PREDSTAVLJEN MASTERPLAN RAZVOJA TURIZMA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

U županijskoj vijećnici u Osijeku predstavljena je finalna verzija Masterplana razvoja turizma za Osječko baranjsku županiju. Prije usvajanja Masterplana od strane skupštine županije otvoren je postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Cijeli posao izrade studije koštao je 349.000,00 kn, a povjeren je tvrtki Horwath & Horwath consulting Zagreb d.o.o.

Riječ je o ključnom dokumentu koji ima zadaću zacrtati dugoročne ciljeve turističkog razvitka. Ovaj dokument je rađen u tri faze, a svaku fazu ponaosob je verificirao i Savjet za kontinentalni turizam Osječko baranjske županije. U prvoj fazi projekta fokus je bio na analizi i ocjeni stanja. Druga faza se odnosi na izradu strategije turističkog razvoja, dok treća faza uključuje plan investicija, aktivnosti razvoja destinacijske konkurentnosti, plan razvoja sustava marketinga i prodaje, te terminski plan.
Kao turističke atribute Osječko baranjske županije masterplan je identificirao Kopački rit, seoska domaćinstva, vina i vinske podrume, Dravu i Dunav, Gastronomiju, kulturu obilja, ravnice, Đakovo i državna ergela, te grad Osijek. Masterplan predviđa fokusiranje tržišne ponude županije na kratke odmore (enogastronomija, ruralni turizam, kultura, događanja, selektivni oblici turizma), touring, zdravlje i wellness.
Ovim dokumentom predviđena je podjela Osječko baranjske županije na četiri iskustvene zone: Podravlje, Baranja, Osijek i Dunav, te Đakovština. Svaka iskustvena zona ima svoj slogan koji ima ambiciju definirati je na najkraći mogući način. Tako je Baranja Panonski joie de vivre, Đakovština – Zlatni vez kulture i povijesti, Osijek i Dunav – grad park kulture i zabave, Podravlje – aktivno i zabavno Podravlje. Kao ključne razvojne projekte privatnog sektora masterplan definira golf resort, Slavonske dvore/panonski resort, zdravstveni i wellnes resort, dva vinska i wellness hotela, fisherman resort i glamping resort.
Panoramski balon Slavonija kao jedinstvena turistička atrakcija 
Ključni projekti javnog sektora su panoramski balon Slavonija, interpretacijski i centar za posjetitelje Slavonija, Urbana rehabilitacija manjih gradskih središta Županije, proširenje Državne ergele Đakovo, unaprjeđenje infrastrukture za riječna kružna putovanja I sustav turističke smeđe signalizacije na regionalnoj razini.
Masterplan predviđa da Slavonski dvori/panonski resort budu smješteni na atraktivnoj lokaciji autentičnog slavonsko-panonskog ambijenta i scenografije, tj. u nepreglednoj ravnici.  Alternativno resort može biti smješten uz obale rijeka ili na blaže izdignutim lokacijama s pogledom na panonske ravnice i krajobraz. Vinski hotel trebao bi biti smješten unutar vinogorja ili na uzvisini s pogledom na vinogorja. U drugim vinorodnim regijama uobičajena je praksa da hoteli budu smješteni u vinogorjima.
U slučaju da se realizira projekt panoramskog balona Slavonija bila bi riječ o jedinstvenoj turističkoj atrakciji u RH. Čelične sajle bi podizale i spuštale balon punjen helijem, a panoramska košara imala bi kapacitet od 30 osoba.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *