U subotu, 13. svibnja valpovački dvorac Prandau – Normann ponovno je, po četvrti put bio domaćin festivala sira & vina na kojem su se, kako i samo ime sugerira sljubljivala fina vina i fini sirevi, a to je bilo upotpunjeno sa sjajnom glazbom, svjetlosnim instalacijama i cooking showom. Ujedno je to bio i event koji je označio početak vinskog mjeseca Osječko – baranjske županije koji ove godine traje znatno duže od kalendarskog mjeseca, čak 43 dana, sve do 24. lipnja i trnavačke Bonavite.

Vremenska prognoza je ove godine bila krajnje nepovoljna, u Osijeku su se prethodnih dana otkazivali event za eventom, ali to nije pokolebalo organizatore valpovačkog festivala sira & vina – domicilnu turističku zajednicu potpomognutu sa vrijednim i požrtvovnim volonterima (ili šljakerima kako sami sebe zovu) iz udruge Karašicka Republika, kao i izlagače, sirare i vinare da se odazovu ovom jedinstvenom eventu. A jedinstven je po tome što se na njemu podjednak fokus stavlja i na sir i na vino.

 Općepoznato je to da je sir odličan kompenzator okusa pri kušanju više vrsta vina, osim toga sir svojim karakteristikama dodatno obogaćuje okus vina. Vino voli sol i masnoću sireva; slanost smanjuje oporost vina, a masnoća nivelira kiseline. Ukratko rečeno sir i vino se ljube i čine skladan i nerazdvojiv par, u što su se osobno mogli uvjeriti i svi oni koji su posjetili subotnji event. Još jedna stvar koja ih povezuje jest činjenica da su i vino i sir plod fementacije.

I sve je bilo predodređeno da bude odlično tu subotu… eh da… ali ta prognoza… Event je počeo u 18.00h, a kiša, ta noćna mora svih organizatora događanja na otvorenom nekih sat vremena kasnije. Za razliku od prijašnjih godina organizatori su osigurali dva šatora ispod kojih su se natiskali posjetitelji i unatoč kiši uživali u siru i vinu.

Ipak i taj vremenski period prije kiše bio je sasvim dovoljan da posjetitelji obiđu sve štandove, upoznaju se i popričaju sa svim izlagačima i slože si u glavi neku okvirnu tasting listu, pa da kasnije oni najodvažniji u ekipi budu ti koji će sa praznim čašama i bonovima iz zaklona šatora pretrčavati do štandova po dopune.

Na svu sreću prolom oblaka nije dugo trajao, kiša je intenzivno padala nekih sat vremena, a onda se primirila i samo rominjala, pa se sve nekako vratilo u normalu. Summa summarum oborine jesu malo omele ugođaj, ali ga nisu uništile. Nagon prisutnih da uživaju u tom božanskom nektaru kod petnaest prisutnih vinara i sjajnim domaćim sirevima kod devet nazočnih sirara bio je jači od atmosferalija.

Sa svojim uradcima predstavili su se sirari iz Beketinaca, Bizovca, Drenovaca, Gata, Luga, Marjančaca, Selaca Đakovačkih, Veliškovaca i Vladislavaca, a od 15 vinara naviše njih, čak 9 je došlo iz baranjskog vinogorja. To su bile vinarije Svijetli dvori i Szabo iz Karanca, vinarija Horvat iz Kamenca, OPG Vlatke Jurković iz Draža, vinarija Pinkert iz Suze, te vinarije Gerštmajer, Kalazić, Kusić i Zajec iz vinske prijestolnice Baranje – Zmajevca

Na festivalu su sudjelovale i  tri vinarije iz iločkog vinogorja (Lončar, Papak, Marija), dva vinara iz erdutskog (Danubio Aljmaš i Magistra Erdut) i jedna vinarija iz kutjevačkog vinogorja (vinarija Kaptol iz istoimenog mjesta). Na neki način se može reći da je ovo bio i festival podunavskih vina jer samo vinarija Kaptol od vinarija prisutnih na festivalu ne spada u vinogradarsku podregiju Hrvatsko Podunavlje. Ni ovoga puta nije izostao niti cooking show za koji je bio zadužen kuhar hrvatske nogometne reprezentacije chef Tomica Đukić koji je na ovom izdanju festivala sira & vina sljubljivao crnu slavonsku svinju sa šparogama.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *