VINSKI MARATON U ZMAJEVCU

Prvi jesenji vikend ove godine u Zmajevcu, vinskoj prijestolnici Baranje, održalo se još jedno izdanje Vinskog maratona. Baranjski vinski maraton najstarija je i najmasovnija manifestacija takvog tipa u Hrvatskoj, a sasvim logično je da se on odvija u mjestu sa najvećom koncentracijom vinskih podruma – pitoresknom i uvijek prelijepom Zmajevcu, pa je tako na ovogodišnjem Vinskom maratonu 2022. sudjelovalo 22 vinarije na tri vinske staze – crvenoj, žutoj i zelenoj.

Na crvenoj vinskoj stazi, odnosno u katoličkom surduku nalazili su se punktovi vinarija Tűr, Čokot čarda, Kočevar – Knežev dol, Zajec, Kolar, Lovaš i Kusić. Na žutoj vinskoj stazi, odnosno u reformatskom surduku bile su locirane vinarije Roth, Đerfi, Pavlović, Antonio, Underground wines, M&M, Rosa, Kováts i Vukoje, a na zelenoj vinskoj stazi koja je obuhvaćala Ružinu i ulicu Šandora Petefija bile su smještene vinarije Čočić, Majorić, Pőc, Varga i Martinov.

Obići 22 vinarije u svega nekoliko sati i svugdje kušati različito vino na prvu se čini kao jednostavan zadatak, ali to nije nimalo lako u praksi, ali u krajnjoj liniji nije niti potrebno. Zmajevački vinski maraton je u biti jedno veliko, ultimativno antinatjecanje. Cilj je doći, cilj je sudjelovati, upoznati se sa lokalnim vinarima i njihovim vinima, opustiti se sa društvom i jednostavno uživati i pobrinuti se da taj blaženi osjećaj traje i traje… Onaj tko prebrzo to sve obiđe i to sve kuša… taj jednostavno ne zna uživati.

Kada smo krenuli toga ranoga subotnjeg poslijepodneva iz baranjske varoši Darde smještene u jugoistočnom, podravskom dijelu Baranje prema tridesetak kilometara udaljenom Zmajevcu uživali smo prvo i u samoj vožnji, odnosno njenom panoramskom aspektu. Od Darde put vodi prema Švajcarnici i Čemincu, a potom kroz gustu šumu do Grabovca. Od Grabovca nastavljamo ka Kneževim Vinogradima, a u daljini se već naziru vizure vinorodnog Banskog Brda.

Na izlasku iz Suljoša kako se pučki nazivaju Kneževi Vinogradi cesta već počinje vijugati po obroncima baranjske planine, a nakon Suze koja je s njim faktički spojena dolazimo i do samog Zmajevca. Cesta koja spaja Kneževe Vinograde i Suljoš bila je neobično pusta, kao da su već svi u Zmajevcu, a u vinskoj prijestolnici oko 13.30h gužva, šušur i razdragane ekipe vinskih maratonaca u niskom startu.

Start vinskog maratona najavljen je za 14.00h. Ostavljamo automobil na sjevernoj cesti koja spaja katolički i reformatski surduk i odlazimo po startne pakete na info pult i putem pozdravljamo vinare koji ubrzano iznose „zalihe“ vina za mase vinskih maratonaca koje će nahrupiti na štandove u vrlo kratkom vremenu. Neki od njih i ne djeluju baš najodmornije, jer vinski maraton je prije nekoliko godina postao dvodnevna manifestacija.

Dan ranije se odvijao premium vinski maraton na kojem se toče samo vrhunska vina, a subota je tradicionalno rezervirana za „klasični“ vinski maraton u kojem sudjeluju svi zainteresirani baranjski vinari; kako renomirane komercijalne vinske kuće, tako i male hobističke vinarije koje vino proizvode prvenstveno za osobne potrebe. Na taj način posjetitelji i sudionici mogu u jednom danu na jednom mjestu dobiti uvid u presjek čitave baranjske vinske scene.

Nakon što smo se spojili sa ostatkom ekipe koji je došao iz Bačke, a putem  „zapeo“ na graničnom prijelazu naša peteročlana ekipa krenula je u svoju hedonističku epopeju. Budući da nije preporučljivo piti vino na prazan želudac langošica je uvijek dobar izbor za start. Arhetipski mađarski street food neizostavan je dio svih pučkih fešti u Baranji, jednostavno se priprema i zasitan je, a meni osobno su najbolje u kombinaciji sa premazom od vrhnja i češnjaka.

Maraton je tek počeo, a redovi za hranu su već ogromni. Organizatori su mislili i na to pa su ruksake sa startnim paketima napunili i sa nekoliko vrsta grickalica, tek toliko da se nađe pri ruci svima onima kojima je potreban instant zalogaj. U nastavku dana jeli smo i baranjski hot dog na štandu restorana Piroš čizma, a ondje sam se opskrbio i kobasicama od jelena. Gastronomski vrhunac dana je bio grah u ćupu čiji je autor bio Marko Horvat, kuhar tradicijskih jela iz Duboševice.

Baranjska vinska scena je dinamična, na njoj se stalno pojavljuju nova imena pa je tako ove godine po prvi puta na maratonu nastupila vinarije Lovaš, a po drugi puta vinarija M&M. Obitelj Zajec na ovogodišnjem maratonu bila je prisutna i u katoličkom (podrum Zajec) i u reformatskom (podrum Rosa) surduku, a kada su vinari prestali bonove mijenjati za vino otišli smo do njihovog podruma u katoličkom surduku i uživali u buteljama njihovog Cuvée blanca i pravoj domaćinskoj atmosferi.

U neposrednoj blizini, na centralnoj bini odvijao se koncert Amadeus banda koji je super svirao covere hitova svih profila, od rocka do narodnjaka, a i nekoliko drugih bandova sviralo je na različitim lokacijama i to je cijelom eventu davalo jedan pravi festivalski ugođaj. Kao posve novu dimenziju ovoga vinskog maratona treba svako navesti i Cocktail emprire by Denis Vlahovac, odnosno vinske koktele koje je Denis pripremao, te gostovanje vinarije Tikveš iz Makedonije.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *