OVAJ VIKEND VINSKA MAJKA BARANJA OTVARA SVOJE PODRUME VINOFILIMA UZ PREGRŠT ZANIMLJIVIH HEDONISTIČKIH I EDUKATIVNIH SADRŽAJA

photo by Nenad Milić & Dubravko Franjin

Vinski mjesec Osječko – baranjske županije disperzirana je manifestacija koja se ove godine održava po drugi puta i traje od 12. lipnja do 10. srpnja,  obuhvaća sva četiri županijska vinogorja i pet vikenda vinskog hedonizma, a njeno finale je Večer vina i umjetnosti koje se održava 10. srpnja u osječkoj staroj gradskoj jezgri Tvrđi.

Za svako vinogorje (Đakovo, Erdut, Feričanci) odvojen je po jedan vikend, a za baranjsko vinogorje čak dva, jer ipak je Baranja majka vina i u turističkom smislu najpotentnije vinogorje Osječko – baranjske županije.

Sam Vinski mjesec započeo je 12. lipnja s eventom Wine & walk Baranja u kojem su sudionici imali priliku degustirati ta fina baranjska vina u samim vinogradima. Sljedeći vikend Vinski mjesec OBŽ održavao se u đakovačkom vinogorju, potom u erdutskom vinogorju, a ovaj vikend ponovno se vraća u Baranju.

U subotu, 3. srpnja čak 15 baranjskih vinskih podruma otvara svoja vrata posjetiteljima. Podrum Szábo i vinarija Svijetli dvori u Karancu posjetitelje primaju od 12.00 – 19.00h, stari podrum vinarije Belje u Kneževim Vinogradima otvoren je od 9.00 – 16.00h, vinarija Pinkert u Suzi posjetitelje prima u periodu od 8.00 – 20.00h, a u vinskoj prijestolnici Baranje Zmajevcu biti će otvoreni podrumi vinarija Josić (12.00-23.00h), Zajec, Kusić (12.00 -19.00h) i Gerštmajer (9.00 – 19.00h).

Uz prethodnu najavu enofili će taj dan moći obići i podrume vinarija Horvat u Kamencu, Kolar i Kovats u Suzi, te podrume vinarija Martinov, Kalazić, Pavlović i Varga u Zmajevcu. Isti dan se i održavaju i tri iteracije Male škole vine. U 15.00h u vinariji Szábo održava se radionica „Sve boje baranjskih graševina“, u 16.00h u vinariji Svijetli dvori radionica „Ljubav baranjskih traminaca i čokolade“, te u 18.00h u vinariji Pinkert radionica „Mix baranjskih vina“. Broj mjesta za radionice je ograničen, a rezervaciju možete izvršiti putem sljedeće poveznice.

Od 15.00 – 19.00h u katoličkom surduku u Zmajevcu biti će postavljen „najduži“ vinski stol, a posjetitelje će zabavljati DJ Roby. U tri zmajevačka vinska podruma će posjetitelji imati priliku uživati i u gastro ponudi uz prethodnu najavu. Etno kuća Martinov  uz degustaciju 5 vrsta vina posjetiteljima nudi hladnu platu sa domaćim suhomesnatim proizvodima, vinarija Kusić kobasice i carsko pečenje u vinu, a vinarija Gerštmajer kotlovinu u vinu sa bacchus umakom.

Subotnji program u Baranji završava sa noćnim kupanjem uz vinske koktele i DJ Ivora Slameka u Kneževim Vinogradima. Za svakog ponešto, stoga posjetite ovaj vikend Baranju i uživajte u najljepšim plodovima Majke vina. Sve informacije i aktualnosti o programu možete saznati na ovoj poveznici.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *