FRANKOFONIJA U ZNAKU CRAFT PIVA I GASTRONOMIJE


U sklopu obilježavanja Međunarodnih dana frankofonije Francuska alijansa Osijek pripremila je niz manifestacija. 

Udruga se prvi put spominje 1897. godine u dnevnom listu na njemačkom jeziku «Die Drau», kad je grupa uglednih osječana osnovala Francuski klub. Kao takav, osječki Francuski klub je najstarije društvo francusko-hrvatskog prijateljstva u Hrvatskoj. 

Tijekom Frankofonije 2017, Francuska alijansa proslavlja 120. obljetnicu utemeljenja udruge i svog djelovanja u Osijeku kroz različite kulturne i gastronomske manifestacije. 

Trenutačni predsjednik udruge je Splićanin sa osječkom adresom, dirigent osječke opere maestro Mladen Tutavac, a voditeljica udruge je Nada Jovanović. 

U subotu, 24. Ožujka u osječkom kafiću “Uzdravlje” održana je prezentacija belgijskih craft piva. Prezentaciju je vodio Andreas Radoux,  koji je po struci inženjer strojarstva, specijaliziran za pročistače i ispitivanje kvalitete vode. Monsieur Radoux već četrdeset godina samostalno kuha pivo, te je u kontaktu s velikim brojem belgijskih craft pivara, te ima registriranu tvrtku za distribuciju belgijskih piva Arpivoimport. 



Te večeri kušali smo šest različitih belgijskih piva. Doduše od toga dva germanofona i četiri frankofona, no to je manje bitno, sva su bila odlična! 

PETRUS AGED RED 
Proizvodi ga pivovara Brouwerij de Brabandere iz pitoresknog sela Bavikhove u belgijskoj pokrajini Zapadna Flandrija. Ispočetka mi je bilo čudno zašto flamansko pivo na danima frankofonije, ali kad sam ga kušao svi upitnici su nestali. Uistinu odlično pivo koje ruši sve jezične barijere i predrasude. Crno voćno pivo koje je mješavina Petrus aged palea koji je odležao dvije godine u divovskim hrastovim bačvama i koji sudjeluje sa 15 % i Petruss dubbel bruina koji sudjeluje sa 85%, te s dodatkom trešanja. Pivo ima odličan slatko-kiseli balans. Moćno, voćno i istodobno osvježavajuće kiselo. 



MALHEUR 12° 
Ovo pivo kestenaste boje, stila Quadrupel, sa 12% alkohola najjače je pivo po volumnom udjelu alkohola belgijske pivovare Malheur, nekad znane pod imenom Brouwerij de Landtsheer, smještene u gradiću Buggenhout u belgijskoj provinciji Istočna Flandrija. Još jedno pivo koje nije frankofono ali je odlično!  Quadrupel je belgijska vrsta alea koju karakteriziraju veći postotak alkohola i izraženiji okus u odnosu na srodne dubbel i tripel stilove. 



VAL DIEU GRAND CRU 
Abbey iliti samostanski brown ale. Proizvodi se u pivovari samostana Val – Dieu  ( Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu) koji je smješten u povijesnoj valonskoj regiji Pays de Herve . Ovo pivo ima 10.5% alkohola. Dominiraju arome prženog slada, čokolade i porta. 



JOSEPH SPELT BEER 
Pivo od pira! Pir je žitarica koja je danas pomalo pala u zaborav, a nekad je imala široku rasprostranjenu uporabu (rimski legionari su svakodnevno jeli kašu od pira) izgledom slična pšenici, s time da su zrna pira veća no zrna pšenice. Joseph spelt beer je osvježavajuće pivo sa aromama kore narandže i korijandera. Dobro balansirana okusa i mirisa, istodobno slatko i lagano kiselkasto. Sadrži 5.4% alkohola. Proizvodi se u Silenrieuxu, a u sklopu pivovare se nalazi i kušaonica. 



IMPERATRICE 
Tri vrste slada, tri vrste hmelja (iz Češke, Slovačke i SAD-a), tri fermentacije (primarna, sekundarna i fermentacija u bocama). Voda za proizvodnju ovoga piva se crpi sa dubine od 30 metara. Sadrži devet posto alkohola. Proizvodi ga Brasserie de Leval-Trahegnies. 



SARA 
Ale od heljde! Lagano hmeljeno, sa laganim voćnim okusima. Blago kiselkasti aftertaste. Kao i Joseph spelt beer proizvodi ga Brasserie de Silenrieux iz istoimenog valonskog sela.  
Slijedeći vikend održana je mala škola francuske kuhinje tijekom koje su spravljana francuska jela poput Quiche Lorraine, Soupe à l’Oignon Gratinée, Cassoulet, Tartiflette, Foie de volaille, Macarons, Eclair au chocolat, Tarte au citron meringuée. 



Koncem svibnja biti će organiziran event « Francuski sir i slavonska vina » gdje će se sljubljivati francuski sirevi  s vinima erdutskog, baranjskog i iločkog vinogorja. 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *