KLET VINARIJE SVIJETLI DVORI – PRVA (I JEDINA) KLET U BARANJI

Otkud klet u Baranji? Hajdemo prvo riješiti tu nedoumicu. Stvar je u tome da je „klet“ po Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata „ugostiteljski objekt u kojemu se pretežito uslužuju vino i rakija iz kraja u kojem je ugostiteljski objekt, te pripremaju i uslužuju karakteristična jela prema običajima kraja, a mogu se usluživati i druga pića“, iako će vlasnik vinarije Oliver Novački u šali reći da je otvorio klet zbog svog zagorskog zavičajnog podrijetla, jer krv nije voda. No njegova supruga Julijana Seleši Novački prava je Baranjka pa smo tako dobili jednu punokrvnu baranjsku klet, i još k tome prvu.

Vinarija Svijetli dvori na svojoj adresi u kolodvorskoj ulici, na kućnom broju 99 u etno selu Karanac dosad je imala kušaonicu i vinoteku, a odlučili su u međuvremenu svoju turističko – ugostiteljsku ponudu upotpuniti i zaokružiti otvaranjem objekta koji može u zatvorenom prostoru primiti autobus turista u kojem bi oni uživali u njihovim vinima i autohtonim jelima karakterističnim za Baranju.

Pri procesu ishođenja svih potrebnih dozvola i registracije došli su do spoznaje da to spada u kategoriju kleti i tako je Baranja dobila svoju prvu klet. Vinarija Svijetli dvori posluje kao d.o.o., a da su registrirani kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo objekt koji su nedavno otvorili bio bi kategoriziran kao izletište. No manje je važno kako je taj objekt registriran, puno je bitnije ono što on nudi.

Ono što vlasnici jamče posjetiteljima kleti je da je sva hrana koja se ondje poslužuje svježa i potječe iz njihove neposredne okoline. Stvar funkcionira tako da rade po principu prethodnih najava za grupe od 6 do 40 ljudi. Kontaktirate ih, dogovorite se što biste željeli kušati, dogovorite termin, a domaćini se pobrinu da sve što Vas dočeka bude lokalno i friško, da u njihovu klet ulazi isti dan kada dolazite Vi sa svojom odabranom grupom eno gastro hedonista.

A što se tiče samog jelovnika, on je posložen minimalistički, sastoji se od svega devet delicija najkarakterističnijih za Baranju. Time samo prate već duže vrijeme prisutan trend vrhunskih restorana da ne idu u širinu, već u dubinu, da reduciraju ponudu jela kojih nude, ali da sve ponuđeno uvijek bude na vrhunskoj kvalitativnoj razini. Nekad je  manje u konačnici više.

Iako nude „samo“ devet lokalnih delicija njima su pokrili i vodenu (riba) i šumsku (divljač) i poljoprivrednu, ratarsko – stočarsku Baranju, jer sve je u Baranji u znaku trojstva, počevši od geografije i činjenice da je od susjednih regija i mađarske Baranye odvojena s tri međe; dvama moćnim rijekama i državnom granicom do etnokonfesionalnog sastava njenog stanovništva, pa tako u Karancu postoje čak tri crkve; katolička, reformatska i pravoslavna čiji se zvonik vidi i iz same kleti vinarije Svijetli dvori.

U ponudi je naravno riblji paprikaš kao neprikosnovena gastro ikona Baranje, ali i pileći paprikaš, lovačka pljeskavica, perkelt od divljači (koljenica jelena) ili ribe (som), mesna plata sa suhomesnatim delicijama Milorada Stojkovića, peka sa mesom po izboru (svinjska koljenica/prasetina/teletina/divljač), kao i tri jela koja nose predznak vinski ili vinogradarski – vinska kotlovina sa svinjskim vratom, vinski gulaš ili čobanac sa divljači junetinom ili svinjetinom i vinogradarski grah sa kobasicom, slaninom i suhim mesom. Tu su naravno i ta divna baranjska vina, a vino je kao što pravi znalci znaju najbolje kušati ondje gdje ona nastaju i stasaju.

Cijeli objekt kleti je ukrašen sa brojnim simpatičnim i upečatljivim detaljima kao što su jelensko rogovlje, makete zaprežnih kola, imitacija vinove loze i grozdova koji vise sa ljestava krovnih greda, itd.

Ako sa grupom prijatelja želite doživjeti vinsko – gastronomsku srž Baranje klet vinarije Svijetli dvori idealna je destinacija za Vas.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *