TEA EXPLORATION ACADEMY KAO NOVITET TREĆEG IZDANJA VALPOVAČKOG FESTIVALA SIRA & VINA

Nakon duuuge, trogodišnje korona stanke u subotu 14. svibnja u valpovačkom dvorcu Normann – Prandau ponovno se održava Festival sira & vina i to po treći put. Dvorište valpovačkog dvorca sa pogledom na srednjovjekovnu kulu idealna je kulisa za sve vrste evenata, a taj starinski štih posebno odgovara uz vinsku priču.

Svoje sudjelovanje potvrdilo je jedanaest vinarija iz vinske podregije Podunavlje (pet iz baranjskog, pet iz erdutskog, te jedna iz srijemskog vinogorja ) i vinarija Podolski iz Križevaca. Budući da se Podunavlje definira kao područje do pedeset kilometara od samoga Dunava, a od Valpova do Dunava manje je od pedeset km zračne linije, a i sama čuvena dravska valpovačka plaža nalazi se na pedesetom kilometru od ušća Drave u Dunav može se reći da je ovo festival koji okuplja ponajbolje lokalne vinare. Iz vinogorja Baranja dolaze nam vinarije Gerštmajer, Horvat, Kalazić, Kusić i Zajec, iz erdutskog vinogorja vinarije Brzica, Iuris, Magistra, Royal hill i Süber, a iz srijemskog vinogorja, odnosno iz Iloka vinarija Lončar.

Renomirani kuhar Tomica Đukić imati će svoj live cooking show, a naravno, kako i samo ime eventa sugerira sudjelovati će i brojni mali sirari kao što su Mala mljekara iz Valpova, OPG Đurković iz valpovačkog prigradskog naselja Marjančaci, OPG Lehki iz obližnjeg Gata, OPG Gašić iz Beketinaca, obiteljska sirana Pranjić iz Drenovaca, a kao što i kada je vino u pitanju jedna vinarija dolazi izvan domicilnog područja, tako će na festivalu nastupiti i jedan proizvođač sira iz Bosne i Hercegovine – Kupres milch, čime će ovaj festival dobiti i internacionalnu dimenziju. Posebnost ovoga izdanja festivala sira i vina će biti detox zona T.E.A. – Tea Exploration Academy sa čajevima za djecu i koktelima na bazi čaja i vina, te čaja i sira – tea infused wine & cheese tea koncept.

Budući da je riječ o iznimno posjećenom eventu iskristalizirala se potreba za dijelom ponude koji će biti usmjeren na djecu i osobe koje iz njima znanih razloga ne konzumiraju alkohol, a posjetiti će festival zbog druženja ili glazbe. Stoga će u ponudi u sklopu detox kutka kojeg će voditi cocktail majstor Petar Alošinac biti hladni i topli čajevi, a budući da je ipak riječ o festivalu sira i vina posjetitelji će imati priliku kušati i blendove čaja i vina, odnosno čaja i sira po čemu će ovo izdanje festivala biti jedinstven event u Hrvatskoj.

Kako se ništa ne bi prepustilo slučaju u sklopu projekta 4-T.E.A. održan je tasting i ocjenjivanje tea & wine blendova kako bi se na festivalu prezentirali oni njuhu i nepcu najugodniji. Beljska graševina, iločki traminac, Krauthaker rosé i Mons Aureus cabernet sauvignon sljubljeni su svaki sa četiri različite vrste čaja, a najbolje ocijenjeni uzorci predstaviti će se premijerno publici na festivalu sira & vina.

Za glazbenu kulisu eventa pobrinuti će se Electric corn iz Požege i (još uvijek) misteriozni Nipplepeople čiji je nastup uveličao i posljednje izdanje osječkog HeadOnEast festivala na kojem je također nastupio i pregršt sjajnih vinara dokazavši da vino ne prija samo uz tamburicu i jazz, već i uz punkorvni electro pop.

Sam festival starta u 18.00h, a posjetitelji će po već uhodanom običaju moći iznajmiti festivalsku čašu i bonove za degustaciju kupovati po cijeni od 7,00 kn, kao i prije tri godine, tako da barem kada je valpovački festival sira i vina u pitanju inflacija ne postoji; samo pozitivna energija, dobra vina, sirevi, glazba i inovativne hedonističke kombinacije. Nakon dvije izgubljene godine sve će biti kao nekada.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *