Valpovo je odnedavno bogatije za jedan punokrvan fast food/street food koji nudi idealan omjer cijene i kvalitete, a njegovo ime je Vesperas.

Lociran je na adresi Zrinsko Frankopanska 48 u objektu u kojem se nalazi i caffe bar Vespera, pa otud i ime Vesperas. Na latinskom jeziku termin „vespera“ označava večer, a večer je idealno doba za posjet kako caffe barovima, tako i street foodovima. Vespera na istoj adresi posluje od 1991. godine. Prvotno ime lokala je bio „Ulm“, prije nekoliko godina doživio je rebranding i postao Vespera, a cijela ugostiteljska priča kojoj je prva dimenzija kafić je zaokružena sa street foodom čija je misija ponuditi kvalitetnu, svježu i cjenovno dostupnu hranu.

Tijekom moga posjeta Vesperi, u ovo blagdansko doba kada većina gastarbajtera dolazi kući za blagdane sreo sam tamo i ekipu koja je bila skupa na „baušteli“ u Ulmu, pa su se na domaćem terenu, ovoga puta ne na poslu, već u neformalnom druženju ponovno našli u „Ulmu“.

Vespera je jedan od rijetkih preostalih kafića na ovom prostoru izvan centra, u prizemlju obiteljske kuće, što je posebno bilo popularno tijekom devedesetih, da bi s vremenom gotovo iščeznulo, a gotovo svi ostali preostali kafići nalaze se u centru grada. To je bio prvi Internet kafić na ovom području, a u njemu je održan i prvi Halloween party u Valpovu davne 1993. godine. Riječ je o ciklo friendly objektu u kojem je održan svojedobno i after party velike biciklijade koju su organizirale sestre Danijela i Manuela Kudlaček, te vlasnica caffe bara Vespera Klaudija Kokorić.

I sama ulica Zrinsko  Frankopanska u kojoj se nalaze caffe bar i street food iako se nalazi na stotinjak metara zračne linije od novog, modernog, prije svega šest mjeseci finiširanog centra grada stvara dojam kao da se nalazite na pravom slavonskom selu – klupice za sjedenje pred obiteljskim kućama, nepravilni betonski blokovi koji čine stazu s time da je svaki domaćin pravio stazu ispred svoje kuće itd.

Ali sve to, i taj kontrast u odnosu na centar daje cijeloj toj ulici koja vodi od teretne porte PPK Valpovo do Doma tehnike i jedan poseban šarm koji odiše duhom nekih prošlih vremena, a velika prednost caffe bara Vespera i street fooda Vesperas je i veliki parking ispred objekta, jer trenutačno Vesperas još uvijek nema dostavu, pa je frekvencija automobila koji ondje dolaze i odlaze velika.

Iako većina ljudi uzima hranu za van ona se može pojesti i u samom street foodu ili u kafiću pored njega (koji drži i sjajnu kolekciju čajeva i toplih čokolada za hladne zimske dane), a tu je i „zimski stol“ na vanjskoj terasi sa stolicama na kojima se nalaze ugodne dekice za grijanje. Na toj istoj terasi nalazi se i kolekcija starih šivaćih mašina, a njihova podnožja ugrađena su u stolove.

Ponuda street fooda je podijeljena na burgere, hot dogove, sandwiche i extras, a u svakoj kategoriji postoji i nešto za vegetarijance. Burgeri koštaju od 2,91 do 3,31 €, a u ponudi su classic, double smash, big boy, vesperas i veggie. Hot dogovi koštaju od 1,59 do 1,85 € i u ponudi su classic, vesperas i veggie dog. Sandwichi se kreću od 1,99 do 2,78 €  i možete birati između pulled porka, grilled chickena i dvije vrste vegetarijanskog sandwicha; klasičnog i onoga sa vegetarijanskom šunkom. Od priloga tu su pommes spravljen u fritezi na vrući zrak, korn koji rade po vlastitoj recepturi sa ekstra djevičanskim kokosovim uljem i salata. Za ljubitelje ljutoga tu su i ljuti umaci iz linije Slavonsko zlo.

Pljeskavice i većinu umaka sami spravljaju, a što se tiče ostalih namirnica oslanjanju se na dobavljače iz domicilnog okruženja pa tako koriste primjerice dimljeni sir valpovačke Male mljekare i pecivo iz lokalne pekarnice Čičak.

Njihova veganska pljeskavica koju su sami osmislili puna je proteina i sadrži samo dobre ugljikohidrate, a njena nutritivna vrijednost je ojačana spojem različitih sjemenki i soja sosa. Može se naručiti u sklopu vegeburgera, a taj isti vegeburger može se i „dekonstruirati“ pa umjesto peciva naručiti kao priloge veganski sir, pommes i korn. Treba napomenuti da pored standardnog imaju i odvojeni vege roštilj.

I kvalitativno i kvantitativno ono što nude je sasvim pristojno, a cijena je znatno manja nego kod konkurencije. Ako želite pojesti nešto zdravo, kvalitetno, obilno i ukusno za nevelike novce onda je Vesperas idealan izbor za Vas.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *