MALE ŠKOLE VINA U BARANJSKOM VINOGORJU

Disperzirana manifestacija dugog trajanja, Vinski mjesec Osječko – baranjske županije nakon Feričanaca i Erduta ponovno se vratio trećeg srpnja u baranjsko vinogorje. U vinarijama Szabó u Karancu i Pinkert u Suzi održane su male škole vina. Prva radionica nosila je naslov „Sve boje baranjskih graševina“, a druga „Mix baranjskih vina“. Riječ je o sjajnim mini eventima na kojima su sudionici mogli kušati pregršt sjajnih baranjskih vina, čuti mnoštvo zanimljivih informacija od samih vinara i pitati sve što ih zanima u jednoj opuštenoj, interaktivnoj atmosferi.

Prvi vikend Vinskog mjeseca OBŽ, također je održan u baranjskom vinogorju. Riječ je bila o eventu Baranja wine & walk gdje su vinski šetači imali priliku kušati ta fina baranjska vina tamo gdje ona i nastaju, točnije gdje nastaje njihova primarna sirovina – grožđe. Kako je vino kompleksna priča koja objedinjuje vinogradarstvo i podrumarstvo, ovaj vikend su enofili imali prilike kušati vino u samom vinskom podrumu, odnosno na radionicama u kušaonicama smještenima tik do vinskih podruma. Većina baranjskih vinarija smještena je u vinskoj prijestolnici Baranje – pitoresknom i romantičnom Zmajevcu, ali ovog puta su radionice održane u Karancu i Suzi s ciljem da se sudionicima pokaže da osim u Zmajevcu u Baranji postoji i čitav niz drugih mjesta u kojima se njeguju krasna vina. Pa tako osim u Zmajevcu, već spomenutima Karancu i Suzi u Baranji vinski podrumi postoje i u Belom Manastiru, Podolju, Popovcu, Dražu, Gajiću, Batini, Kneževim Vinogradima, Kamencu, praktično u svim mjestima koja se nalaze na obodu vinorodnog Banskog Brda koje se u dužini od dvadesetak kilometara pruža od Belog Manastira – administrativnog središta Baranje do Batine – jedinog baranjskog mjesta na samom Dunavu koji predstavlja njenu istočnu granicu i dijeli ju od Bačke.

Ono što povezuje vinarije Szabó iz Karanca i Pinkert iz Suze, domaćine subotnjih malih škola vina je činjenica da su njihovi vlasnici primarno ratari kojima je vinarstvo kruna njihove poljoprivredne priče. Organizator Vinskog mjesec OBŽ je turistička zajednica županija, a njihov svojevrsni „podizvođač na terenu“ za male škole vina baranjskog vinogorja je bila udruga vinograda Baranje sa sjedištem u Zmajevcu čiji je predsjednik Ivan Gerštmajer Zelember, najmlađi izdanak obitelji Gerštmajer koja ima najduži kontinuitet bavljenja komercijalnim vinarstvom u Baranji, koji je nedavno osvojio treće mjesto u izboru za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, a koji je i osobno dočekao polaznike male škole vina u vinariji Szabó.

Tajnica udruge je Gabriella Gerštmajer, dugogodišnja organizacija brojnih vinsko – turističkih manifestacija u Baranji. Riječ je o udruzi osnovanoj 1997. godine, odmah na početku mirne reintegracije, kojoj je novo mlado vodstvo udahnulo i novu energiju i polet, a koja danas okuplja većinu baranjskih obiteljskih vinarija. Njihov logo je motiv sa grba nekadašnje povijesne županije Baranje na kojem dva muškarca nose gigantski grozd grožđa, a čašu sa navedenim logotipom su dobili svi polaznici subotnjih malih škola vina.

Punu podršku u njihovom radu osim TZ županije daje im i općina Kneževi Vinogradi, odnosno općinski načelnik Vedran Kramarić: “Prepoznali smo udrugu vinogradara Baranje sa sjedištem u Zmajevcu kao ozbiljnog partnera u provođenju brojnih projekata. Strateški interesi naše općine su poljoprivreda i turizam, a vino objedinjuje i jedno i drugo. Osim kvalitetnog proizvoda za uspješnu priču nužna je i kvalitetna marketinška prezentacija kroz manifestacije, prezentacije, medijsku vidljivost, itd.. Stoga smo sretni što se na području naše općine pojavila i organizirala grupa entuzijasta koji hoće i znaju raditi na izgradnji i podizanju vinsko – turističke priče.“

Malu školu vina u vinariji Szabó pod radnim naslovom „Sve boje baranjske graševine“ vodili su supružnici Tivadar Bálint i Anasztázia Bálint Szabó. Vinarija Szabó zadnjih desetak godina intenzivnije se bavi komercijalnim vinarstvom, ali ponose se obiteljskom tradicijom koja seže čak do 1633. godine o čemu svjedoči i obiteljski grb iz navedene godine koji krasi njihove etikete, te je sveprisutan u samoj kušaonici, čak se nalazi i na salvetama koje su bile postavljene uz kompenzatore okusa. Posjeduju 4,5 ha vinograda i deset etiketa vina; graševinu, sauvignon blanc, pinot blanc, traminac, muscat ottonel, rosé, frankovku, cabernet franc, cabernet sauvignon i merlot. Radionica je održana u njihovoj kušaonici uređenoj u rustikalnom stilu sa klupama izrađenim od hrastovine stare više od sto pedeset godina koja može primiti do 56 osoba (autobus turista). Iako imaju dovoljno etiketa da su mogli napraviti prezentaciju na kojoj bi se kušala samo njihova vina ipak su se odlučili na ponešto drugačiju priču. Cilj njihove radionice je bio da se prisutnima dočaraju svi varijeteti baranjskih graševina. Jer kao što već rekosmo vinogradarstvo je jedna priča, a podrumarstvo druga, pa tako od jednog te istog grožđa mogu dobiti bitno različita vina. Prije samih graševina, kao uvod u radionicu prisutnima je poslužen njihov rosé Fantazia, a zatim i njihova podjednako fantastična graševina. Uslijedila je graševina vinarije Pinkert iz Suze o kojoj je nekoliko riječi rekao i njihov enolog Endre Kubik, potom graševina vinarije Alexandar iz Kamenca, Zajec i Gerštamajer iz Zmajevca, Svijetli dvori iz Karanca, Kováts iz Suze, a kao posljednje graševina u nizu i „šećer na kraju“ poslužena je izborna berba graševine Gerštmajer.

Iako je predviđeno da ova radionica traje dva sata, potrajala je i duže u opuštenoj atmosferi, međusobnoj interakciji posjetitelja i razgovoru sa domaćinima. Prvi napuštam radionicu u vinariji Szabó jer treba sudjelovati i na radionici u desetak kilometara udaljenoj Suzi koja je praktički spojena sa vinskom prijestolnicom Baranje – Zmajevcem, a tamo nas dočekuje Zoltan Pinkert, vlasnik istoimene vinarije u novo uređenoj kušaonici gdje se organizirala radionica „Mix baranjskih vina“. Bila je riječ o svojevrsnom blind tastingu na kojima su sudionici nakon pića dobrodošlice – sauvignon blanca vinarije Pinkert imali priliku kušati osam različitih baranjskih vina i ocijeniti ih, s time da im je tek na kraju rečeno koje vino dolazi iz koje vinarije. Prvi uzorak je bila graševina vinarije domaćina, uslijedio je sauvignon blanc vinarije Kusić, potom pinot sivi vinarije Gerštmajer i zatim mušat žuti vinarije Pinkert. Rosé vinarije Alexandar označio je prijelaz između bijelih i crnih vina, a zatim je uslijedio cuvée vinarije Zajec (merlot/cabernet franc/cabernet sauvignon), cabernet sauvignog vinarije Pinkert i u konačnici cuvée vinarije Szabó (merlot/cabernet sauvignon). Po izboru publike najbolje ocijenjeno vino bilo je muškat žuti vinarije Pinkert što je posebno razveselilo Zoltana, domaćina i voditelja radionice koji je nakon službenog dijela radionice sve prisutne proveo kroz novu vinariju u izgradnji, investiciju vrijednu 4,5 milijuna kuna, a potom se posvetio prezentaciju ostalih etiketa svoje vinarije. Ne treba ni spominjati da je i ova radionica „probila“ termin i potrajala duboko u noć.

Ono što posebno raduje je činjenica da su ove radionice samo „pilot projekt“, te da iz udruge vinogradara Baranje najavljuju da će se ovakve i slične radionice, tj. male škole vina vrlo ubrzo raditi na mjesečnoj bazi.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *