ADVENTSKI FESTIVAL VINA U PEČUHU – ADVENTI BORSZALON PÉCS

U nedjelju, trećeg prosinca u glavnom gradu mađarske županije Baranya održano je još jedno izdanje Adventskog festivala vina u Pečuhu. Kao i prošle godine mjesto zbivanje je bila pečuška glavna tržnica.

Ovogodišnji festival organizirao je Dusán Filákovity iz vinoteke Pannon borbolt, a kao i prošle godine i ove godine se u organizaciji udruge Dekanter koja stoji i iza organizacije osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS na pečuški festival vina uputio jedan autobus vinskih hedonista iz Osijeka.

Stotinjak vinarija predstavilo je svoja vina, a bilo je tu stvarno svega; od domaćih baranjskih vinskih uspješnica iz samog Pečuha, te Mohača i Vilanja do vina iz Španjolske i talijanske Kalabrije. Pečuh, kao sjedište županije Baranya uvijek je bio jak vinarski centar što i ne treba čuditi jer ime te regije dolazi od mađarskih riječi bor i anya. Bor je vino, anya je majka pa je tako Baranya znači Vinska majka.

Pečuh tako ima i vinski institut, te vinsko imanje u sklopu svoga sveučilišta – Pécsi egyetemi borbirtok. Oni su između ostaloga predstavili i vinsku sortu zenit koja je na institutu u Pečuhu stvorena 1951. godine križanjem vinskih sorti ezerjó i bouvier. Njezino početno ime je bilo Badascony  7, a u nacionalni katalog vinskih sorti uvrštena je 1976. godine.

Svojevrsna senzacija ovog festivala je bila i talijanska vinarija Ippolito. Riječ je o najstarijoj vinariji u najjužnijoj talijanskoj kopnenoj provinciji – Kalabriji. Vinarija Ippolito baštini vinogradarsko – vinarsku tradiciju  staru 178 godina, a smještena je u povijesnom centru varoši Ciró Marina koja leži na obalama jonskog mora. Na grbu tog gradića nalazi se profil Bakha – boga vina. Ondje se proizvode DOC vina, tj. vina sa oznakom „Denominazione di Origine Controllata“. Uživali smo u etiketama Pecorello, Calabrise, I mori, Liber Pater…

Na festivalu je bilo i nekoliko vinarija iz Španjolske; Bodegas escudero, Bodegas care, U mes u, Familia Torres, Sabaté + celler l’ encaster, Mentes, te Castellroig koji je oduševio sa svojim pjenušcima.  Od slovenskih vinarija nastupile su vinarija Puklavec i Jeruzalem ormož koja je prestižnu titulu „Vinar leta“ u deželi osvojila prethodne tri godine u nizu, kao i prijašnjih godina. Vinarija Puklavec na ovaj festival donijela je i svoj sauvignon blanc Seven numbers iz 2021. godine koji je na ovogodišnjem ocjenjivanju Mundus vini osvojio zlatnu medalju.

Na festivalu je sudjelovala i najveća makedonska vinarija Tikveš koja ja u svome vlasništvu ima i jednu vinariju u Francuskoj. Standardno dobre temjanika i kratošija, a s nogu su oborile bijela kupaža  Babuna (albarinha/chardonnay/viogne), te crvena kupaža s položaja Barovo (vranac i kratošija). Iz Njemačke, točnije regije Rheinland – Pfalz sa svojim rizlingom sa sunčanog brda – Sonneberg predstavila se vinarija Neiss. Bilo je tu vina i iz Hrvatske; odabrane vinske uspješnice Slavonije i Hrvatskog Podunavlja prezentirao je sommelier Damir Zrno, a samostalno su se predstavile vinarije Coronica, Galić i Katunar.

Od domaćih, baranyskih vinskih snaga koje su ipak dominirale na ovoj smotri treba spomenuti primjerice vinariju Tiffán koja je nazvana po prezimenu osnivača. Vinogradarska povijest ove obitelji seže u 1746. godinu. Osnivač moderne, postkomunističke vinarije Ede 1991. godine dobio je nagradu za vinara godine, a 2018. godine ovjenčan je nagradom za životno djelo Mađarske vinske akademije. Njihova kadarka iz 2021. godine koju smo imali prilike kušati dolazi sa položaja Ördögárok, što u prijevodu na hrvatski znači „vražji jarak“.

Riječ je o prekrasnim terasastim vinogradima u velikoj dubokoj dolini koja se spušta ka jugu. Vlažan i topao zrak ostaje zarobljen u dolini, što rezultira jedinstvenom mikro klimom koju karakterizira između ostaloga temperatura viša za 3 – 5 stupnja no u ostatku vilanjskog vinogorja. Njihova kupaža cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota nazvana Carissimae dolazi pak sa (i) vizualno fascinantnog položaja Kopár. Riječ je o južnoj padini brda Szársomlyó, koje Hrvati zovu i Aršanj. Ova strana brda kao da se nalazi na Dinaridima, a ne u Panoniji.

Vilanjska vinarija Csányi donijela je na ovaj salon i svoj pjenušac Teleki selection syrah white. Vilanski  Vinatus imao je sjajne crvene kupaže Saliva i Crassus. Vilanjska Sauska ponudila nam je pjenušac brut méthode traditionnelle, a šikloška vinarija Fontány borászat ponijela je svoj Just picante pannon cuvée.

Vinarija Gáspár iz mjesta Mozsgó nalazi se na krajnjem zapadu Baranye, a njihova vina se uzgajaju na brdu Zselic. Makk pince dolazi iz mjesta Mecseknádasd koje se nalazi na sjeveru Baranye, a kušali smo njihov chardonnay barrique  i pinot noir rosé. Tűzkő birtok nalazi se u seksardskom vinogorju u mjestu Bátaapáti, u županiji Tolna, ali tik uz Baranyu. Kušali smo njihov grüner veltliner nazvan Banka.

Vinarija Pálffy dolazi sa sjeverne strane jezera Balaton, vina sade na vulkanskom tlu, a na ovaj salon su donijeli pregršt svojih pjenušaca. Tokajska vinarija Disznókő donijela je svoj Aszú 5 puttonyos iz 2013. godine. Aszú je mađarska riječ za smežurane bobice grožđa zaražene bortritisom i vino koje od njih nastaje. Riječ je o najstarijem i vjerojatno najpoznatijem desertnom vinu na svijetu.

I mogli bi se tako nabrajati unedogled. Adventski salon vina u Pečuhu sjajan je event koji Vam otvara vrata magičnog svijeta mađarskih (i ne samo mađarskih) vina. Svima onima koji još nisu posjetili ovo vinsko druženje toplo preporučujem da to učine već sljedeće godine.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *