PIZZA I GRILL KOD ROĐE – PIZZA MASNICA KAO NAJJAČI ADUT NOVOG VALPOVAČKOG STREET FOOD PUNKTA

Lijepo je to kada se u jednom gradiću u razmaku od pola godine otvara novi  i zanimljiv street food. Koncem prošle godine otvoren je Vesperas, punokrvan street food hotspot koji je u startu privukao brojnu klijentelu i ovih šest mjeseci još dodatno napredovao što se tiče ponude. Sredinom svibnja uveli su i burritos, i to u tri verzije: El pollo loco, carnitas i naravno veggie. Raduje i to što su krenuli i sa projektom kompletne renovacije prostora street food i caffe bara. Početkom srpnja otvoren je Pizza i grill „Kod Rođe“.

Prva degustacija odrađena je u valpovačkom naselju Ante Starčevića, a par dana nakon toga rođin food truck preseljen je u najveći valpovački trgovački centar Stop shop retail park koji se nalazi odmah na ulazu u grad iz pravca Osijeka. Rođo je Filip Rebrina, a u ovaj pothvat krenuo je zajedno sa suprugom radivši prethodno u valpovačkom restoranu Gurman, belišćanskom restoranu Fontana, te šest sezona na moru. Nakon svega toga sazrilo je vrijeme da rođo ode i u samostalne poduzetničke vode.

U ponudi imaju zasad trinaest vrsta pizza koje dolaze u maloj i srednjoj varijanti. Sir, gljive, šunka, miješana, slavonska, fantazija, 4 vrste sira, hawai, vegetariana su nešto već viđeno, iako to rođo radi na svoj specifičan način. Ali tu su i pizza Rođinihawai, gdje je klasična hawai pizza podebljana sa kulenom. Rođo ima i dvije vrste zelene pizze. Za one koji ne znaju zelena je boja Valpova. Na basic zelenu pizzu se stavlja pelat, sir, špinat, parmezan, češnjak i origano, a na zelenu special ide vrhnje, mozzarela, špinat, parmezan, slanina, češnjak i origano.

Ono pak što mi je najzanimljivije kod njih i što sam prvo pojeo jest pizza masnica. To je pravi gastro hommage Slavoniji i ovdašnjem stilu života. Na kruhu premazanom tankim slojem svinjske masti i posipanom mljevenom začinskom paprikom odrastale su generacije Slavonaca, a zašto mast ne bi mogla ići i na pizzu s ciljem da se na vrlo jednostavan način dobije fusion slavonske i talijanske kuhinje? Osim masti i mljevene na paprike na pizzu masnicu (fat pizza) još ide i slanina, šunka i luk. „Di ćeš bolje!“, reklo bi se u Slavoniji. Po okusu, svojevrsni hibrid pizze, langošice i čvarkuše. Da zaključim: jednostavno masno & slasno.

Treba napomenuti i da je svinjska mast čitav niz godina bila nepravedno prezrena u nutricionističkim krugovima koji su zagovarali maslac kao supstitut, a onda je prije desetak godina došlo do radikalnog zaokreta. „Otkriveno“ je da svinjska mast sadrži 60% mononezasićenih masti i većinu tih masti čini oleinska kiselina, a maslac samo 45%. Oleinska kiselina je zdrava kiselina koja pomaže zdravlju srca.

Da se vratimo na rođu. Uskoro u ponudu stavljaju u grill, a raditi će i somune u vlastitoj produkciji. Rođo Filip kaže da će im baza biti u Stop shopu, a kada se posao razvije možda dođe i druga prikolica koja će putovati. Eto i valpovačkog (masnog) aduta za Food truck festival.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *