WINEOS, DEVETO IZDANJE

Ovogodišnje, deveto izdanje WineOS-a koje je održano 12. i 13. siječnja u nedavno otvorenom Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije dodatno je učvrstilo status WineOs-a kao najvažnijeg vinskog festivala na potezu od Beograda do Zagreba, pa i šire, te ultimativnog hedonističkog eventa kojeg ne bi smio zaobići niti jedan ljubitelj vina, delicija i ugodnog življenja.

Nakon Arheološkog muzeja, Esseker centra, nekadašnjeg restorana Muzej okusa i sportske dvorane Gradski vrt ovo je peta po redu pozornica na kojoj se WineOs održava. Prije toga je GC sredinom lipnja prošle godine ugostio još jedan iznimno važan vinski event – GROW du Monde, putujuću manifestaciju koja ima za cilj afirmaciju graševine na međunarodnoj vinskoj sceni, uz koju se paralelno održavala i konferencija GO graševina Osijek.  

Više od 600 etiketa vina posjetitelji su imali priliku kušati u dva festivalska dana, a osim toga tu su bili zastupljeni i jaki alkoholni destilati, posebice rakije, a na pojedinim štandovima mogla se degustirati i hrana. Osim sa izlagačkih mjesta hrana je dolazila i izravno sa pozornice tijekom nekoliko sesija live cooking showa tijekom kojeg su renomirani chefovi kuhali izravno pred posjetiteljima.

Tako je primjerice prvoga dana festivala Hrvoje Harač iz osječkog veganskog restorana Yes Rebel Bites Bistro posjetiteljima prezentirao marinirani dimljeni tempeh pržen u soja umaku uz veganski demi-glace i kremasti restani krumpir, a sudionik Masterchefa Tihomir Bježančević odlučio se za soma kuhanog u sosu od cikle uz beurre blanc umak od dimljenog šarana, tostirane lješnjake i peršinovo ulje. Restoran Lipov hlad za razliku od dosadašnjih godina nije na cooking showu predstavljao chef Ivan Đukić, već Saša Ninković koji je napravio svinjski lungić sous vide uz pave od krumpira, kremu od komorača i jus od crvenog vina.

Kulinarski mag Ivan Đukić nastupio je ipak i na ovogodišnjem festivalu, ali ne u ulozi kuhara već kao prezentator projekta „Oznaka rural quality“, a prvoga dana festivala posljednji, četvrti cooking show održao je Željko Neven Bremec koji je pripremao bakalar na brudet sa četiri vrsta fažola.

A sad dosta o hrani, vratimo se na esenciju ovoga festivala – vino. Kao što je već rečeno bilo je tu preko 600 etiketa vina, naravno nemoguće ih je bilo sve kušati pa je stoga moja degustacijska strategija bila kombinacija orijentacije na nova, dosad nekušana vina, ali i na provjerene vinske klasike koje je jednostavno bilo šteta propustit,i kao što su primjerice izborne berbe prosušenih bobica traminca i graševine vinarije Papak iz Iloka ili pak Sibernet vinarije Süber iz Erduta.

Kao što je već dobro poznato vinoljupcima Osijek se nalazi u središtu vinskog četverokuta kojeg čine vinogorja Baranja, Erdut, Đakovo i Feričanci. Sva ta četiri vinogorja se i nalaze u osječkoj županiji na manje od sat vremena udaljenosti vožnje automobilom od županijskog središta. Baranju, majku vina na ovogodišnjem WineOs-u predstavljale su obiteljske vinarije Kalazić, Kolar, Zlatno Brdo, a tu je naravno bila i stožerna baranjska vinarija – Belje. „Prošle godine u našim vinogradima uspjeli smo ubrati grožđa baš toliko koliko smo i planirali. Zadovoljni smo i s kvantitetom i s kvalitetom s obzirom da je prošla godina bila rijetko izazovna, vrlo zahtjevna. Postoji dosta vinskih proizvođača čiji je urod bio znatno manji od očekivanog. Nasreću nismo bili suočeni s takvim problemima, a i sada imamo sve predispozicije da imamo još jednu uspješnu vinogradarsku godinu. Naš fokus je i nadalje prvenstveno na graševini i vrlo smo ponosni na to što smo prošle godine na svim ocjenjivanjima vina na kojima smo sudjelovali postigli značajne uspjehe“, istaknula je direktorica beljskog sektora marketinga i turizma Ljiljana Vajda – Mlinaček.

Osim renomiranih obiteljskih vinarija iz iločkog vinogorja kao što su primjerice Papak, TRS ili Buhač na ovogodišnjem festivalu po prvi puta su se predstavile i neke nove snage poput vinarije Šomoljanski iz Bapske.

Niti na ovogodišnjem izdanju WineOs-a nije manjkalo vinara i iz ostalih dijelova Hrvatske. Društvo vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ iz Štrigove predstavilo je međimurska vina, kao što je primjerice silvanac zeleni čiju etiketu krasi detalj svetomarske čipke. Kad smo već kod ove sorte vina treba spomenuti kasnu berbu silvanca zelenog sa položaja Jezerac PP Orahovice. Moslavci su se predstavili sa svojim škrletima, a posebnu pažnju je plijenio pjenušac od te sorte nazvan Yellow pet nat vinarije Lagena iz Ilove. Moslavačka vinarija Seletković ima intrigantan rosé cuvée nazvan Mons Anima na bazi cabernet sauvignona, merlota i frankovke.

Istarske vinarije Kozlović i Coletti predstavile su također svoja vina, a posebnu pažnju je plijenio njihov muškat momjanski. Muscat brutal reserva vinarije Zdjelarević iz 2009. godine kako i samo ime sugerira brutalno je dobro vino, jedna potpuno nova interpretacija vinske sorte muškat. Jedan dio ovog vina ranije berbe odležavao je u inoksu, a drugi dio kasnije berbe u hrastovim bačvama. Sirovina za ovo vino potječe iz vinograda kod Brodskog stupnika. Ovo vino ima manje od 5% preostalog šećera, a zbog izraženih kiselina doima se još uvijek nevjerojatno svježe.

Srijemska vinarija Erdevik iz istoimenog mjesta uvijek oduševi sa svojim crnom kupažom cabernet sauvignona, merlota i syraha nazvanom Grand Trianon koja odležava godinu dana u hrastovim bačvama, a potom još godinu dana u boci, kao i bačka vinarija Zvonko Bogdan sa Palića sa svojom crnom kupažom cabernet sauvignona, merlota i frankovke nazvanom „Život teče“.

I Sjeverna Makedonija predstavila se na osječkom sajmu sa svojim sjajnim vinima. Saznali smo da je vinarija Brzanov prerasla svoj negdašnji garažni status proširivši poslovanje dok smo kušali njihov odličan vranac nazvan Elixir iz 2012. i 2015. godine. Grand cuvée Domaine Lepovo vinarije Tikveš također je odličan. Riječ je o kupaži cabernet sauvignona, merlota i njihove autohtone sorte vranac.

Kada pričamo o festivalskoj sekciji jakih alkoholnih destilata ni tu nije nedostajalo ugodnih iznenađenja u kombinaciji sa već dobro poznatim adutima. Sjajna daruvarska destilerija Wise Grus tako je predstavila svoj liker od kruške sorte williams nazvan jednostavno Viljamovac. Sjajna je i dunja barrique badelovog brenda Korlat. Tu su bile i sjajne rakije, likeri i ginevi destilerije Hubert iz Srbije. I moglo bi se tako nabrajati do unedogled…

Zadovoljstvo ovim izdanjem WineOs-a nije skrivao niti predsjednik organizacijskog odbora Boris Ocić koji je istaknuo sljedeće: „Veliko hvala svima koji su pomogli da WineOS u svojoj devetoj inkarnaciji dokaže da smo svi zajedno spremni za nove izazove i novu eru vinske priče u Osijeku, Osječko – baranjskoj županiji i cijeloj Slavoniji i Baranji. Zabilježili smo rast broja izlagača, posjetitelja i poslovnih posjetitelja između 10% i 15%. Tu ne govorimo samo o našim sugrađanima i ostalim posjetiteljima, nego i poslovnim partnerima izlagača, stručnim i poslovnim posjetiteljima, novinarima, ljudima iz organizacije, ukratko, svima koji su bili dio ove sjajne priče“, a WineOs priča se nastavlja naravno i sljedeće godine kada nas očekuje jubilarno, deseto izdanje ovog sjajnog festivala.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *