TREĆA BARANJSKA UŽ’NA (PONOVNO) ODUŠEVILA SVE PRISUTNE

U nedjelju, 13. listopada održano je treće izdanje manifestacije Baranjska užna koju organizira udruga žena Sretne i spretne iz Jagodnjaka. Mjesto održavanja, kao i prethodne dvije godine bila je etno kuća Sanja koja se nalazi u ulici Branka Radičevića u Jagodnjaku.

Iako sam tijekom vikenda zbog poslovnih obaveza boravio u Splitu i okolici bio sam više nego svjestan da je Baranjska už’na događaj koji se ne smije propustiti. Stoga sam reorganizirao obaveze i skratio planirani boravak na suncem okupanom Mediteranu i u nedjelju, u 5 sati ujutro uputio se ka svojoj voljenoj Panoniji, koja je moja trajna i nepresušna inspiracija i o kojoj pišem prvenstveno s ciljem da njene ljepote i zanimljivosti, njene plodove i njenu tradiciju približim širokoj javnosti, svima onima koji su o Panoniji, o Slavoniji, Baranji i Srijemu slušali, ali ju nisu doživjeli u punini njene ljepote ili još uvijek gaje određene predrasude prema istočnom dijelu Hrvatske.

Kao deklarirani hedonist nije mi preostalo ništa drugo nego da s juga krenem ka istoku, sukladno sloganu promoviranom na Danima hrvatskog turizma (i istoimenom eventu održanom u sklopu DHT) nedavno po prvi put održanim na kontinentu, i to u Slavoniji, Baranji i Srijemu, a koji je ujedno i zanimljiva igra riječi – Head on East.

Bez suvišnih lokal patriotskih sentimenata odgovorno tvrdim da je panonski dio Hrvatske (SBS – Slavonija/Baranja/Srijem) oaza istinskog hedonizma gdje za razliku od „uhodanih“ turističkih destinacija primarni motiv velike većine manifestacija i evenata nije „uzeti novac“ već druženje, međusobna interakcija, valorizacija tradicije i gastronomske baštine, približavanje ove regiju osobama kojima ona nije matično područje i koje su svoje stavove o panonskom dijelu Hrvatske izgradili prvenstveno putem medijskih objava koji ovaj prostor dovode isključivo u kontekst sa depopulacijom i negativnim ekonomskim trendovima.

Jedna od takvih manifestacija je zasigurno i Baranjska už’na koja je samom činjenicom da se održava već po treći put postala tradicionalna i gdje i uz cijenu od simboličnih 40,00 kn možete kušati čitav pregršt delicija karakterističnih za ovo područje, počevši od jela „na žlicu“ kao što je čobanac, preko delicija poput šterca do kolača kao što su dedini brkovi. Sva ponuđena jela su bila izložena na tri velika stola, a nabrojati sve što je bilo ponuđeno preveliki je izazov i za mene kao pasioniranog gurmana i pratitelja gastro zbivanja pa se neću niti truditi. A oni koji su propustili ovogodišnju už’nu moraju se strpjeti godinu dana do sljedeće.

Prvo što čovjek pomisli kada ugleda izložene sve te silne poslastice je koliko je truda, vremena, volje, a u konačnici i znanja i iskustva trebalo da se sve to pripremi? Sva kuhana i pečena jela su bila friška, svježe napravljena, ali da bi se jedna takva manifestacija organizirala potrebne dani i tjedni priprema, dogovora, usuglašavanja. Iza svega toga stoji udruga žena „Sretne i spretne“ čije je djelovanje ogledan primjer kako uspješno, produktivno i svrhovito organizirati slobodno vrijeme žena na selu i čije članice osim što se međusobno druže, razmjenjuju iskustva i znanja, te zajedno putuju organiziraju i ovu hvalevrijednu manifestaciju i na taj način obogaćuju seoski društveni život, ali i približavaju svoje selo i njegovu tradiciju i drugim ljudima.

Baranja se profilirala u prepoznatljivu turističku destinaciju, ali velika većina turistima zanimljivih sadržaja se nalazi uz jednu prometnicu, uz cestu koja Osijek, odnosno Slavoniju povezuje sa Batinom, tj. Bačkom, Vojvodinom, Srbijom, uz cestu koja se nerijetko naziva i Baranjska turistička transverzala i koja ima dva odvojka, jedan prema Kopačevu i Kopačkom ritu, a drugi prema Kamencu, Karancu i Beljskoj vinskoj cesti i vidikovcu.

Međutim, Baranja je i Popovac i Draž i Kneževo i Torjanci i Jagodnjak. Baranja ima čitav pregršt zanimljivih zakutaka koji tek čekaju da budu otkriveni. Ili je možda njihova čar u tome što još uvijek nisu otkriveni? Na ovo pitanje teško je odgovoriti, ali na svu sreću oblik turizma koji se razvija (i želi razvijati na ovom području) nije invazivan i agresivan.

Jedan od tih zakutaka je i općina Jagodnjak sa svojim dravskim rukavcima, biciklističkom stazom koja baranjskim dravskim nasipom prolazi od Stare drave kod Belišća do Zoo vrta u Osijeku, sa jezerom Gmajna i ciklo turistima zanimljivim prtenim putom koji vodi ka šumi Haljevo, te sa sjajnim manifestacijama kao što je Kulinijada u Jagodnjaku, Ciganjsko pečenje u Bolmanu i naravno kao što je Baranjska už’na!

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *