DEER & BIKE BARANJA PO PRVI PUTA U SCHENGEN IZDANJU

Biciklijada Deer & bike Baranja ove godine odvožena je sedmi put. U kontinuitetu se održava od 2017. godine, ni korona ju nije privremeno obustavila i slobodno se može istaknuti da je riječ o najdugovječnijoj baranjskoj biciklijadi. A biciklijade su u Baranji uvijek izvanredne jer je i sama Baranja prekrasna.

Na nepunih 1150 km² smješteno je toliko toga; od obala dviju moćnih rijeka, Dunava i Drave i njihovog spoja koji formira močvare Kopačkog rita koji je ujedno i najveća unutarnja delta Dunava, a koji je obrubljen gustim šumama, pa sve do beskrajnih plodnih panonskih ravnica i vinorodnog Banskog Brda prošaranog vinovom lozom, surducima i gatorima.

Neki kraj najljepše je upoznavati na dva točka, biciklom, jer općepoznato je da si pješice prespor, a motornim vozilom prebrz. Za sve one koji još nisu dovoljno familijarni s Baranjom stoga je ovakva biciklijada idealan entry u mistični baranjski mikrokozmos.

Kao i dosada Deer & bike se dijelio na dva dijela; laku i tešku kategoriju. Prva je bila duga nekih 25 km, a druga još dodatnih 25. Kako su organizatori iz udruge Karašicka republika i obrta Terra incognita  u najavi naveli: Prva polovina puta u potpunosti je ravničarska i šumska dok je drugi dio brdski i mnogo naporniji. Samo divlje i prašnjavo, k tome i neravno jer bit će nekoliko žešćih uspona, nemojte da nismo rekli… ipak je to Planina.“

I bilo bi prašnjavo da nekoliko dana prije same biciklijade nije konstantno padala kiša, pa je umjesto da bude prašnjavo sve bilo blatnjavo. Sve je podsjećalo na izdanje biciklijade iz 2019. godine koje je dobila neslužbeni naziv „Mud & bike“

To nije omelo bicikliste iz cijele Hrvatske da sudjeluju u ovom eventu. Izuzetno drago mi je bilo vidjeti i kako stiže automobil riječkih tablica sa Zvjezdanom Ružićem u čijem koncertu sam uživao prije tri godine na vidikovcu Erdutskih vinograda u sklopu erdutskog ciklusa dana otvorenih vinskih podruma Osječko baranjske županije, u sklopu kojeg je održana i biciklijada „Erdut wine & bike“. Tri  nepune godine kasnije eto Zvjezdana kod nas i kao sudionika biciklijade, doduše ne erdutske, već baranjske ali sve je to isti podunavski potez.

Start je bio u 11.00h u mjestu Draž, na ciklo turističkom odmorištu na kojem se križaju dvije Eurovelo rute. Nakon kraćeg „blatnog krštenja“ kroz podunavsku šumu ciklo istraživači Baranje našli su se na dunavskom nasipu koji vodi sve do mađarskog grada Mohača. Žilet žica je maknuta u stranu i put ka sjeveru je slobodan. Blagodati Schengena omogućili su organizatorima da osmisle rutu drugačiju no proteklih godina, a sudionicima da se prvi puta slobodno provozaju kroz dvije države bez graničnih kontrola.

Komadići žilet žice razasuti na nasipu odnijeli su jednu gumu na biciklu koja je na koncu pokrpana, ali bolje to nego život neke divlje životinje kojoj državne granice i migrantska kriza ne znače ama baš ništa u njenoj prirodnoj potrebni za svakodnevnim migracijama. Ovaj mađarski dio rute omogućio je i da se ubaci jedan edukativni dio o pustarama jer je ruta prolazila pored jednog takvog kompleksa.

Prvi dio rute, odnosno 25 km po ravnici je bio samo zagrijavanje. Nakon kraćeg odmora na plaži u Draži („Baranjski Maldivi“) jedan dio ekipe je otišao na zasluženu okrijepu na obližnji OPG Vlatke Jurković, a oni nešto ambiciozniji su nastavili dalje po brdima i dolovima i potom se okupili u Carevom podrumu kod domaćina Filipa Golubova Cara. A kod cara doček carski; grah u ćupu, kruha/masti/paprike/mladog luka, domaće rakije i vino, a sve zaokruženo world music performansom na gajdama.

Do sljedećeg, osmog Deer & bike-a valja pričekati nekih godinu dana, a svima onima kojima je landranje Baranjom prihvatljivo i na dvije noge, a ne samo na dva kotača imaju priliku 6. svibnja kada se održava Spring lessing.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *