MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM TURIZMA

Koncem ožujka održano je 43. izdanje međunarodnog beogradskog sajma turizma pod sloganom „Između planina i mora“, a ujedno i 17. međunarodni sajam hotelsko – ugostiteljske opreme i 12. međunarodni sajam vina Beowine.

Nacionalni Park „Fruška Gora“ predstavio je svoj event „Tour de Fruška“ pod sloganom #FeelTheHill koji se održava od 20. do 22. svibnja. Riječ je o cikloturističkom festivalu koji će obuhvatiti čak 6 mini evenata: MTB marathon, E – bike Vrdnik grand prix, TDF invictus trail, Eliminator race, Gas gas kids race i Road challenge Popov Čot. Promenada koja vodi od jedne do druge hale na beogradskom sajmu bila je premrežena plakatima koji najavljuju ovaj event, a i na samom sajmu osobe koje su na štandu prezentirale ovaj event zaustavljali su prolaznike, informirali ih o eventu, uzimali kontakte i nagovarali posjetitelje da se okušaju u simuliranoj utrci biciklima. Odličan primjer proaktivnog i asertivnog pristupa koji je ipak na najbolji način odmjeren da nije agresivno nametljiv. I na ovom izdanju državna kancelarija za Kosovo i Metohiju imala je zapažen nastup; od vina i rakija do folklora s Kosova.

Odličan štand je imao i NP Una iz Bosne i Hercegovine. Pregršt motiva prirodnih ljepota krasilo je izložbeni prostor, kao i brojne informativno – edukativno brošure. Na području NP Una još uvijek obitavaju tri velike zvijeri – vuk, ris i medvjed, a također je prostor NP Una stanište rijetkim i endemičnim vrstama biljaka kao što su lincura, runolist te endemična unska zvončica i bosanska perunika. Sve smo to saznali od prvog čovjeka NP Una Amarilda Mulića.

Aktivni odmor je posebna priča. NP Una je postao sinonim za rafting, te kajak i kanu. Preporučena ruta za rafting je ona od Štrbačkog buka do Lohova preko Loskuna u dužini od 15 km i trajanju od cca 4 sata. Osim toga od aktivnosti na samoj rijeci u ponudi imaju i speed river diving, te speleo ronjenje  – cave diving. Naime, na području NP Una registrirano je desetak velikih speleo objekata ispunjenih vodom. Ne treba zaboraviti niti „kopnene“ aktivnosti poput biciklizma i planinarenja. Dolinski dio parka i korito rijeke Une nalazi se na otprilike 200 do 400 m/nv, a putevi i staze se na pojedinim dijelovima uzdižu do vrhova od 1200 metara nadmorske visine.

Rijeka Una spaja Hrvatsku i BiH; izvire u selu Donja Suvaja ispod planine Stražbenice u Hrvatskoj. U gornjem toku, od izvora do Bihaća ukupan pada iznosi gotovo tri metra po kilometru i tu se može govoriti o pravoj planinskoj rijeci. Tu se nalaze najljepši sedronosni slapovi, bukovi i vodopadi poput velikog vodopada u Martin Brodu, Štrbačkog buka, Troslapa, Dvoslapa i Ripačkog slapa. Valja naglasiti i do da je NP Una svega tridesetak km udaljena od Plitvica ili kao što je navedeno u jednoj njihovoj brošuri na engleskom jeziku financiranoj od strane ministarstva vanjskih poslova Finske: two national parks – a singular eco unity“ , a uz rijeku Unu svakako treba spomenuti i manje rijeke poput Krke ili Unca.

Osim ovih outdoor sadržaja pažnju na festivalu se plijenili i brojni vinari i proizvođači jakih destilata i delicija. Kušali smo vojvođanske tartufe, probali rakiju od ananasa. Saznali smo da kod Zlatibora postoji kompleks El Paso city – grad sa Divljeg Zapada kao jedna ambijentalna cjelina, indijansko selo, karavansko naselje i zaselak kao druge ambijentalne cjeline. Centralna Srbija ne moraju biti samo trubači i rakija.

Što se rakija tiče sjajnom dvojezičnom brošurom su predstavljene rakije Šumadije, a od svih tih destilerija posebno me oduševila destilerija Aleksić sa svojom linijom rakija „Gružanska nit“, kao destilerija Pruna čije smo uratke imali kušati na samom ulazu u sajam. Nisu bili uskraćeni niti ljubitelji folklora, a niti ljubitelji living history predstava. Za svakog ponešto na beogradskom međunarodnom sajmu turizma.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *