ZAGREB UNDERGROUND – PRVI VINSKI FESTIVAL U TUNELU

Bio sam u svom životu na stotinama vinskih festivala, evenata, fešta… Kušao sam vina u potpunoj tmini zidina ptujskog starog grada u Donjoj Štajerskoj, ali prvi puta sam u nedjelju, 14. travnja prisustvovao punokrvnom vinskom festivalu općeg tipa koji se održava u tunelu.

Sve je počelo još u petak, nastavilo se u subotu i završilo u nedjelju. Trodnevna vinska rapsodija. U povjerenju su mi vinari rekli da je dobro što nisam došao prva dva dana jer su bile gužve, a posljedično i čepovi, što dokazuje da je ovakav koncept festivala pun zgoditak. Vidjevši najavu za ovaj event isprva sam malčice bio skeptičan glede mjesta održavanja, imajući na umu primjerice prezentaciju Benvenutti noviteta u botaničkom vrtu. No taj vikend bio je nesnosno vruć, temperatura se u Zagrebu u tu nedjelju penjala do trideset stupnjeva, i u konačnici taj tunel se pokazao kao pun zgoditak.

Nije li najljepše vina degustirati upravo u vinskom podrumu? A tunel grič postao je na tri dana jedan gigantski vinski podrum sa ponajboljim vinima iz Bregovite Hrvatske, Slavonije i Podunavlja, Istre i Kvarnera, te Dalmacije i Hercegovine. Iz Hercegovine nam je došla i sjajna vinarija Knebu čiji su vinogradi na preko 900 nadmorske visine, a koja se po prvi puta hrvatskoj publici predstavila na prošlogodišnjem festivalu traminca u Iloku.

Posjetitelji festivala odabrali su i top 5 vinarija, a to su Plančić sa Hvara, Galić iz Kutjeva, Marčeta iz Fažane, Apolitico iz Virovitice, te Roxanich iz Motovuna koja je zauzela prvo mjesto. No hajdemo još malo o fascinantnoj lokaciji i sadržajima koje nam je ponudila toga nenadano vrelog,  po karakteru gotovo srpanjskog dana.

Zagreb, grad koji pulsira energijom kroz svoje povijesne ulice, krije i svoje tajne ispod površine. U srcu grada, skriven ispod brda Gornjeg grada, leži tunel Grič – fascinantna struktura koja je preoblikovana u jedinstveni prostor za događaje. Ovaj tunel, koji je nekada služio kao sklonište od zračnih napada tijekom Drugog svjetskog rata, sada je postao domaćin različitim događajima koji slave kulturu, umjetnost i gastronomiju. Među tim događajima ističe se Zagreb Underground Vinski Festival, koji poziva posjetitelje da urone u čaroliju vina ispod površine grada.

Ovaj jedinstveni festival predstavlja spoj izvrsnih vina, umjetnosti, glazbe i kulinarskih delicija, stvarajući nezaboravno iskustvo za ljubitelje vina i one koji tek otkrivaju čarobni svijet vinskih okusa. Podzemni ambijent tunela Grič dodaje dimenziju misterije i avanture ovom događaju, pružajući posjetiteljima jedinstvenu priliku da istraže Zagreb na potpuno novi način.

Kako umjetna inteligencija predviđa razvoj vinarstva i vinogradarstva? Poseban dio festivala bila je izložba fotografija ilustriranih tekstom generiranih od strane umjetne inteligencije. Na pitanje o budućnosti kušanja vina OpenAi naveo je da za pedesetak godina možemo očekivati izravni vezu vinskog podruma sa kušaonicom, i to putem cjevovoda. Osim toga po predviđanju umjetne inteligencije prilikom degustiranja vina VR naočale će konzumentima dočaravati sam proces proizvodnje, uvjete u vinogradu tijekom kušane vinogradarske godine, te povijest same vinarije. Futuristička vizija uživanja u vinu podrazumijeva i kušanje u pokretu, plutajuće vinarije, te upravljanje podrumom i kontrolu kvalitete pomoću robota i umjetne inteligencije, a predviđa i uzgoj vinove loze u urbanim uvjetima u vertikalnim slojevima, te uzgoj iste u staklenicima.

Na kraju tunela, na posljednjem štandu ukazala mi se vinarija Livaić iz Pirovca. Njihova sjajna vina kao što je primjerice Babić Templar Aurum bila su odlična odjavna špica Zagreb underground wine festa i uvod u predstojeće putovanje po vinskim podrumima Šibensko – kninske županije u sklopu press tripa koji ima za cilj najaviti Dane otvorenih kušaonica. Predpremijerno smo obišli veći dio zelene rute i djelić plave rute. No više o tome u sljedećem nastavku hedonističko – turističkih putešestvija.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *