LJUBAV BARANJSKIH TRAMINACA I DOMAĆIH ČOKOLADA – TREĆE IZDANJE MALE ŠKOLE VINA BARANJE

Pretposljednjeg vikenda vinskog mjeseca Osječko baranjske županije održane su prve dvije Male škole vina Baranje. Organizatori ovih sjajnih edukativno – hedonističkih mini evenata iz udruge vinogradara Baranje Zmajevac već su tada najavili da sa završetkom Vinskog mjeseca ne završava i priča oko Malih škola vina Baranje, da je Vinski mjesec OBŽ bio samo idealna prilika da se s njima započne i da će se one događati na mjesečnoj bazi.

Međutim, na radost svih vinoljubaca prošlo je dvostruko manje vremena do sljedeće male škole, što dovoljno govori o interesu za ovakvim tipom događaja. Već nakon dva tjedna, točnije u subotu 17. srpnja s početkom u 17.30h održano je i treće izdanje Male škole vina Baranje pod radnim nazivom „Ljubav baranjskih traminaca i domaćih čokolada“.

Na drugom izdanju Festivala traminca koji se održavao u Iloku prošle godine bila je najavljena radionica sljubljivanja traminaca i čokolade na kojoj su se tri različita predikatna vina Iločkih podruma trebala sljubiti sa craft uradcima beogradske čokolaterije Aguara. Nažalost, zbog korona mjera ta radionica nije održana, ali su oni kojima je ideja traminaca i čokolade draga došli na svoje na trećoj maloj školi baranjskih vina.

Ovog puta su glavni akteri priče bile praline iz osječke čokoladirnice Chade i baranjski traminci koji su pokazali da se svojom senzualnošću mogu nositi sa iločkim tramincima, kao i s onima iz francuskog Alzasa ili talijanskog Južnog Tirola gdje se i nalazi mjesto Tramin za koje se vjeruje je ovoj sorti i dalo ime. Sama činjenica da traminci sadrže značajan ostatak neprevrelog šećera, visok postotak alkohola i niži postotak kiselina čini ovu sortu idealnom za sljubljivanje sa slasticama.

Domaćini ovog eventa su bili supružnici Julijana i Oliver Novački, vlasnici karanačke vinarije Svijetli dvori, a uz njih je ovu radionicu moderirao i enolog, sommelier i voditelj regionalne vinoteke locirane u osječkoj Tvrđi Damir Zrno. Vinogradi vinarije Svijetli dvori protežu se na južnim ekspozicijama Banskog brda, na visini od 160 do 200 metara. Obrađuju 52 000 trsova vinograda na 13ha vinograda. Organizacija, odnosno u ovom slučaju domaćinstvo ovakvih i sličnih evenata im nije nimalo strana, pa su tako između ostaloga svojedobno organizirali i Eno expert akademiju, a jedina su komercijalna vinarija u Baranji koja organizira i proslavu Martinja. Kao ilustracija da su ovakvi eventi kod njih uvijek bilo i više nego uspješni poslužiti će činjenica da su sva mjesta za ovu malu školu baranjskih vina bila popunjena, pa je nažalost dobar dio vinoljubaca ovoga puta ostao, „ispod crte.“

Izvorno je bilo planirano da se događaj održi na terasi vinarije, međutim snažna kiša koja je doslovce natapala istok Hrvatske uvjetovala je da se ova mala škola ipak održi u zatvorenom prostoru, u lovačkom domu u Karancu koji se na kraju i na simboličnoj razini pokazao kao sjajan zamjenski prostor jer su na kraju nakon svih tih čokolada i traminaca prisutnima poslužene i kobasice od divljači napravljene od sestrinske firme vinarije Svijetli dvori – Agria lov, ali i brojne druge suhomesnate baranjske delicije, ali o tome više na kraju teksta.

Krenimo redom. Kao piće dobrodošlice prisutnima je poslužena graševina vinarije Svijetli dvori. Ipak je to najkarakterističnija sorta za ovo podneblje, ali i dobar kontrast tramincima koji su poslije nadolazili. Prvi posluženi traminac dolazio je iz vinarije Zajec koja je locirana u vinskoj prijestolnici Baranje – Zmajevcu. Ova vinarija osim što proizvodi sjajna vina čije etikete krasi Crvena Marta – lik iz pučke legende koja je Zmajevcu i dala izvorno, mađarsko ime (Vörös Márta – Vörösmart) uspješno se bavi i turizmom, ima svoje smještajne kapacitete na jednoj strani zmajevačkog katoličkog surduka, a kušaonicu vina na drugoj strani i poznata je po najdužim i najluđim zabavama za vrijeme svih evenata u vinskoj prijestolnici Baranje. Zajedno sa novom pralinom došao je traminac iz karanačke vinarije Szabó koja je bila domaćin prve Male škole vina Baranje. Uslijedio je potom traminac vinarije Kováts iz Suze, a zatim i traminac vinarije Josić iz Zmajevca koja posjeduje i istoimeni restoran, a uskoro će krenuti i u projekt izgradnje vinskog hotela.

Potom smo se opet vratili vinariji Zajec, a kao peti traminac poslužena je njihova izborna berba traminca odnjegovana u barrique bačvama, a niz je zaključen sa tramincem vinarije Svijetli dvori. Riječ je o izbornoj berbi, a suho grožđe za ovaj traminac brano je 05. studenog. Dvije super poslastice za sam kraj radionice. To je bio kraj škole sljubljivanja čokolada i traminaca, ali i ne kraj druženja.

Uslijedio je oštar rez. Prisutnima je poslužen cabernet sauvignon vinarije Svijetli dvori koji je bio i baza za jedno od najboljih baranjskih vina koje sam probao – cuvée Attila bič božji, kojeg je Oliver Novački svojevremeno napravio u limitiranoj količini posebno za svog šogora, a kojeg sam imao prilike kušati tijekom posjeta baranjskih vinara kutjevačkom vinogorju, netom poslije Martinja pretprošle godine. Crna vina traže i novi materijal za sljubljivanje, a osim već spomenutih lovačkih kobasica sa ovim cabernet sauvignonom sjajno su se nadopunjavale suhomesnate delicije OPG-a Milorad Stojković iz Jagodnjaka, baranjskog sela nadaleko poznatoj po svojoj kulinijadi, natjecanju na kojem je član ocjenjivačke komisije i gospodin Stojković. Da bi sve te delicije bile lijepo posložene i aranžirane pobrinula se i predsjednica jagodnjačke udruge žena „Sretne i spretne“, udruge koja između ostaloga organizira sjajan event Baranjska už’na, Radmila Dvornić – Stojković.

Nakon tri održane Male škole vina baranjskog vinogorja ljestvica sadržajnosti i kvalitete postavljena je prilično visoko, stoga se s nestrpljenjem očekuje kakva su nam sljedeća iznenađenja pripremili organizatori iz Udruge vinogradara Baranje Zmajevac. Naravno, kao i dosad o svemu ćete detaljan izvještaj imati prilike pročitati na stranicama ovog portala, ali to nije razlog da na ovim radionicama ne sudjelujete i sami i uživate u tom finom baranjskom vinu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *