POLJANER HOMEBREWING


Pisati prvi o nekim pivima uvijek predstavlja izazov. U ovoj kratkoj reportaži predstavit ću vam Poljaner homebrewing. Poljaner, zbog prezimena idejnog začetnika i glavnog kuhara Igora Poljaka i zbog njegove strasti prema ispijanju pozamašnih količina Paulanera.
Kako piše na njihovoj facebook stranici Poljaner je kućna pivovara nastala sa ciljem proizvodnje kvalitetnog domaćeg piva od prirodnih sastojaka, sa naglaskom na raznolikosti i eksperimentiranju.
„Za vrijeme Beer festa u Garden mallu u travnju 2015. godine došao sam na ideju da bi bilo dobro da skuham svoje pivo. Slijedeći mjesec imali smo svu potrebnu opremu. Prvo pivo koje smo napravili je bio je porter, napravljen s većim postotkom ječmenih ekstrakata zahmeljen Northern brewer i Palisade hmeljevima. Poslije toga okušao sam se u raznim pivskim stilovima.”
Kaže nam to Igor koji živi i radi u Zagrebu, a podrijetlom je iz zapadne Slavonije, iz Banove Jaruge. Za ovu priliku kušali smo četiri vrste piva iz njegove kućne radinosti!
BALE
Brown ale koji se više može svrstati u hoppy porter. Nastao je od ostataka russian imperial stouta.
BOŽIĆNA ENIGMA
Riječ je o laganom porteru zahmeljenom samo jednom sortom hmelja – tasmanijskom enigmom, te dodatno začinjen pimentom, đumbirom i klinčićem.
LORDS DITCH
Iliti u prijevodu Banova Jaruga. Rađen je sa wet hop hmeljem posađenim u Banovoj Jarugi. Vrlo malo pivara uzgaja vlastiti hmelj i zato svaka čast Igore na odvažnosti. Iz SAD-a je kupio 4 rizoma chinook, cascade i 2x centennial. Na kraju je nikao samo cascade i 1 cenntenial jako sramežljivo u svega 4 češera. Ubrao je oko 149 g svježeg hmelja i odmah drugi dan radio pivo sa tim svježim hmeljem bez sušenja. Išao je magnum za gorčinu i US cascade na 15 minuta za okus, a sav domaći na 5 minuta za aromu. Zbog toga što se ne suši wet hop hmelj daje dosta drugačiji okus.
BLIJEDA RAŽA
Odličan raženi pale ale. Blijeda raža nastala je kao drugo pivo u party gyle načinu kuhanja (dvije pive iz istog masha). Lagano je zahmeljena sa tri vrste hmelja (chinook, ella i galena)
I Poljaner homebrewing je dokaz da scena jača i buja. Igoru Poljaku želimo sve najbolje, još puno skuhanih i ispijenih piva. I tko zna, možda hobby jednog dana preraste u nešto ozbiljnije.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *