VINARIJA KAPTOL – BUDUĆI VINSKI RESORT NA OBRONCIMA PAPUKA

Kaptol je mjesto koje se nalazi u sjeverozapadom dijelu Zlatne doline, oko petnaest kilometara zapadno od Kutjeva i oko petnaest kilometara sjeverno od Požege i središte je istoimene općine. U njoj je smještena i istoimena vinarija koja je sudjelovala kao izlagač i na nedavno održanoj Večeri vina i umjetnosti u Osijeku, manifestaciji koja ima tradiciju dugu desetak godina, a čije je posljednje izdanje oborilo sve rekorde posjećenosti.

Budući da Osječko – baranjska županija ima čak četiri vinogorja i da se Večer vina i umjetnosti održava u njenom županijskom središtu – Osijeku logično je da na toj manifestaciji budu dominantno zastupljeni vinari iz te županije, ali kod stalnih posjetitelja uvijek pažnju privuku neke druge, nove pomalo dislocirane vinarije. Tako je i mene oduševio  crni cuvée  vinarije Kaptol, koji je osobno točio direktor vinarije Stjepan Bumba, a to je bio dovoljan razlog da posjetim vinariju i osobno doživim njihovu vinsku priču. Ono što sam vidio i razina entuzijazma i predanosti s kojom zrače dvije suvlasnice i glavna enologinja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Dolazimo u vinariju koja se nalazi  u komarevačkoj ulici, na međi Kaptola i Komarovaca, a došavši iz pravca Vetova i skrenuvši sa glavne ceste desno prethodno smo prošli kroz vinogradsku ulicu. Traje proces punjenja vina u boce i zatječemo glavnu enologinju vinarije Anitu Matijević na mobilnoj punionici kutjevačke udruge vinara čiji je član naravno i vinarija Kaptol, a uskoro nam se pridružuje i Barbara Ljevar, zadužena za marketing i odnose s javnošću.

Nakon kraćeg razgovora ispred vinarije odlazimo do prostora gdje ćemo na miru moći degustirati vina i nastaviti razgovor, a usput prolazimo kroz čitav niz malih hortikulturalnih čudesa i kutaka za wine tasting. Sve su to obrisi budućeg vinsko – turističkog resorta koji će između ostaloga sadržavati i sportske terene, restoran, wellnes, boutique hotel sa svih strana okružen vinogradom. Vinarija Kaptol veliko je gradilište ali ako sve bude po planu kroz pet do deset godina će ovaj kompleksan i ambiciozan projekt biti dovršen.

I sam zatvoreni prostor u kojem smo se malo kasnije zatekli kako bismo nastavili razgovor ostavlja bez teksta. Uređen je u rustikalnom stilu, ali bez ijednog suvišnog detalja. Na pitanje da li uređenje interijera potpisuje neki dizajnerski studio odgovor je bio ne! Za sve je zaslužna Barbarina majka Nataša. O samim počecima njihove vinske priče Barbara nam kaže: „Živjeli smo u Austriji i maštali o tome da se vratimo u zavičaj i uložimo u njega. Prije desetak godina kupili smo jedan mali vinograd i napravili svoje prvo vino u potpuno improviziranim uvjetima. I to vino je dobilo oznaku vrhunsko! Pomislili smo da je to neki znak i u nama je sazrijevala odluka da se počnemo ozbiljnije baviti vinarstvom. Prijem naših vina od strane vinske publike potvrđuju da smo donijeli ispravnu odluku.“

A što se njihovih vina tiče u ponudi imaju graševinu u standardnoj i poluslatkoj varijanti, sauvignon, rosé, te dvije kupaže crnih sorti, a iako su na tržištu tek nekoliko godina njihova vina su već pobrala brojna priznanja i nagrade.

Nakon vinarije obišli smo i stari grad u Kaptolu koji svjedoči o bogatoj povijesti ovoga kraja i koji se prvi puta spominje još 1221. godine. Povijest ljudskog obitavanja na ovome području još je znatno starija, pa je tako Kaptol još u VII. stoljeću prije naše ere bio sjedište kneževa i jedan od centara halštatske kulture. Stoga se u Kaptolu svake godine održavaju i „Halštatski dani – festival željeznog doba u Zlatnoj dolini.“ A osim ove tradicionalne manifestacije pri posjeti Kaptolu saznali smo da će se ove godine održati i jedan novi event koji na skladan način spaja uživanje u vinu i aktivnu rekreaciju u prirodi.

Nakon istarskog i baranjskog wine & walka i općina Kaptol ove godine dobiva svoje izdanje čiji je radni naziv „Ideš i piješ!“. U svrhu organizacije ovog eventa osnovana je i udruga u koju su osim predstavnika vinarije Kaptol uključeni i kaptolski proizvođač gina Castrum, turistička agencija Thrillseeker, te turistička zajednica područja „Zlatni Papuk“ sa sjedištem u Kaptolu. Termin prvog „Ideš i piješ!“ eventa je prvi vikend u rujnu, te je to idealna prilika svim vinskim turistima da posjete Kaptol.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *