ZLATNI WINEEND U TRNAVI

ENOTURISTIČKO BUĐENJE JUGOZAPADNOG DIJELA OSJEČKE ŽUPANIJE – VINSKI HEDONIZAM NA SJEVEROISTOČNIM OBRONCIMA DILJ GORE

Osijek kao središte Osječko – baranjske županije nalazi se u središtu svojevrsnog vinskog četverokuta. Sjeverno od Osijeka, na svega tridesetak kilometara udaljenosti (ili pola sata vožnje automobilom) nalazi se baranjsko vinogorje, na istoj u relaciji u smjeru istoka nalazi se erdutsko vinogorje. Osim ova dva podunavska vinogorja u OBŽ se nalaze i dva slavonska vinogorja; Feričanci i Đakovo.

I dok Baranja kao turistički najpropulzivnije vinogorje istočne Hrvatske ima čitav pregršt sjajnih vinskih manifestacija; od onih masovnih poput Vinatlona kojeg se nestrpljenjem očekujemo koncem listopada, a koji će biti svojvrstan upgrade i poboljšana, modificirana verzija Vinskog maratona, do onih usko specijaliziranih za manju publiku kao što su primjerice Male škole vina baranjskog vinogorja u zapadnim vinogorjima županije Osječko – baranjske takvih evenata koji bi popularizirali domicilno vinarstvo i pozicionirali matično vinogorje kao turistima poželjnu manifestaciju jednostavno nedostaje.

Ne samo Baranja, već i Erdut ima sjajne manifestacije poput rujanskog Wine & bike toura, itd. I Feričanci su se počeli buditi sa svojim festivalom frankovke koji osim hedonističke komponente ima i utrku te biciklijadu. Đakovačko vinogorje je u toj priči ostalo nekako u zapećku iako je primjerice Bonavita jedno od najstarijih ocjenjivanja vina na ovom području čiji začeci sežu još u osamdesete godine prošlog stoljeća.

I zato je dobro da je pokrenut Zlatni wineend u Trnavi. Priča je javno najavljena na društvenim mrežama početkom devetog mjeseca, točnije 7. rujna, mjesec dana prije samog eventa. Koncept je jednostavan, sa kupovinom „zlatne karte“ koja je koštala svega 100,00 kn dobivate i propusnicu za obilazak sedam vinarija, a u svakoj vinariji možete konzumirati dva različita vina. Na kraju je ipak bilo šest vinarija jer je OPG Pavlović na koncu izostao iz priče, ali su to drugi vinari kompenzirali na način da su gotovo svi umjesto samo dvije vrste vina nudili čitav pregršt vinskih stilova.

Da dođemo u Trnavu 8. listopada nije nas spriječilo niti hladno vrijeme, niti kiša. Otkazan je HeadOnEast, ali Zlatni wineend je išao svojim tokom. Vremenske prilike odrazile su se na broj posjetitelja, ali svako zlo za neko dobro. Praktički sa svim vinarima mogli smo komunicirati neometani vremenskim limitima, te su nam oni mogli odgovarati na sva naša pitanja.

Došavši iz smjera Kondrića prvo smo se koncentirali na vinarije na vinskoj cesti Zlatarevac koja je dislocirana od samog sela. Prva točka je bio OPG Milanović. S njihovim vinima upoznao sam se još prošle godine tijekom posjete restoranu Lipizzano u Đakovu. Mala boutique vinarija s velikim potencijalom za koju će se tek čuti. Rosé Goga ostavio je više nego dobar utisak. Produžujemo ka OPG-u Hrvoja Lukačevića i nastavljamo s degustacijom. Frankovka je sasvim solidna a pogled s njihove terase odličan. Tamo susrećemo i „dobrog duha“ cijele manifestacije – Katarinu Horvat iz Horka komunikacija.

Vraćamo se na račvanje puteva i produžujemo ka vinariji Agro Zlatarevac gdje uz vina kušamo i njihove krvavice, sir i slaninu. Prava domaćinska atmosfera. Zadnja točka koju treba obići na Zlaterevcu je vinarija Li i potom se spuštamo u selo. Ostaju nam vinarije Apostol i Misna vina. U Misnim vinima nismo nikoga pronašli, ali zato smo se u vinariji Apostol zadržali i znatno duže no što smo planirali. Degustaciju kod njih smo zaključili chardonnayom iz barrique bačve ili tzv. whiskey vinom, a prije toga smo kušali čitav pregršt sjajnih vina, a sve je bilo  popraćeno i sa degustacijom suhomesnatih proizvoda. Službeni dio manifetacije je trajao do 20.00h, a bilo je gotovo 23.00h kada smo se vratili na na točku br. 7 – OPG Lukačević gdje je bio party sa DJ-em i disco hitovima sedamdesetih.

Sve u svemu dobar početak vikenda uz vino u samom vinogorju, jer vina je najljepše kušati tamo gdje ona i stasaju. Krajnje je vrijeme da ljudi u Hrvatskoj nauče da osim Trnave u Slovačkoj postoji i Trnava kod Đakova.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *