U Županji traje Šokačko sijelo – evo zašto svi putevi ove veljače vode u ovaj Slavonski grad!

Tradicija nasuprot modernom, puno smijeha, zvuk tamburice, gutljaji rakijice koji se miješaju s kulenom i toplim listarićima, brojni običaji ali i jedinstvo Slavonaca u načinu kako dočekati goste… Tako bi se najjednostavnije mogla opisati Županja ovih dana. Prozori i izlozi grada su okićeni šlingom i vezom, a na ulicama se čuje veselje i žamor Županjaca koji su preko suvremene odjeće prebacili špenze i opršnjake!

U Županji je počelo 57. Šokačko sijelo pod sloganom „Oj, dorati, moje zlato suvo“, koje ovaj grad pretvara u must have destinaciju u vrijeme poklada. Tako je svake, pa i ove Veljače a poseban ritam Županje osjeti se čak dva vikenda i svaki dan u tjednu između, a manifestacija tradicionalno završava Seljačkom zabavom 13.02. samo dan prije ‘čiste srijede’ i početka korizme.  

Manifestaciju je proglasio otvorenom vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, gradonačelnik grada Županje, Damir Juzbašić zaželio je toplu dobrodošlicu svim gostima, a kulturno- umjetničkom programu na samom svečanom otvorenju Šokačkog sijela predstavljena je i ovogodišnja tema manifestacije –  šokačka tradicija uzgoja konja. Za tu priliku bila je posebno uređena pozornica popularnog ‘županjskog kina’ a scenarij i režiju potpisuje Katarina Berać Vuić. Kroz program su citirani stihovi Ivana Kozarca, ali i zavičajnog pisca iz Županje Ilije Lešića – Bartolova te pučkog pjesnika Đuke Galovića čija je 100.obljetnica rođenja obilježena na poseban način. Stihovima koji se vezuju za 57. Šokačko sijelo, recitacijama njegove pjesme koju je izveo županjski konjogojac Vinko Filipović, ali i iznenađenjem na pozornici. U ulozi voditeljice, uz već poznato lice Martine Golubičić, pojavila se i Rajna Raguž, njegova unuka.

U drugom dijelu svečanog otvorenja, održan je i jedinstven izbor najljepše cure u narodnoj nošnji Šokački cvit u kojem je sudjelovalo čak 12 cura – četiri iz Županje, a 8 iz drugih krajeva Slavonije. Titulu Šokački cvit 2024. ponijela je Antonija Tonka Oršolić iz Županje, Josipa Jagodanović iz Bartolovaca nedaleko Slavonskog broda je prva pratilja, a titulu druge pratilje ponijela je Ana Bićanić iz Slatine. Sve cure na dar su dobile dukate i prigodne poklone.

Nakon što je Šokačko sijelo službeno otvoreno – Županja diše posebnim ritmom nudeći svakom gostu jedinstven doživljaj. Znate li zašto svi putevi ove veljače vode u ovaj Slavonski grad?


Kako biste dobili odgovor na ovo pitanje, za početak, planirajte boraviti u Županji nekoliko dana jer teško ćete se dvojiti od tamburice i tradicije. Spavajte poput pravog Šokca i Šokice u tradicionalnoj kući Šokačka Lady gdje će vam njezin vlasnik, Marko Maroševac s obitelji, ispričati priču o Katarini (kći poznatog županjskog kožara Đurice Horvatovića)  koja se udala za direktora tvornice tanina iz engleske Freda Hepburna 1902.godine  i tako u maniri dame, koju su prozvali Šokačka lady, u rodni grad ‘dovela’ divne običaje. Zamislite – u Županji se igra tenis od davne 1881 godine a spomenik nogometnoj lopti u strogom centru grada svjedoči o tome kako je prva nogometna lopta ovog kraja stigla baš u Županju.

U kući koja nosi njezin nadimak, osjetit ćete dašak građanskog šarma s početka 19.stoljeća, spavati u tradicionalnim krevetima s modernim madracima, a poželite li doživjeti šokačke običaje, otvorite ulaznu ‘kapiju’ i pustite Šokice da vam ‘štogod ispeku’. Kako je to nekad izgledalo, ali i kako još i danas miriši iz šokačkih kuća u Županji ali i selima koja je okružuju pokazale su žene okupljene u KUD-ovima. Na brzinu su zamijesile tijesto, napravile pokladne krofne, ali i cimet rolnice, salenjake i gojtane koji se tradicionalno jedu u Županji ali i rade u selima Babina Greda, Gradište i Gunja.

Kad vam se jede nešto slano zamirisat će i čobanac u kultnom buffetu Štagalj u strogom centru Županje. Zdenko i Mario Kružljak, tata i sin svakog dana na ovom mjestu kuhaju ‘na žlicu’ pa osim čobanca možete kušati fish paprikaš ali i pravi specijalitet gulaš od ribljih iznutrica s domaćom tjesteninom.  

Kad ste u Županji svakako zavirite u Gradski muzej u kojem će vam dobrodošlicu zaželjeti njegov ravnatelj Hrvoje Tkalac. Muzej se čini malen, ali postav je vrlo zanimljiv a prolazeći kroz njega čut ćete baš sve što o Županji trebate znati od najranije prošlosti pa sve do početka današnjeg vremena.  Kako Županja živi u ritmu Šokadije, u etnografskoj zbirci kroz koju će vas provesti Janja Juzbašić naučite sve o šokadijskoj kulturi nekad i sad – o načinu oslikavanja tikvica (danas tehniku možete svladati u Snašinim kućarima), načinu života, odijevanja, ali i značenju tipičnih šokačkih izraza i kulta proizvodnje i ispijanja šljivovice – tradicionalne slavonske ‘kapljice’ Nju možete isprobati na raznim mjestima u Županji, ali i kušati u posebnoj kušaonici Darka Juzbašića. Za potpun doživljaj – od centra grada do muzeja možete stići u laganoj šetnji, na biciklu ali i ‘retro taxijem – kočijom koju vuku lipicanci.

U Županji konj ima posebnu vrijednost i postoji mnogo obitelji koje ga uzgajaju, ali i posebno slave što dokazuje i upis lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva krajem 2022. godine. Početkom ove godine obilježava se i 30. obljetnica osnutka Konjogojske udruge ‘Stari Graničar’ u Županji. Ljepotu konja vidjet ćete tijekom Šokačkog sijela u povorkama kroz gradske ulice, a kad čujete topot kopita znajte jedno – sve ih potkiva Adam Svirčević sa svojim timom, ali i mladim naraštajem sinom Markom.

Da na mladima svijet ostaje, ali i raste svaki grad, dokazuje i mlađa generacija Županjaca koji vam tijekom cijele godine rado otvaraju vrata. Jedan od njih je Krešimir Čolić pčelar i vlasnik Prve kuće meda čiji su proizvodi nagrađeni brojnim nagradama ali i daleko poznati u svijetu. Posebno su popularni med od bagrema, Imuno med, Bronho med, ali i čoko med koji je najzdravija slastica koju ćete kušati.

U istoj ulici, par kuća dalje, njegov prijatelj iz djetinjstva Darko Starinec otvorio je Kuću začina i čaja želeći tako bilje koje raste na slavonskim poljima kroz mješavine začina i čajeva ponuditi svojim sugrađanima ali i turistima. Njihova priča, međusobno povezivanje i prijateljstvo divna su priča o ljudima koji Županju jačaju i onda kad se ugase ‘svjetla manifestacija’ i ova ljepotica uđe u svoj svakodnevni ritam!

Kako smo napisali na početku ove priče – Županja je mjesto koje treba posjetiti, destinacija koja će vam napuniti baterije i nahraniti dušu. Šokačko sijelo traje do 13. veljače, pa želite li u njoj provesti dio ovog tjedna ili idući vikend program potražite na ovom LINKU 

Foto: Nikola Zoko

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *