ULTIMATIVNA PIVSKA FEŠTA – 4. UPS FEST

U subotu, 9. srpnja održan je četvrti po redu UPS. fest – festival i natjecanje kućnih pivara pod geslom „from beerlovers to beerlovers“ na kojem su posjetitelji imali priliku kušati desetke različitih vrsta piva, kako onih iz kućne radinosti, tako i onih koje su napravile craft pivovare.

U sklopu festivala proglašeni su najbolji homebrew uradci po pojedinim kategorijama, održana su tri pivska natjecanja, a sve je to pratilo naravno i obilje dobre hrane, glazbe i generalno rečeno nesputane zabave.

Nekoć su pivopije i poklonici craft i homebrew piva u kontinentalnoj Hrvatskoj živjeli za Požešku kriglu i slavonskobrodsku Pijanu čaplju. Korona je prvo zaustavila, a onda izbrisala ove evente. Požeška krigla, pionirski homebrew event na ovim prostorima, svojevrsni „pivski Woodstock“ je naprasno nestala, a dvojac koji je bio organizacijski motor Pijane čaplje; predsjednik Brodske udruge pivara Dražen Dujak Pop i tajnik Željko Katavić Jim zakoračili su u tržišne vode otvorivši svoje zanatske pivovare Popster i Funky brewery.

No tradiciju homebrew veselica u kontinentalnoj Hrvatskoj koje organiziraju udruge pivara i kojima je primarni cilj druženje i razmjena iskustava kućnih pivara i pivopija, a ne komercijalna dobit nastavile su dvije druge udruge – Panonski pivarski sindikat sa sjedištem u Osijeku i Udruga pivara Sjever sa sjedištem u još jednom gradu na rijeci Dravi – Varaždinu.

Treći po redu osječki Hombre održan je koncem svibnja na streljani Pampas, a šest tjedana kasnije održan je i četvrti po redu U.P.S. Fest u organizaciji Udruge pivara Sjever na platou uz varaždinsku rukometnu arenu. Uz kupovinu ulaznice od 200,00 kn posjetitelji su mogli uživati u pregršt pivskih stilova koji su se točili sa 12 točionika, birati između nekoliko različitih jelovnika, sudjelovati u tri različita pivska natjecanja i jednostavno uživati.

A ponuda na točionicima je bila uistinu raznovrsna; tu je stvarno bilo svega, od Lazy cherry soura by MM homebrew sa 3.7 % alkohola do belgian quadrupel iz pivovare Pulfer nazvanog Lost vicar sa 9,7% alkohola.

Da, da osim homebrew uradaka koji su dominirali na U.P.S.-u su bila i piva craft pivovara pa su tako nazočni mogli uživati i u klasicima kao što je Imperial IPA 5th element Daruvarske pivovare ili C4 Nove runde. U toj kategoriji tržišnih piva tu su bili i sour IPA Bearny Miller pivovare Mlinarica, Hazy maze juicy pale ale Zmajske pivovare, pilsner Zlatni medvjed i hoppy lager Baltazar pivovare Medvedgrad, Make saison not warFarmhouse alesaisonpivovare Varionica, Landsky Session IPA pivovare Pulfer, XO IPA – west coast IPA pivovare Lepi dečki, lageri Križevačke, Purgar i Saperlot pivovare, kao i dvije NEIPA-e Saperlot pivovare – Juicy fog i Flat – Earthers Stop.

No ipak su dominirali homebrew uradci; Goran & Gogi su donijeli Ginger ale american pale ale sa đumbirom, kao i Habanero porter kao što samo ime sugerira sa primjesom ljutine habanero papričica. MM homebrew su ugodno iznenadili sa svojom  light New England IPA-om nazvanom Gratis Nightmare Amarillo – Galaxy sa 5,10 % alkohola, tu je bila i njihova „tekuća torta“  Chocolate Therapy – pastry stout sa 8,70% alkohola, „sladoled od jagode“ UPS 2022 festivalska jagoda – strawberry ale sa 5,10% alkohola, kao i UPS 2022 festivalska malina – raspberry sour sa 6% alkohola.

Sale je napravio Jaffa porter sa okusom i mirisom čokolade i naranče i 5,5% alkohola, kao i belgian wit nazvan „Ljetno osvježenje“ – pšenično pivo sa aromom naranče i korijandera, te klasični belgian blond ale sa 8% alkohola nazvan „Brisel“. Poljo nas je zaintrigirao sa svojim fruit goseom nazvanim Peach Frankenstein, a Fegi sa specijalnim lagerom nazvanim ĐumBazGer sa aromama đumbira, bazge, limuna i melise…. i tako bismo mogli nabrajati u nedogled.

Sastavni dio festivala je bilo i ocjenjivanje po kategorijama. Nagrađena su piva u sedam različitih stilskih kategorija: Pale Ale, IPA, Pale Beer, Dark Beer, Strong Beer, skupina “Wheat, Saison & Belgian” te “Wood, Spice, Fruit, Brett & Alternative piva”, a šampion festivala, tj. apsolutni pobjednik je Tamni lager (Munich dunkel) koji je izašao iz homebrew radionice Ivana Kuže iz Zagreba. Što reći na kraju nego odličan event sa odličnim pivima i odličnom atmosferom. U.P.S. Fest je event koji nijedan pravi pivoljubac ne bi trebao propustiti.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *