SOMBORSKA DESETKA

Street food „Desetka – pite ispod sača“ lociran je u Somboru i nalazi se na adresi Pariska (Pariška) 5. Njihov motto je „Pite za čistu desetku“ i u tome nisu nimalo pretjerali.

Njihove pite uistinu i jesu za desetku. Osim toga nadišli su standardni format buregdžinice koja radi (i) pite i funkcioniraju kao punokrvan street food. Jufke se slažu u krug, pite su ovalnog oblika, režu se na komade i prodaju po gramaži, a naravno možete kupiti i cijelu tepsiju.

U sklopu piterije nalazi se i prostor za objedovanje, a vode računa i o brojnim naizgled malim detaljima pa tako se na svakom stolu nalazi pribor za objedovanje u kartonskom ovitku sa logom street fooda. Sve je u masivnom drvetu, a na stolovima se nalaze old school karirani crveno – bijeli stolnjaci. Doduše sintetički plastični, ali nema veze, to je puno praktičnije.

U ponudi imaju šest standardnih pita i četiri pite u posnoj varijanti. Ako ćemo govoriti o kategorijama slano/slatko imaju sedam slanih i tri slatke pite. 100 grama pite košta ili 89 ili 98 dinara što je 0,75 ili 0,82 eura.

Od slanih pita tu je naravno burek sa junetinom, zatim pita sa dimljenim batakom u kajmaku, pita sa sirom i kajmakom, pita sa bijelim pilećim mesom, pita pizza, te pite sa krumpirom i špinatom koje spadaju u posni program. Od slatkih pita tu su pita sa višnjom, pita sa jabukom i pita krem plazma.

U Desetci naglašavaju da vatru za pite ispod sača drže konstantnom tijekom cijelog radnog dana, da junetinu kupuju sami u polutkama, te potom obrađuju, a da sir nabavljaju sa planine Kopaonik. Tijekom posjete desetci kušali smo sve vrste njihovih slanih pita. Opći dojam je izvrstan; pite nisu masne, ukusne su i podatne i ne morate ih čekati. Dobre pite osim u Bosni mogu se pojesti i u Bačkoj.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *