OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA U BROĐANCIMA

Brođanci su selo nekih 5 km udaljeno od općinskog središta Bizovca, 15 km od nekadašnjeg općinskog središta Valpova i 25 km od makro regionalnog središta – Osijeka. Svi u Slavoniji i Baranji, a i šire znaju za Brođance po njihovoj Olimpijadi starih sportova koja je ove godine održana po 48 put. Rijetko koja manifestacija se može pohvaliti sa takvom tradicijom koja eto već traje gotovo pola stoljeća.

Svake zadnje nedjelje u mjesecu kolovozu u Brođancima se održava natjecanje u raznim starinskim sportovima kao što su kandžijanje, banga, tokač, potezanje konopa, trčanje u vrećama, bacanje kamena s ramena, itd. Ove godine na Olimpijadi starih sportova u Brođancima sudjelovalo je 36 ekipa iz 6 županija, sveukupno 630 natjecatelja.

Paljenjem olimpijskog plamena ovogodišnju Olimpijadu otvorila je atletičarka Mia Wild, osvajačica zlatne medalje u disciplini „100 m prepone“ na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Banskoj Bistrici.

Cijeli program Olimpijade je počeo još u petak, 28. kolovoza početkom rada tradicionalne likovne kolonije slikara i kipara, a umjetnička djela kipara sa prethodnih kolonija krase samo mjesto održavanja olimpijade. Riječ je o „totemima“ sa motivima seoskog života i starih sportova. Gastro poslastica ove kao i svih prethodnih Olimpijada je bio vol sa ražnja.

Subota je bila rezervirana za otvaranje izložbe likovnih radova, a nedjeljni program je započeo već u 6 sati ujutro budnicom brođanačkim sokacima, a prije samog otvorenja održan je i svečani mimohod svih uzvanika. Održan je i nastup kulturno – umjetničkih društava, a nakon toga natjecanje za mlađe uzraste, a potom i natjecanje za seniorke i seniore, a program je zaključen sa svečanošću podjele olimpijskih odličja i svečanošću zatvaranja 48. Olimpijade starih sportova.

Ova manifestacija pokazuje da su i naši preci unatoč tome što su bili primorani na težak fizički rad u polju da bi preživjeli imali vremena i za sport i razonodu, a taj duh starih seoskih sportskih igara i dalje živi kroz Olimpijadu starih sportova u Brođancima.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *