Sve je spremno za 33.Žive jaslice u Postojnskoj jami! Ne propustite ih ovih blagdana! 

U blagdansko vrijeme već tradicionalno Postojnska jama potaje kulisa za uprizorenje Živih Jaslica najvećeg božićno-novogodišnjeg spektakla u Sloveniji! Program je jedinstven, u njemu sudjeluje preko 100 izvođača koji svojim nastupom ostavljaju bez daha. Program je obiteljski, pa doživite ga od 25.-30.12.2023. 

Prije točno 800 godina Franjo Asiški postavio je prve žive jaslice u špilji pokraj Asiza u Italiji, a tu su ideju realizirali i u pravi spektakl pretvorili entuzijasti u Postojnskoj jami. Bilo je to prije 33.godine, davne 1989.godine kad su Žive jaslice u Postojnskoj jami bile i prve jaslice u Sloveniji postavljene izvan sakralnih objekata. Možete ih pogledati od Božića pa sve do Silvestrova, uživajući u ovoj jedinstvenoj interpretaciji. Dok gledate ovaj spektakl teško je odlučiti što je bolji doživljaj- činjenica kako je špilja pozornica, da u njezinoj realizaciji sudjeluju i profesionalni umjetnici i amateri, da je sve toliko veličanstveno i do posljednje sitnice organizirano te da se biblijski prizori tako savršeno nadopunjuju. 

“Žive jaslice u Postojnskoj jami su predanim radom prerasle u spektakl, bez kojeg je nezamisliv Božić. Kako za nas koji ovdje radimo, tako i za brojne posjetitelje koji ga godinama posjećuju. Ovim se projektom nekako svi povezujemo, prinesemo blagdanskom veselju, pripadnosti. One su kulturna baština Slovenije, dio su slovenske kulture i ako mene pitate, Žive jaslice prenose prekrasnu božićnu poruku punu ljubavi, nade i čuda u koje još uvijek vjerujemo. Prije svega svjedoči da je bolji svijet moguć i da postoji samo ga treba željeti i iskreno učiniti nešto za to”, rekao je na predstavljanju ovogodišnjeg programa Živih jaslica Marjan Batagelj, predsjednik upravnog odbora Postojnske jame kojem su se na predstavljanju novog programa Živih jaslica pridružile i kćeri Kaja i Lana. Dodao je i to kako su svi detalji oko pripreme ovog spektakla dovode do savršenstva, u stvaranju programa se vodi računa o sadržaju, ali i prirodi koju špilja diktira. Nastup u špilji je specifičan, temperatura je konstantna 10°C, u špilji je visoka vlažnost, a određena mjesta gdje se predstava izvodi u skladu je s poštovanjem odgovornog ponašanja prema prirodnoj baštini i poštuje se strogi špiljski bonton.


Žive jaslice u Postojnskoj jami, projekt je koji postoji preko 33 godine, a svake se godine program i spektakl dograđuje pa ne čudi kako upravo one nose epitet jednog od najljepših prikaza Božića na svijetu. Program se odvija na najvećoj prirodnoj pozornici na svijetu, dijelu špilje duge 5 kilometara (do koje dolazite i sa koje odlazite vlakićem), satkan je od 18 biblijskih prikaza, a u njegovoj realizaciji sudjeluje preko 100 sudionika. Ove godine po prvi puta u Postojnskoj jami gostuju i strani umjetnici, pa događaj ima i međunarodni karakter. Tako ove godine nastupa Ivan Defabiani, talijanski operni pjevač koji djeluje uz bok slavnog Josea Carrerasa: “Moja najbolja sjećanja na Božić su moja obitelj i talijanske Alpe. Odrastanje u Montani, na 2000 m pruža poseban doživljaj Božića koje smo proveli na snijegu uz tradicionalna slavlja i tradicionalnu glazbu.” Svojim prekrasnim nastupom i interpretacije molitve Oče naš podno Velike gore Ivan okupljene uvodi u program. 


Pripreme ovog spektakla počinju tijekom ljeta, kad je audicija za profesionalne ali i amaterske glazbenike. Emotivnost glasa i virtuoznost pjevanja od ključne su važnosti u procesu nastanka ovog spektakla kojeg čine 4 vokalne izvedbe, 6 instrumentalnih izvedbi (harfa, violina, violončelo, truba, udaraljke), plesne točke, svjetlosni i zvučni efekti, specijalni efekti, priprema terena za izvođenje u vrlo specifičnom okruženju, rad na sigurnosti, logistika, transport svih izvođača, kostimografija, popratni program, uređenje parka i koordinacija posjetitelja. U spektaklu Žive jaslice sudjeluje veliki ansambl- 4 glumca za ulogu Josipa, 5 glumica Marije, brojni pastiri, anđeli, vojnici, Zaharije, Elizabeta, sveta tri kralja, Rimljani…

Casting za Žive jaslice je uvijek velik i svi se trude biti u prvoj postavi. Kao i prošle godine i ove godine nastupa slovenska glazbena diva Raiven, slovenska predstavnica na Euroviziji 2024. pjevajući Ave Mariju na vrhu Velike gore. I ona nije krila oduševljenje što je dio postave glazbenika koji nose ovaj projekt. Uz Raiven već četvrtu godinu za redom nastupa i Urška Kastelic, popularna slovenska operna pjevačica (pjeva You raise me up u koncertnoj dvorani Postojnske jame), a na posebnim mjestima u špilji pojavljuju se i njezine učenice-  Rebeka Stanovnik, Anabela Kosanović i Marta Gargiulo.


Veličanstvena 90-minutna izvedba Živih jaslica počinje na sam Božić i traje sve do Silvestrova od 25.-30.12., program traje 90 minuta, a ulasci su u jamu svakih 15 minuta. Svaki dan predstave počinju u 13:30, a zbog velikog interesa i određenog broja dozvoljenih ulazaka u špilju preporuča se online kupovina ulaznica. Ulaznica pokriva vrhunske glazbene izvedbe, obilazak Postojnske jame, vožnja legendarnim pećinskim vlakom i instrumentalne i plesne izvedbe. Razgled traje 90 minuta i pogodan je i za malu djecu, a zbog prirode posjeta, gledanje predstave nije pogodno za osobe s invaliditetom.


Savjet više: Kad krenete na Žive jaslice u Postojnsku jamu ne propustite i ostale zanimljivosti- zavirite u Expo Vivarij, mazite ovce ispred ulaza u Špilju, a onda sjednite u automobil i odvezite se 9 kilometara sve do Predjamskog dvorca, najvećeg špiljskog dvorca na svijetu. Za obilazak Predjamskog grada trebat će vam oko sat vremena. Kroz dvorac možete ići u društvu vodiča (informirajte se ako ste u grupi), ali i samostalno uz voice guide na odabranom jeziku. Zanimljivost ovog dvorca je to da je izgrađen u 12. stoljeću i spojen s 123 metra visokom, strmom liticom pa kad ga gledate teško ćete odrediti granicu između planine i zidina. U dvorcu ćete čuti priču o vitezu Erazmu Predjamskom, samo jednom od brojnih plemića koji su vladali dvorcem dajući mu pečat. Razgled ove lokacije je impresivan pa svakako kombinirajte izlet. Posebno jer postoje kombinirane ulaznice s odličnim popustom.

photo by Nikola Zoko

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *