RAVANGRAD WINE FEST U SOMBORU

„U tom Somboru, svega na volju, svega ima to istina pa i žene piju vina u tem Somboru…“, kaže bard panonske šansone Zvonko Bogdan, a da je to stvarno tako uvjerili smo se i sami tijekom posjeta XIII međunarodnom festivalu pića i hrane „Ravangrad wine fest“. Za one koji ne znaju Ravangrad je nadimak Sombora koji ovom panonskom gradu odlično pristaje, jer sve u njemu i oko njega je ravno. Ime Ravangrad također nosi i lokalno kulturno – umjetničko društvo, craft pivovara, hotel, sportski klubovi, kao i međunarodni festival pića i hrane koji se ove godine održao po trinaesti put.

Mjesto radnje je bio Sokolski dom koji će za pet godina proslaviti stogodišnjicu svoje izgradnje. Sokolski pokret, organizacija za promicanje tjelovježbe nastao je 1862. godine u Pragu, ubrzo se proširio po cijelom svijetu, a najveći odjek je imao u slavenskim zemljama. Sokolski dom u Somboru izgrađen je u stilu srednjovjekovne bizantske arhitekture i odudara od ostalih, starijih  javnih zgrada u gradu izgrađenih za vrijeme Austro – Ugarske monarhije, a upravo to ga čini drugačijim i zanimljivim. Na prvu bi se dalo pomisliti da je riječ prije o pravoslavnom hramu, nego o sokolskom domu. A prve subote u prosincu postao je hram dobre hrane i dobrog piće, pravi epicentar hedonizma, a svoja vrata posjetiteljima otvorio je točno u podne.

Bila je tu dvadeset i jedna vinarija, dvije destilerije, osam proizvođača hrane i sedam ostalih izlagača; sveukupno 38 punktova na kojima su posjetitelji mogli zastati, popričati s izlagačima, nešto fino kušati i/ili kupiti. Bez pretjerivanja može se reći da su najveće zvijezde festivala bili članovi somborske obitelji Tripković čija je obiteljska vinarija VRT koja nasade vinograda ima u obližnjem riđičkom vinogorju na ovogodišnjem sajmu vina Open Balkan Wine Vision osvojilo platinastu medalju, kao i nagradu za najbolje bijelo vino čitavog festivala za svoj pinot sivi nazvan „Pesak sivi“.

Riđičko vinogorje najmlađe je i najmanje u čitavoj Srbiji, a posljednjih nekoliko godina doživljava pravu malu renesansu, a tome preporodu veliki doprinos dala je i ova nagrada za „Pesak sivi“. Osim vinarije VRT na Ravangradu su sudjelovale i druge vinarije iz riđičkog vinogorja poput vinarija Šveljo ili Zaba. Na festivalu su sudjelovale i somborske vinarije koje svoje vinograde nemaju na području riđičkog vinogorja poput vinarije Jokić koja grožđe za svoja vina nabavlja u Srijemu ili vinarije Vučji podrum koja svoje vinograde ima u obližnjem Bačkom Monoštru.

Na Ravangrad wine festu predstavila se i mlada ali agilna beogradska destilerija „Zločin i kazan“ koja proizvodi gin. Za razliku od „rakijaške“ scene koja je u Srbiji odlično razvijena proizvođača gina je svega desetak. Njihova priča krenula je sasvim slučajno. Ekipa iz Beograda za vrijeme korone rentala je kuću u Barandi i tu se rodila ideja o komercijalnoj proizvodnji gina, a od ideje do realizacije nije prošlo puno vremena. Na Ravangradu je sudjelovala i sjajna vinarija Erdevik koju sam sreo i tjedan dana ranije na zagrebačkom VinoCom-u. U Zagreb nisu ponijeli svoj novi pinot sivi nazvan „Hopi Djogri“, ali u Sombor jesu. Na  Ravangradu je sudjelovala i vinarija „Ravnica“ iz Inđije koja proizvodi bermet u tri varijante; crni, bijeli i rosé. Tu je bila i vinarija Belo Brdo iz Čerevića, a njihova crna kupaža “Alma mons” posebno je intrigantna.

Osim vinarija iz Vojvodine na festivalu su sudjelovale i vinarije iz Aleksandrovačke župe; iz Hrvatske je došla vinarija Tomac iz Novske koja je jedina na Ravangradu nudila škrlet, a kušao sam i sjajan Zenit mađarske vinarije Etyeki kúria. Na štandu turističke organizacije Apatin mogla se kupiti i riječna marinirana dimljena riba, a naravno na festivalu je bilo i mljevene začinske paprike, suhomesnatih delicija i raznih drugih đakonija.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *