OTOČKA KULENIJADA NA OTOČKIM VIROVIMA

U manje od mjesec dana u Slavoniji i Baranji održano je čak četiri kulenijade; 2. lipnja održana je kulenijada u Jagodnjaku (Osječko – baranjska županija), 21. lipnja u Požegi, (Požeško – slavonska županija) a 25. lipnja održan je sajam vina i kulena u Orahovici, (Virovitičko – podravska županija) te Otočka kulenijada (Vukovarsko – srijemska županija) na Otočkim virovima. U četiri od pet slavonskih županija u istom mjesecu su održane kulenijade. Jedino Brodsko – posavska županija kaska u ovoj priči. Definitivno bogat kulenarski mjesec u Panoniji.

Posjetili smo Otočku kulenijadu i uživali u pregršt nijansi ove slavonsko-baranjsko-srijemske suhomesnate delicije, jedne od gastro ikona istočne Hrvatske. Od Vinkovaca, najvećeg grada (ali ne i sjedišta) Vukovarsko – srijemske županije grad Otok udaljen je nekih 25 km. U Vinkovcima smo zastali „na kavu“ u Craft bar Valens gdje sam se osvježio s njihovim imperial pale aleom. Valens je vinkovačka craft pivovara koja je nedavno otvorila i svoj bar. Odlična priča o „0 km tastingu“ i način kako tržištu ponuditi dobro pivo po povoljnoj cijeni i izbjeći posrednike i transportno – logističke zavrzlame. Na povratku kući, u Osijeku stali smo i na osječkoj Kopici u Beckers craft beach baru i sasvim prigodno, s obzirom da je krenula sezona najezde komaraca uživali u njihovom kölschu nazvanom Komancheros.

Valens je krenuo kao pivovara da bi potom otvorili svoj bar, a priča kod Beckersa je obrnuta; to je bar u Tvrđi koji je pokrenuo vlastitu proizvodnju piva, a osim lokala u staroj gradskoj jezgri imaju i ljetnu ispostavu na plaži Copacabana gdje nude idealno osvježenje za vruće ljetne dane – domaće zanatsko pivo.

Otočki virovi, odnosno Biološko – edukacijski centar Otok od samog mjesta udaljen je nekih sedam kilomatara od samog mjesta, do njega vodi prtenjak i to je „područje bez signala“, što je zapravo dobro jer Vam omogućuje da pobjegnete u prirodu od svakodnevnih obaveza. Ako Vam je Internet baš potreban uvijek se možete spojiti na njihovu wi fi mrežu kao gost.

Samo proglašenje pobjednika Otočke kulenijade bilo je kao što rekosmo 25. lipnja, s početkom u 13.00h, a pripreme su počele puno, puno ranije. 18. lipnja provedena je edukacija za senzorne analitičare mesnih proizvoda – stručne, certificirane ocjenjivače kulena, prije toga prikupljanje uzoraka, nakon toga ocjenjivanje, a održana su u međuvremenu i stručna predavanja za proizvođače kulena. Na njima su razbijeni i neki već uvriježeni stereotipi, između ostaloga i onaj da meso svinja hranjenih hrastovim žirom ima značajan utjecaj na kvalitetu kulena.

Na čelu povjerenstva za ocjenjivanje uzoraka bio je Prof. dr. sc. Ivica Kos, a najboljim kulenom je proglašen onaj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Slavice Džinić iz Starih Mikanovaca, dok je titulu viceprvaka 19. Otočke kulenijade osvojio kulen OPG-a Janko Čuha iz Soljana. Novost ovogodišnje kulenijade je i ta da su u konkurenciji za najbolji kulen mogli nastupiti samo registrirani proizvođači.  

Nakon dodjele nagrada uslijedila je degustacija na kojoj su prisutni mogli kušati desetine varijacija na temu slavonskog kulena, a poslije toga i obilan ručak sa prasetinom, raznim vrstama salata, kolačima i voćem, a posebno me se dojmio Otočki čobanac koji je dovoljno pikantan da ne bude gulaš, a opet dovoljno blag da ga bez straha mogu jesti i oni koji nisu iz Slavonije.

Nakon svih tih delicija uzeli smo kanu i zaplovili Virovima rutom koja vodi do ruševina Virgrada i vikend naselja Virovi. Društvo su nam činili labudovi, lopoči, lokvanji i Vilin Konjici. Idealan način za sagorijevanje kulenom unesenog viška kalorija.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *