NOVI SAD I SREMSKI KARLOVCI

„Jutro je svanulo i sretan sam ja, jer danas odlazim u Novi Sad. Tamo žive prijatelji moji, tamo i kad sanjam lijepi su mi snovi“ pjeva Shamso 69, pravim imenom Vedran Pehar, široj javnosti poznat kao vokal punk folk sastava Brkovi. U razmaku od 2 i pol tjedna posjetio sam Novi Sad dva puta jer grad je to u kojeg se uvijek možete vraćati. Prvi puta k Novom Sadu smo išli srijemskom rutom, preko Neština i Banoštora, zastavši na Dunavu kod restorana Atos, a drugi puta onom bačkom stranom, preko Odžaka i Bačkog Petrovca.

Srijemska ruta nudi vožnju između Dunava s lijeve strane i brežuljaka Fruške Gore s desne strane, a bačka trasa pruža vizuru nepregledne ravnice i gigantskih polja. Između Banoštora na srijemskoj i Begeča na bačkoj strani Dunava prometuje i skela, te stoga za simboličnu cijenu možete možete imati i „mini krstarenje“ Dunavom. I sam Novi Sad podijeljen je na bačku i srijemsku stranu. Dok se glavnina grada nalazi u Bačkoj, Petrovaradin i Sremska Kamenica se nalaze u Srijemu.

Sremski Karlovci su nekih desetak kilometara istočno i to je mjesto koje svakako treba obići kada ste već krenuli za Novi Sad. Prekrasan mali gradić koji Novom Sadu dođe ka otprilike Samobor Zagrebu. Baš kao i Samobor poznat je po bermetu, a u njemu se nalazi i mnoštvo sjajnih vinarija koje proizvode i vina od sorti nastalih u karlovačkom Institutu za vinarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo i hortikulturu kao što su Sila, Probus i Neoplanta. Upravo u Karlovcima, tijekom Majske skupštine sa balkona zgrade magistrata u kojem je danas smještena općinska uprave je prije 175 godina proglašena Vojvodina. Bilo je to revolucionarne, 1848. godine koja je u historiografiji poznata i kao „Proljeće naroda“. Pedesetak metara dalje nalazi se fontana, a u neposrednoj blizini i gostiona „Kod 4 lava“ u kojoj osim u tradicijskoj vojvođanskoj gastronomiji možete uživati i sjajnim vinima i rakijama OZZ Benišek – Veselinović.

Vrlo blizu se nalazi i Saborna crkva Svetog Nikole čija je gradnja započeta 1758. godine. Tamo smo se zatekli tijekom jednog vjenčanja i bilo je stvarno zanimljivo vidjeti i čuti kako romski trubači mladence i uzvanike po izlasku iz crkve dočekuju sa pjesmom Prljavog kazališta „Mi plešemo“. Nekih pola kilometra južnije nalazi se vidikovac s kojeg puca odličan pogled na Dunav. Nekih pet kilometra južno od centra Karlovaca nalazi se poznato fruškogorsko izletište Stražilovo, a na putu ka Stražilovu smještena je i vila Prezident koja odiše atmosferom prave planinske kuće.

Karlovci, mjesto bremenite povijesti poznato je i po Karlovačkom miru sklopljenom 1699. godine čime je zaključen Veliki bečki rat koji je započeo osmanlijskom opsadom Beča 1683. godine, a završio izgonom Turaka iz Panonije. Odlučujuću pobjedu habsburške snage predvođene princem Eugenom Savojskim izvojevale su 1697. godine u bitci kod Sente. Gigantska slika površine veće od 45 kvadratnih metara s motivom Bitke kod Sente danas krasi somborsku gradsku vijećnicu. Tijekom mirovnih pregovora po prvi puta je korišten okrugli stol, što je kasnije postala uobičajena praksa, a na mjestu gdje su održani pregovori kasnije je podignuta Kapela mira. Inače na području današnjih Sremskih Karlovaca još u 14. stoljeću postojao je grad pod imenom Oppidum. Tijekom našeg posjeta Karlovcima tik uz najstariju gradsku kuću održavan je festival prošlosti Oppidum.

Put od Karlovaca prema Novom Sadu vodi preko Petrovaradina. On se nalazi na dunavskom meandru, njegova tvrđava sagrađena je na stijeni i zovu ga zbog svog strateškog položaja Gibraltar na Dunavu. S petrovaradinske tvrđave puca odličan pogled na grad, a u restoranu Terasa može se pojesti između ostaloga i odlična krempita.

U vrijeme našeg posjeta, koncem lipnja sazrio je i dud, pa smo se neplanski i njime počastili tijekom šetnje do jedne od isturenih osmatračnica tvrđave. Kad ste već na tvrđavi toranj sa satom se ne može izbjeći, a zanimljivo je to što na njemu velike kazaljke pokazuju sate, a male minute. To je tako sredinom 18. stoljeća napravljeno da bi lađari s Dunava mogli vidjeti koliko je sati. S druge strane Dunava nalazi se caffe brod Zeppelin i boraveći na njemu tvrđavu možete doživjeti iz druge vizure.

Impozantna je zgrada Banovine u kojoj je danas sjedište vlade i skupštine AP Vojvodine. Projektirana je tako da izgleda kao dunavska lađa, a obložena je bračkim kamenom. Od „dunavske lađe“ vrlo brzo se stiže i do centra grada kojim dominira katolička katedrala, a kad je čovjek već tamo onda treba proći ulicom Laze Telečkog u kojoj je na svega tristotinjak metara skoncentriran velik broj restorana i caffe barova kako bi osjetio „puls grada“.

Štrand je novosadsko kupalište na Dunavu. Ulaznica je svega 50 dinara i zasigurno je bolja opcija kupati se u tekućoj rijeci nego u zatvorenom bazenu. Kod štranda se nalazi i FK Kabel, a u njegovim prostorima i bistro Klub Sonja. Ulazak u taj restoran je kao ulazak u vremeplov. Interijer se nije mijenjao od vremena socijalizma i to je ono što cijelom mjestu daje jedan poseban šarm. Ono što je najbitnije hrana im je odlična, a cijene više nego pristupačne. Za nekih 5 eura dobijete kompletan dnevni meni koji uključuje glavno jelo, salatu i kolač.

Najpoznatiji Novosađanin zasigurno jest Đorđe Balašević. Posjetili smo njegovo posljednje počivalište – multikonfesionalno gradsko groblje na rumenačkom putu. Njegov grob po ničemu se ne razlikuje od ostalih, sasvim sukladno njegovom karakteru, jer je i za života uspijevao u isto vrijeme biti i celebrity i sasvim običan čovjek. Na mramoru uklesano „Bez crne bela ne bi vredela“ i „Balašević Đorđe 1953. – 2021.“

Iako nas je napustio prije dvije godine još uvijek živi kroz svoje pjesme, a jednu pjesmu o odlasku je objavio još davne 1989. godine na albumu „Tri posleratna druga“: „Kad odem, kad me đavo isprati glavnim sokakom, i kad mesečina zaveje moj trag, nemoj tugovati, jer jednom svakom mali nemi slavuj, doleti na prag“. Život ide dalje, samo promjena je stalna, a svi smo mi samo prolaznici ili da se poslužim stihovima još jedne njegove pjesme: „A u ulici Jovana Cvijića rastu druga deca… neki novi klinci, neki novi klinci, neki novi klinci“.

S obzirom da se od najistočnije točke RH – Iloka Novi Sad nalazi na manje od 50 kilometara riječ je o idealnoj destinaciji za jednodnevne i vikend izlete.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *