DELICIJE IZ RESORTA ZLATNI ZALAZ U INTERPRETACIJI CHEFA NIKE ŠTOKIĆA

Resort Zlatni Zalaz lociran je na otoku Rabu,  na glavnoj rapskoj prometnici koja povezuje jug i sjever otoka, trajektne luke Mišnjak i Lopar. Na jednoj dionici ta cesta prolazi tik uz more pružajući prolaznicima fantastične vizure morske obale i malih otoka Šailovac, Sridnjak i Maman, a na samom sjeveru te dionice rapske prometne žile kucavice koja ide obalom nalazi se resort Zlatni zalaz koji objedinjuje apartmane, bar i restoran Vista.

U neposrednoj blizini se nalazi i plaža Kozice. Kako i samo ime sugerira resort je svoje ime dobio iz razloga što lokalni žitelji, kao i turisti tvrde da je s te lokacije najbolji pogled na zalaz sunca na sjevernom Jadranu.

Osim pogleda u Zlatni zalaz privukla me i informacija da je riječ o jednom od najboljih otočkih gastronomskih hot spotova, a budući da mi je tu informaciju „povjerio“ chef Ivan Đukić nije bilo nikakvih razloga za sumnju. Preostalo mi je samo da odem osobno ondje i sam se uvjerim u to. Dočekao me chef Niko Štokić koji u restoranu resorta Zlatni zalaz kuha zajedno sa chefovima Nikolom Lušićem i Nikolom Buza – Vidasom.

Prije same degustacije odabranih delicija iz njihove kuhinje Niko je rekao nekoliko riječi o svom dosadašnjem profesionalnom putu: „2015. godine završio sam školu za kuhara i odmah sam se odlučio otići i na specijalizaciju; u Zagrebu sam završio i školu za majstora kuhara specijalista. Nakon toga upoznao sam četiri mlada i ambiciozna kuhara koji su me uveli u svijet moderne i inovativne, fusion gastronomije. Riječ je o Mihovilu Rosi, Damiru Baji, Zvonimiru Štrku i Domagoju Ivanjku.

Oni su tada radili u zagrebačkom restoranu Savica Casual Urban Eatery i na njihovu preporuku sam potom prešao u restoran Fidel Gastro gdje sam radio sa izvrsnim chefom Petrom Tomaševićem, a nakon toga sam prešao u restoran Mano gdje sam proveo gotovo godinu dana i uz Matiju Bogdana okusio čari fine dininga. Nakon toga  uhvatila me nostalgija i vraćam se na Rab odraditi jednu sezonu, a potom odlazim u Rijeku, u restoran Nebo kod Denija Srdoča koji me je podučio kako funkcionira i kako se radi u restoranu sa michellin zvjezdicom. Nakon toga ponovno se vraćam na Rab u restoran Vista u sklopu resorta Zlatni zalaz gdje sam i sada profesionalno angažiran.

O samom restoranu Zlatni zalaz, kakav pristup gastronomiji njeguje i po čemu se razlikuju od standardne restoranske ponude na otoku Niko nam je rekao sljedeće: „baziramo se na tradicionalnim namirnicama karakterističnima za otok Rab, a intencija nam je tradiciju interpretirati na jedan malo moderniji način, da se zadrži nit izvornosti i autentičnosti, a opet da to bude drugačije prezentirano nego u drugim restoranima.“

Nakon toga uslijedila je i degustacija u tri slijeda kojoj je bio cilj dočarati ponudu restorana Vista i kulinarsko umijeće chefa Nike Štokića. Prvi slijed je bila hladna selekcija sa četiri iteracije, a ona uključuje carpaccio od brancina u rolicama sa prahom od nori alga, mariniran sa dimljenim maslinovim uljem, s kriškom naranče koja daje voćnu aromu. Tu je i tuna tartar sa sitno rezanim krastavcem i vlascem, kao i tataki tuna u sezamu sa wasabi kremom i klicama korijandera. Posljednja iteracija u prvom slijedu je bio ceviche od brancina sa breskvom, mariniran u citrusnim sokovima. Čista mediteranska fantazija!

U drugom slijedu je poslužena caponata sa pestom od bosiljka, sa pinjolima, hrskavim krumpirom i fileom zubaca sa klicama rotkvice, a za desert marinirani file lubenice u soku od nektarine i breskve, na emulziji od lubenice i jagode sa tostiranim listićima badema i ukrasnim biljem.

Za razliku od prva dva slijeda posljednji slijed odnosno desert nije dio standardne ponude restorana (ali se može naručiti po posebnoj želji gosta) i plod je kreativnosti i eksperimentiranja chefa Nike Štokića. Sva tri slijeda bila su sljubljena sa odabranim vinima, a posebnost restorana Zlatni zalaz je i ta ondje možete kušati uistinu veliki izbor vina na čaše.

I što na kraju napisati nego toplo preporučiti restoran Vista u resortu Zlatni zalaz svim pravim gurmanima koji se zateknu na otoku Rabu.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *