WINE FEST NOVI SAD 2022

Posljednji petak u mjesecu ožujku u novosadskom hotelu Sheraton održan je Wine fest Novi Sad. Riječ je o vinskoj svečanosti koja je okupila četrdesetak odabranih vinarija i pet destilerija.

Zbog ambijenta, vremena i prostora održavanja ovaj event bi se prije moglo nazvati salonom vina, a ne festivalom ili sajmom. Kao što reducirani prinosi u vinogradarstvu uvjetuju poboljšanje kvalitete grožđa tako i nekad reducirani prostor, vrijeme i broj izlagača omogućuju potpuniji uvid u neki događaj. Pa krenimo redom.

Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca uvijek i ponovno me oduševi sa svojom kupažom muškata i traminca maštovito i jednostavno nazvanoj Mustra. Vinarija Kiš također iz Sremskih Karlovaca ima sjajan chardonnay, ali i bermet.

Vinarija Tonković sa Palića kod Subotice predstavila je svoja sjajna vina od autohtone sorte kadarke; Fantaziju i Rapsodiju iz 2016. godine. Vinarija Zvonko Bogdan koja se nalazi u njihovom neposrednom susjedstvu uvijek me oduševi sa svojom crnom kupažom Život teče sortnog sastava u kojem dominira merlot sa70%,  a prate ga cabernet franc i frankovka sa po 15%.

Podrum Palić proizvodi jake destilate, rakije, gin i pelinkovac, a njihove premium rakije na tržištu su plasirane pod brandom Baraba, a zaštitno lice marketinške kampanje je legendarni glumac Srđan Žika Todorović. Premier rakija proizvodi se u Novom Sadu, a prije ovog festivala uživao sam u njima na Fruškoj Gori pretprošle godine.

Vinarija Veritas dolazi iz Srijema, smještena je na padinama Fruške Gore u neposrednoj blizini Dunava, na putu koji iz Sremskih Karlovaca vodi ka Stražilovu. Riječ je o boutique vinariji koja na 3 hektara vinograda sadi sauvignon blanc, merlot i cabernet sauvignon. Njihov cabernet sauvignon nazvan Momentum osvojio je veliko zlato (96 bodova) na Velikom ocjenjivanju vina Srbije koje je održano prošle godine.

Vinarija Deurić iz Male Remete oduševila me svojim crnim cuvée vinom nazvanim Aksiom, a riječ je o kupaži merlota, marselana, petit verdota i sorte probus nastale na institutu u Sremskim Karlovcima.

Vinarija Eden dolazi iz mjesta Ranilović kod Aranđelovca, a njihovi vinogradi locirani su na obroncima planina Kosmaje i Bukulje na nadmorskoj razini od oko 250 metara. Rade vina od internacionalnih francuskih sorti na šumadijski način, a kao kuriozitet treba navesti da u svome asortimanu imaju i sortu semillon.

Odličan je bio i cabernet sauvignon vinarije Brič iz slovenske Istre. Negru de Purcari iz 2019. godine moldavske vinarije Purcari kupaža je cabernet sauvignona (70%) i sorti saperavi (25%) i rara neagră (5%).

Destilerija Zarić iz Kosjerića oduševila me sa svojom rakijom od kruške nazvanom Nirvana. Vlasnik destilerije je istaknuo da je Nirvana 2020. godine  na ocjenjivanju Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles dobila nagradu Grand Gold i da se nalazi među 10 najbolje ocijenjenih jakih alkoholnih destilata među 1400 pristiglih uzoraka.

Sve u svemu riječ je o sjajnom eventu, a konzumacija Nirvane je i stvorila nirvanu – nestajanje i vrhunac potrage za oslobođenjem.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *