JOSIP HUDOBEC – JEDINI VINAR S GOLDBERGA

 
panorama s beljskog vidikovca, photo by Mladen Tutavac

Krenuli smo biciklima beljskom vinskom cestom s kraćim zaustavljanjem na vidikovcu. Krajnja destinacija je bilo vikend naselje Puškaš na Starom Dunavu – Dunavcu kod baranjskog sela Topolje poznatog po crkvici bez zvonika koju dao sagraditi 1722 godine vojskovođa Eugen Savojski u znak zahvalnosti za pobjedu nad Turcima u bitci kod Sente koja se zbila 25 godina ranije. Spuštajući se biciklima s vrha Banovog brda prema Popovcu, moj prijatelj, ujedno u ovoj prilici i fotoreporter Mladen Tutavac ostao je bez pitke vode

photo by Mladen Tutavac

Znao sam da moramo nabasati na imanje Josipa Hudobeca. I da će nam tamo poslovično susretljivi domaćin natočiti vodu. Ali i ne samo vodu. Josip njeguje i odlična vina… i kako sam tvrdi jedini je komercijalni vinogradar na području Goldberga – najboljeg vinogradarskog položaja u Baranji, sa ponajboljim mikroklimatskim karakteristikama i razinom insolacijeNajbolji baranjski terroir. 

photo by Mladen Tutavac

Sipao je Josip vodu…. ali ubrzo nakon toga je upitao i “Jeste li za vino?” 
Kako da ga odbijemo…  

photo by Mladen Tutavac

  • Belje je zaštitilo ime Goldberg što je i naziv njihove premium linije vina, međutim Belje svojih vinograda na Goldbergu nema. Ne kažem da su ta vina loša, već jednostavno da nisu sa vinogradarskog položaja Goldberg. Osim mene kao vinogradara na Goldbergu postoji i još nekoliko voćara. Doduše, postoji i još nekoliko vikend vinara sa tristotinjak trsova, ali oni proizvode isključivo za vlastite potrebe. Dosta vina prodam na kućnom pragu, da sam lociran na nekoj važnijoj prometnici, postotak bi bio i veći. Nažalost, Popovac je u prometnom smislu slijepo crijevo Baranje. 

panorama Popovca, photo by Mladen Tutavac

Osim vinarije Josip ima i prenoćište i izletište. Nako prve ceste koja je presijekla Banovo Brdo na relaciji Kotlina – Podolje, priprema se izgradnja ceste Kamenac – Popovac. To bi znantno ublažilo prometnu izolaciju Popovca i vinarije Hudobec i znatno pospješilo Josipovu vinsko – turističku priču. Inače zanimljivo je da iako locirano u srcu Baranje većina stanovništva Popovca je iz Hrvatskog Zagorja. Još jedan djelić baranjskog multikulturalnog mozaika. 

photo by Mladen Tutavac

photo by Mladen Tutavac

photo by Mladen Tutavac

About Author

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *