HALŠTATSKI DANI U KAPTOLU

Kaptol je mjesto udaljeno 13 km od županijskog središta Požege i 13 km od vinskog središta središnje Slavonije Kutjeva, a upola manje, svega 6,5 km od Velike, gdje se nalazi Uprava Parka prirode Papuk, Kuća Panonskog mora, adrenalinski park i kamp Duboka te aquapark Shhhuma. Zajedno sa Velikom, ali i općinama Brestovac i Jakšić općina Kaptol se udružila u turističku zajednicu područja nazvanu Zlatni Papuk.

Velika ima brojne turističke adute, ali niti Kaptol tu nimalo ne zaostaje; imaju stari grad po kojem su dobili ime, vrhunsku vinariju, vrhunsku destileriju, turističku agenciju, te turističku stazu i festival starijeg željeznog doba nazvan Halštatski dani koji se ove godine održavao 17. i 18. lipnja u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije i Dana Općine Kaptol, a centralna pozornica zbivanja je bio Trg Vilima Korajca u Kaptolu, nazvan po hrvatskom književniku rođenom u Kaptolu, pa eto Kaptol ima i svoju slavnu ličnost.

Nakon dolaska na Trg Vilima Korajca posjetili smo i općinsku vijećnicu gdje smo putem moderne VR tehnike „otputovali“ u starije željezno doba u kojem je Kaptol bio izuzetno važno naselje, a vrativši se na trg ispred starog grada uživali smo u interpretaciji hrane iz starijeg željeznog doba koja je sadržavala i bob, sudjelovali u radionici tkanja, ali i uživali u vrhunskim vinima vinarije Kaptol koja su prezentirali suvlasnica vinarije Barbara Ljevar i direktor Stjepan Bumba, te u ginevima domicilne destilerije Craft spirits koje su nam prezentirali vlasnici destilerije, supružnici Iva i Mihovil Pranjić.

Njihov London dry gin na svjetskom natjecanju London spirits competition – jednom od najvećih svjetskih natjecanja u ocjenjivanju žestokih alkoholnih pića osvojio je 91 bod i zlato. Riječ je o njihovom prvom proizvodu i najbolje ocijenjenom žestokom piću iz Hrvatske koje je pristiglo na londonsko natjecanje, a njegovu sponu sa domicilnim područjem čine začini kao što su bazga, dud i vinova loza. Kušali smo i njihov drugi proizvod – Barrel aged gin koji je godinu dana sazrijevao u hrastovim bačvama. Halštatski dani su jedan divan mali festival koji nudi zabavu za cijelu obitelj.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *