KUĆA VINA JOKIĆ IZ SOMBORA

Pri povratku sa ovogodišnjeg ljetovanja na otoku Rabu koje je ujedno bilo i prilika za istraživanje enogastronomskih potencijala otoka zastali smo u Novom Vinodolskom kako bi se našli  sa organizatorom NG wine festa Slavkom Sremcem i zajedno posjetili manifestaciju Ružica Vinodola. U tom druženju do mene je došla butelja traminca Kuće vina Jokić iz Sombora koja je svoje uzorke vina poslala na ovogodišnje ocjenjivanje vina održano u sklopu NG wine festa. Etiketu butelje traminca krasi motiv zdanja Bačko – bodroške županije, jednog od simbola Sombora, te su mi u mislima odmah proletjeli stihovi barda panonske šansone Zvonka Bogdana: „U tem Somboru svega na volju, svega ima to istina, pa i žene piju vina, u tem Somboru…“

Kuća vina Jokić? Traminac iz Sombora? Kao u stripu iznad glave su se pojavili oblačići sa mislima. U razgovoru sa Slavkom saznavao sam detalje o njima. Ne smije ih se miješati sa vinarijom Jokić iz Dalmacije, tj. iz Lišana Tinjskih kod Polače, stoga i njihovo službeno ime jest Kuća vina Jokić, a ne samo  jednostavno vinarija Jokić, grožđe traminca kojeg prerađuju dolazi sa Fruške Gore, a iza svega stoji dvoje mladih i energičnih ljudi, supružnici Sonja i Miroslav Jokić. Eto, osim što u Somboru žene piju vina, žene i proizvode vina.

Kao pasioniranog istraživača vinske scene ova priča me zainteresirala i želja da osobno upoznam aktere ove vinske priče koja je iznjedrila prvi traminac odnjegovan u Somboru dugo je tinjala u meni, a prilika se ukazala nedavno. Dosada sam u Somboru posjetio festival hrane i vina Ravangrad, te vinariju Vrt koja ima sjedište u Somboru, a vinograde u Riđici i čiji je pinot grigio „Pesak sivi“ proglašen najboljim bijelim vinom na nedavno održanoj manifestaciji „Vinska vizija otvorenog Balkana“, a konačno je došlo vrijeme za još jedan element u somborskoj vinskoj slagalici.

Sa supružnicima Jokić našao sam se u kultnom somborskom etno restoranu Fijaker  koji u ponudi ima i njihova vina, kao i vina drugih vinara iz Sombora. A osim traminca Kuća vina Jokić proizvodi i sauvignon blanc, te pinot noir. No kako je sve počelo? Krenimo redom…

Supružnici Jokić bili su pasionirani ljubitelji dobroga vina,  Sonja je ujedno i diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije, a studirala je zajedno sa banoštorskom vinaricom Ivanom Šijački Majoroši. Bračni par Jokić 2016. godine otkupio je prvih 500 kilograma grožđa sorte traminac i napravio svoje prvo vino, čisto ih hobija, tada još uvijek bez ikakvih komercijalnih ambicija. Sve su radili „po starinski“, bez suvremene tehnologije, gazeći grožđe i cijedeći ga u staroj drvenoj cijednici, sa spontanom fermentacijom, a rezultat je bio njihovih prvih 300 litara vina. Budući da su ocjene obitelji i prijatelje bile pozitivne sljedeće godine otkupljuju trostruko više grožđa i proizvode trostruko više traminca.

2018. godine kupuju modernu opremu za vinarenje, službeno registriraju vinariju te proizvode 1800 litara traminca, ali i svoje prvo crveno vina od sorte vranac, također sa Fruške Gore. Sljedeće godine prave po prvi puta osim već standardnog traminca i svoj pinot crni. Naredne godine asortiman je proširen i sa sortom sauvignon blanc. Iste godine svoj traminac iz 2018. godine šalju na londonski Decanter za kojeg dobivaju 85 bodova.

Njihovi planovi za budućnost uključuju i vlastiti nasad vinograda u samom Somboru što će biti pravi izazov jer vinograda u Somboru nema, prvi ozbiljniji nasadi vinograda se nalaze tek u tridesetak kilometara udaljenoj Riđici.

No s obzirom da je Sonja zaposlena u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor, na poslovima analize kvalitete zemljišta to ulijeva opravdanu nadu da će Kuća vina Jokić u bliskoj budućnosti uspjeti u pionirskom pothvatu sadnje prvih somborskih vinograda, iako je ruku na srce puno jednostavnije otkupljivati sirovinu pa od nje raditi vino, jer ipak vinogradarstvo i vinarstvo su dvije srodne, ali odvojene djelatnosti, a i kada otkupljuješ grožđe sam biraš sirovinu i ne možeš se dovesti u situaciji koja se primjerice nedavno dogodila Ivi Enjingiju da mu je tuča uništila 80% kultnog vinograda Venje.

Ali supružnici Jokić su vrijedni i energični entuzijasti i da su u svojim razmišljanjima vodili linijom manjeg otpora tada nikada ne bi ni počeli proizvoditi vlastito vino, već bi samo bili konzumenti tuđih vina. U dosadašnjih šest godina vinarenja napravili su puno, a s nestrpljenjem i radošću iščekujem ono što će tek napraviti u budućnosti.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *