FIŠIJADA U NARDU – SLAVONSKI PANDAN RIBARSKIM DANIMA U KOPAČEVU

Nard je prigradsko naselje grada Valpova udaljeno šest kilometara od samog centra matičnog grada i nekih dvadeset i pet kilometara od Osijeka. Nard je jedno od rijetkih sela koje se nalaze na samoj rijeci Dravi i Nard je dom prvog hrvatskog natjecanja u pripremanju fiš paprikaša, a ono je po prvi puta u Nardu održano danas već davne 1995. godine.

Posljednjih nekoliko godina Nard je i domaćin polufinala državnog natjecanja u spravljanju fiš paprikaša. Naime, sljedeći vikend se održava u Belom Manastiru prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiš paprikaša, a da bi se na to prvenstvo plasiralo prvo se treba pobijediti na nekoj od lokalnih fišijada.

Specifičnost fišijade u Nardu je ta da iz Narda na državno natjecanje odlazi njih čak sedam prvoplasiranih. Za sve one koji se na državno natjecanje ne stignu plasirati pobjedom na nekoj od lokalnih fišijada uvijek ostaje Nard kao posljednja šansa za plasman na belomanastirsko natjecanje i stoga se fišijada u Nardu uvijek održava tjedan dana prije državnog natjecanja u Belom Manastiru.

Spletom ratnih okolnosti Fišijada u Nardu ima i dužu tradiciju no ribarski dani u Kopačevu koji su po prvi puta održani 1998. godine odmah nakon mirne reintegracije Baranje, a upravo je i cilj ekipe iz valpovačke turističke zajednice učiniti Fišijadu u Nardu slavonskim pandanom baranjskih ribarskih dana, a po svemu sudeći, (s obzirom na uloženi trud i krajnje rezultate) na pravom su putu da to tako bude u bliskoj budućnosti, a za to su naravno nužni i prateći sadržaji.

Osim što su svi posjetitelji (i oni koji se nisu natjecali) mogli uživati u ribljim delicijama (fiš paprikaš/pohane šaranske potkove/ šaran na rašljama) uz popularne cijene ovogodišnji trigger koji je privukao veliki broj posjetitelja je bio koncert Siniše Vuce koji je najavljivan i billboard plakatima na osječkoj obilaznici.

Što god tko mislio o Vuci on je živuća hrvatska estradna legenda i njegov glazbeni izričaj se odlično uklopio u atmosferu opuštene i razuzdane slavonske seoske fešte na kojoj je sasvim normalno da uzvanici plešu na stolovima i tako do sitnih jutarnjih sati, a naravno prije samog Vuce su atmosferu podizali i domaći tamburaši.

Inače i ovaj koncert je samo nastavak sjajne koncertne sezone u gradu Valpovu koja je započela nastupom skupina Nipplepeople i Electric Porn na svibanjskom festivalu sira & vina, nastavljena koncertima Gibonnija i klape Rišpet na lipanjskoj manifestaciji Ljeto valpovačko, koncertom Partibrejkerska na srpanjskom Rockaraju, a nastavlja se i u rujnu koncertima Soulfingersa i Let 3 na Craft beer festu. Za svakoga ponešto, a i sama priča je tako posložena da urbani glazbeni izričaji idu u centar grada, a oni uvjetno rečeno ruralni u prigradska naselja.

Kao što je i headliner glazbenog programa na fišijadu u Nard došao iz Dalmacije tako je i pobjednik ovogodišnje fišijade Dinko Šetka također Dalmatinac iz Stobreča što daje jednu novu dimenziju cijelom ovom eventu i dokazuje da vrsni majstori kotlića postoje i izvan Slavonije & Baranje. Ova priča podsjeća na senzaciju u vinskom krugovima kada je prije tri godine Božo Metković iz Konavala sa svojom graševinom pobijedio sve slavonske konkurente na festivalu graševine u Kutjevu. Osim njega na državno prvenstvu u Belom Manastiru plasirali su se i Ivan Prgomet iz Meca, Dragan Deak iz Bizovca, Boris Lordan iz Josipovca, Tomislav Blažević Bisko iz Valpova, Tomo Kovač iz Cerne i Perica Borić iz Bistrinaca.

Ući u top 7 na nardskoj fišijadi nije bilo nimalo lako jer na njoj sudjelovalo rekordnih 82 majstora kotlića, te stoga sudačko povjerenstvo nije imalo nimalo lagan posao. Stručni žiri za rangiranje natjecatelja činili su dvostruki državni prvak u kuhanju fiš paprikaša Zvonko Barić iz Narda kao predsjednik povjerenstva, te predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko – baranjske županije i chef restorana Lipov Hlad Ivan Đukić i baranjski mastor fiš paprikaša Kristijan Thomajer iz Luga koji je ujedno i sudac na predstojećem državnom prvenstvu u Belom Manastiru.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *