NA TRŽIŠTU USKORO 100 000 BUTELJA ERDUTSKE GRAŠEVINE IZ NAJVEĆE AKTIVNE VINSKE BAČVE NA SVIJETU

Erdutski vinogradi d.o.o. stožerna su vinarija erdutskog vinogorja, jednog od triju hrvatskih vinogorja koje spadaju pod vinogradarsku regiju Podunavlje, a koje se nalazi na specifičnom dunavskom meandru, te ovo vinogorje Dunav obgrljuje sa tri strane.

Erdutski vinogradi posjeduju najveći vinograd u Hrvatskoj „u jednom komadu“ površine veće od 400 ha, a također i najveću vinsku bačvu na svijetu koja je u aktivnoj upotrebi zapremnine 75.000 litara. Ta bačva napravljena je prije 33 godine, a svaka njena dužica predstavlja jedno stablo slavonskog hrasta. Dužina joj je šest , a promjer 5 metara.

Na njenu izradu potrošeno je ukupno 109 stabala slavonskog hrasta iliti jedna čitava šuma, a ta stabla su pri izradi bačve okovana sa 3,5 tone željeza. S obzirom da je bačva napravljena od slavonskog hrasta u DIK-u Đurđenovac riječ je o stopostotnom hrvatskom proizvodu koji osim što (još uvijek) ima praktičnu funkciju figurira i kao umjetničko djelo jer je desetak godina nakon proizvodnje ukrašena drvorezom za koji je „odgovoran“ kipar Mato Tijardović, osnivač kolonije kipara naivaca u Ernestinovu koja će na godinu proslaviti svoju 50. obljetnicu.

11. kolovoza, s početkom u 12.00h održana je u Erdutskim vinogradima prigodna svečanost na kojoj su uz predstavnike vinarije sudjelovali i novinari, a kojom je obilježen početak istakanja vina iz ove jedinstvene bačve i punjenje serije od 100 000 butelja vina koja će se uskoro naći na tržištu numerirana brojevima od 1 do 100 000 i s oznakom „Grand barrel“

Riječ je o graševini, berbi iz 2020. godine koja je nakon inicijalnog odležavanja u inox bačvama još godinu dana odležala u ovoj gigantskoj bačvi. S obzirom na to da njihova godišnja proizvodnja iznosi 2,5 milijuna litara vina, a 70% proizvodnje se odnosi na graševinu može se reći da je riječ o limitiranoj seriji, a navedena graševina će imati 13% alkohola i 6 grama ukupnih kiselina, otkrio nam je glavni enolog vinarije Damir Risek koji je posljednje tri godine angažiran u Erdutskim vinogradima, a prije toga je čitav niz godina također radio u drugim velikim vinarskim sustavima kao što su primjerice Đakovačka vina.

Gospodin Risek jenaglasio benefite odležavanja vina u bačvi kada je kvaliteta finalnog proizvoda u pitanju, odnosno proces mikrooksigenacije koji se tada zbiva, tj. dodatak malih, kontroliranih i kontinuiranih udjela kisika u vinu s ciljem poboljšavanja njegove kvalitete.

Što se tiče tekuće vinogradarske godine gospodin Risek je rekao sljedeće: „Mi smo trenutno u fazi završnih priprema za berbu. Parametri vina koje pratimo su jako dobri i očekujemo da nam berba bude dobra, ako ne i odlična, na tragu 2020. godine. S obzirom na vremenske uvjete i nedostatak oborina prinosi će biti nešto smanjeni, ali to neće utjecati na kvalitetu. Veliki smo proizvođač, recentnih godina smo sadili dosta novih vinograda i nećemo se naći u situaciji da nemamo dovoljno vina za tržište.“

Osim glavnog enologa na sva pitanja novinara odgovarala je i članica Uprave Dunja Vukmorović, kao i Nina Viljanac iz marketinga Erdutskih vinograda koja nam je otkrila da će znamenita erdutska bačva, odnosno njeno razgledanje uskoro postati standardni dio turističke ponude vinarije, te će se moći bez prethodne najave obići svakoga petka od 12.00h, a javnost će o svim detaljima posjeta ovoj jedinstvenoj turističko – vinskoj atrakciji u bliskoj budućnosti biti informirani putem društvenih mreža vinarije.

„Imamo još jednu novost. Početkom rujna plasiramo novo vino na tržište – Pinot grigio limited edition, berba 2021. Riječ je o polusuhom vinu sa 14% alkohola. S obzirom da je riječ o limitiranoj seriji od nekih 5000 butelja ovo vino smo odlučili predstaviti s novom etiketom koja odudara od dosadašnjeg vizualnog identiteta naših butelja, a na njoj je prikazan zalazak sunca nad Erdutskom kulom. Intencija nam je bila da napravimo jedno vino za žensku publiku, ali naravno u njemu mogu uživati svi ljubitelji vina. Iako ima izražen postotak alkohola ovo vino izuzetno je pitko i lagano vino. Preporučujemo ga uz meke sireve, piletinu i bijelu ribu.“

Na to se nadovezao enolog Damir Risek naglasivši da su dosada imali samo suhi pinot sivi, a po prvi puta sada imaju polusuhi pinot grigio: „Išli smo na promjenu roka berbe, maksimalno dozrijevanje u vinogradu i dobili smo izuzetno vino sa preko 14% alkohola i 11 grama neprevrelog šećera koje je pokupilo dobre rezultate na svim natjecanjima, pa je tako između ostalog i na prestižnom ocjenjivanju Mundus vini osvojilo srebrnu medalju“, istaknuvši pritom i promjene u sortnom sastavu nasada, a ne samo u procesu proizvodnje i činjenicu da će za dvije godine Erdutski vinogradi plasirati na tržište i svoj prvi sauvignon blanc.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *