ZAGREB – UVIJEK ODLIČNA VIKEND DESTINACIJA

„Vraćam se Zagrebe tebi, tebi na obale Save, vraćam se Zagrebe tebi, tebi pod zidine stare…“ Prošlo je više od pedeset godina otkako je Zdenka Kovačiček pobijedila na zagrebačkom festivalu sa pjesmom čiji su ovo početni stihovi. I pola stoljeća nakon premijere ova pjesma je još uvijek svježa, elegantna… pravi evergreen koji puni entuzijazmom svakog putnika namjernika koji dolazi u Zagreb. U Zagreb dolazim često, uglavnom poslovno i tada čovjek jednostavno nema vremena da doživi Zagreb u njegovoj punini.

Spojivši sajam turizma Place2Go i posjet izložbi Ivana Meštrovića u galeriji Klovićevi dvori zajedno sa ekipicom iz Virovitice i Beograda koncem siječnja proveo sam tri nezaboravna dana u Zagrebu pronjuškavši i po onim zakutcima velegrada gdje prije nikada nisam bio iako je dotad moj ukupan broj boravaka u Zagrebu premašio troznamenkastu cifru. No Zagreb je velik i za Zagreb Vam treba vremena.

Smještaj u Mesničkoj ulici pokazao se kao pun pogodak jer iz te ulice pješice možete obići sve glavne atrakcije u starom dijelu grada. U krugu od nekoliko stotina metara od Mesničke nalaze se i Markov trg, tunel Grič, kula Lotrščak, Kamenita vrata… Sama ulica nema klasičan asfalt već je popločena kamenim kockama što cijeloj lokaciji daje jedan retro sentiment. Brojne spomen ploče u ovoj ulici govore o njenoj bogatoj povijesti.

U ovoj ulici provozao se prvi autofijaker u Hrvatskoj, U kući do našeg zagrebačkog trodnevnog boravka živio je i preminuo slavni književnik August Šenoa. Za vrijeme noćnih, maglovitih sati čovjek ima dojam kao da će svaki tren ugledati Magdu Paprenjarku, Grgu Čokolina ili nekog od drugih likova romana Zlatarevo zlato kako prolazi ulicom.

U kući u Mesničkoj ulici koja se nalazi na križanju sa Streljačkom rođen je Vjekoslav Majer, autor „Dnevnika malog Perice“ po čijim motivima je sniman i film „Tko pjeva zlo ne misli“.  U neposrednoj blizini, u Basaričekovoj ulici na kućnom broju 9 se nalazi i kultna gostionica „Pod starim krovovima – K Žnidaršiću“ koja se spominje u istoimenom filmu, a dvorišne scene u filmu snimane su u susjednoj kući. U krčmi „Pod starim krovovima“ jutra poezije održavaju se od 1964. godine, svake subote s početkom u 12.00h.

Dva puna dana proveli smo u tom gornjogradskom idiličnom vremeplovu sa tek jednim malim izletom preko Save, u Novi Zagreb gdje se u zagrebačkoj areni održavao sajam turizma. Bilo je lijepo sresti stare poznanike iz turističke organizacije grada Sombora i uživati u putopisnim izlaganjima Vlade Šestana, Hrvoja Jurića i Aleksandra Stankovića koje je moderirala uvijek sjajna Ida Prester. Na izlasku sa sajma dočekalo nas je posebno iznenađenje – pivo od indijanske banane sa plantaža u Zagorju nastalo u kolaboraciji plantažera Ivana Šuloga iz Donje Stubice i zabočke craft pivovare Nova runda.

Kad smo već kod piva kakav bi ti posjet Zagrebu bio a da se ne svrati na točenu pivu & pivničku klopu u neku od Medvedgradovih pivnica – restorana? Medvedgrad je hrvatski craft nastao dvadesetak godina prije hrvatske craft revolucije, a u Zagrebu imaju nekoliko svojih lokacija. Mi smo se odlučili za onu u Ilici, a u dva dana posjetili smo ju dva puta. Sjajna zagorska juha, kuhani buncek sa pire krumpirom i dinstanim kupusom ili pak pivničke kobasice daju pravu snagu za lutanje po gradu, a pivski klasici poput Gričke vještice i Crne kraljice ili pak sezonski specijal nazvan Božićno pivo pružaju pravu okrijepu.

Crna kraljica, tj. Barbara Celjska koja je sredinom 15. stoljeća živjela u utvrdi Medvedgrad iznad Zagreba jedan je od likova o kojima se govori tijekom turističke ture Secret Zagreb kroz koju nas je provela Iva Sila, obučena kao čarobnica, sa fenjerom u ruci. Bio je to fantastičan izlet kroz lokalne legende i predaje, kronike i arhive koje govore o lovu na vještice. Vjerovali ili ne samo u Zagrebu je ubijeno više od 200 žena optuženih za vještičarenje.

Prošli smo i pored najstarije ljekarne u gradu koja se zove „K crnom orlu“, a koja je nekoć prodavala mast od zmajeve krvi, staro jurjevsko groblje na brdu Đurđevčaku na kojem se nalaze grobovi sa masonskim simbolima, a turu smo završili u kavani Palainovka, jednoj od najstarijih u gradu.

Izložba Ivana Meštrovića u galeriji Klovićevi dvori otvorena je koncem studenoga prošle godine i trajati će sve do početka ožujka ove godine, a njome se obilježava 140 godišnjica njegovog rođenja. Nakon spomenika neznanom junaku na beogradskoj Avali kojeg sam obišao u svibnju prošle godine hrvatskoj metropoli sam razgledao njegove radove u zatvorenom, galerijskom prostoru.

Kultno mjesto je i kavana Sunce na zagrebačkoj tržnici Dolac. Malen prostor, vintage ugođaj – kao da ste bačeni u neki vremeplov, a ispred Vas trbuh grada. Još jedno simpatično retro mjesto jest i restoran Stari fijaker koji se nalazi u suterenu, u Mesničkoj ulici. Nekoć je nosio ime Tri lovca, a današnje ime nosi od 1994. godine kada je preuređen povodom 900 obljetnice grada Zagreba. Sjajna biska ondje je odlično prijala sa patkom s mlincima, a zagorska juha bila je baš fenomenalna.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *