio i nadam se da ću to uspjeti ponoviti i sa berbom koja uskoro dolazi“, ističe Josip Lončar.

Trenutno obrađuju oko 3 ha vinograda i proizvode oko 20.000 litara vina godišnje i stoga su se odlučili profilirati kao boutique vinarija s primarnim naglaskom na vrhunsku kvalitetu u limitiranim serijama. U njihovom proizvodnom asortimanu dominiraju bijele sorte grožđe; najzastupljenija je graševina, zatim slijede zeleni silvanac i potom traminac. Od crnih sorti imaju frankovku od kojeg rade i rosé. U odnosu na druge vinarije u Iloku – našem vinogorju najpoznatijem po tramincu njihova je specifičnost što imaju više silvanca no traminca. Kako Josip naglašava u cijelom Iloku postoji svega 2,3 vinarije koje u prodaji imaju i zeleni silvanac.

Vinarija Lončar nova je uzdanica iločke vinske scene čije vrijeme tek dolazi. Posjetite ih i uvjerite se i sami!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *