PALIĆKE VINSKE SVEČANOSTI

                 photo by Milica Ristić

Prije samih vinskih svečanosti posjetio sam u društvu vrhunskog kuhara i gastronomskog znalca, člana asocijacije chefova Srbije i predsjednika udruge za njegovanje tradicionalnog kulinarstva Radovana Subina obližnju vinariju Zvonko Bogdan, a nakon toga imao sam prilku kušati sva (ili barem većinu) vina Subotičko – horgoške pješčare na jednom mjestu. U Srbiji postoji osam vinskih regija ili kako oni to kažu rejona. Jedan od tih vinskih regija je i Subotičko – horgoška, najsjevernija, a ujedno i najpjeskovitija vinska regija Srbije.  
 
Palićke vinske svečanosti već trinaestu godinu zaredom organizira Viteški vinski red Arena Zabatkiensis, što u prijevodu sa latinskoga znači “subotički pijesak”. O povijesti i razlozima osnivanja ovoga viteškoga reda pričao sam sa vinskim vitezom Miodragom Kujundžićem koji je ujedno i predsjednik udruge “Konoba Kujundžić”. Gospodin Kujundžić je bio u razdoblju od 1990. do 2001. godine direktor marketinga danas nepostojeće tvrtke “Podrumi Palić” koja je bila u sastavu “Slovenijavina”. Navedena je tvrtka na tržištu bivše Jugoslavije bila prepoznatljiva po buteljama pinot noira, pinot blanca i chardonnaya od 0,5 l, a najprodavaniji proizvodi su im bili Palići rizling i Muškat hamburg u jednolitarskoj boci. Proizvodili su i pjenušac Gold sect metodom charmat. Miodrag je tvorac slogana “Vina s pijeska” za vina Subotičko – horgoške pješčare.  
 
 
 
Viteski red Arena Zabatkiensis  je prvi viteski red osnovan u Srbiji 2001. godine sa ciljem da popularizira i stvara kulturu pijenja i uživanja u vinu. Mi smo puno doprinjeli da se kasnije osuje još desetak vinskih redova u Srbiji sa kojima uspješno surađujemo .Ovaj nas viteški red je osnovan zahvaljujući mđjarskoj liniji viteških redova a veliki majstor Filep Mihaly je najzasluzniji za to. Danas na našoj vinskoj cesti se nalaze sljedeće vinarije: vinarija Kelebija Vinarija Kasza, Vinski salaš Čuvardić, Subotica Vinarija i podrum Kujundžić. Od Palića do Horgoša se nalaze vinarije DiBonis, Maurer, Zvonko Bogdan, Tandex – Petra, Vinarija Tonković (10 hektara samo kadarka), vinarija Vinski dvor i vinarija Balint. Pored ovih službeno registriranih vinarija postoji i desetak malih vinskih podruma gjde su vlasnici većinom stariji ljudi sa velikim iskustvom. Od autohtonih sorti specifičnih za ovaj kraj treba izdvojiti kadarku i kevedinku. 
 
 
U sklopu Palićkih vinskih svečanosti kojima se ujedno obilježava i dan zaštitnika vinara i vinogradara; dan svetoga Urbana održano je i natjecanje u spravljanju fiš paprikaša “Zlatni kotlić Palića” na kojem su briljirali kuhari iz Hrvatske. Prvo mjesto je osvoji Davor Tomić iz Osijeka, a drugo mjesto su podijelili sa istim brojem bodova Zdenko Muhar iz Osijeka i Josip Delač iz Kitišanaca koji je bio i član prošlogodišnje pobjedničke ekipe na ovom natjecanju. Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva je bio renomirani kuhar Ivan Terek. O udruzi “Konoba Kujundžić” i natjecanju “Zlatni kotlić Palića” Miodrag je rekao slijedeće: 
 
Naša udruga” Konoba Kujundžić osnovana je 2011. godine i broji tridesetak članova. Naglasak stavljamo  na njegovanje vinske tradicije i kulinarstva u izvornom obliku; pripremanje jela na tradicionalni način, te očuvanje tradicije i običaja našeg kraja. Sudjelovali smo i posjećujemo manifestacije sa etno i ruralnim predznakom kako u zemlji tako i kod suj seda. Za autonomnu pokrajinu Vojvodinu smo napravili projekt Salaši na sjeveru Bačke. 

Za najbolju vinariju na Palićkim vinskim svečanostima proglašena je vinarija Milisavljević iz Lipara.  
 







 


 
 


 

 
 
 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *