ZLATO SA DECANTERA DOŠLO U VINSKU PRIJESTOLNICU BARANJE – ZLATNA MEDALJA ZA VINARIJU ZLATNO BRDO I NJIHOV GOLD CUVÉE

Na ovogodišnjem, 19. izdanju Decanter World Wine Awards, a riječ je o jednom od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina vinari iz Hrvatske osvojili su 3 platinaste, 16 zlatnih, 111 srebrnih i 184 brončane medalje u konkurenciji 18.244 različitih etiketa iz 54 države.

Platinu su osvojili San Salvatore muškat iz 2017. godine vinarije Benvenuti, Santa Lucia malvazija također iz 2017. godine vinarije Kozlović, te orange vino Haiku iz 2019. godine vinarije Šoškić s Plešivice.

Od 16 zlatnih medalja pet je otišlo u Istru, pet u Dalmaciju, a vinarije iz regije Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, odnosno iz vinogradarske regije Hrvatsko Podunavlje osvojile su dvije zlatne medalje. Stožerna vinarija iz srijemskog vinogorja – Iločki podrumi d.d. osvojila je zlato za svoju izbornu berbu prosušenih bobica traminca iz 2016. godine, a mlada, ali vrlo agilna zmajevačka vinarija Zlatno Brdo iz baranjskog vinogorja zlatnu medalju dobila je za svoj Gold cuvée – jedinstvenu bijelu kupažu rajnskog rizlinga, chardonnaya odležanog u hrastovoj bačvi, te izbornih berbi pinota sivog i traminca.

Treba naglasiti i to da je zlatnoj kupaži zmajevačke vinarije Zlatno brdo nedostajao samo jedan bod za osvajanje platine, da se nalazi među sedam najbolje ocijenjenih hrvatskih vina na ovogodišnjem Decanteru, kao i to da je zlato za Gold cuvée prvo zlato za neko baranjsko vino na Decanteru.

Osim zlata za Gold cuvée u Baranju je sa ovogodišnjeg Decantera došlo još jedanaest odličja. Vinarija Zlatno Brdo za svoju graševinu dobila je 87 bodova i brončanu medalju, a vinarija Kolar iz Suze za svoj chardonnay personal collection također 87 bodova i brončanu medalju, te za svoj pinot sivi personal collection 90 bodova i srebrnu medalju. Baranjski vinski gigant Belje dobio je osam odličja na Decanteru, šest brončanih i dvije srebrne; za svoj Goldberg iz 2019. i frankovku iz 2012. godine.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *