KRAFT LOKATOR

     Đorđe Ličanin

susjednoj Srbiji pokrenut je website www.kraftlokator.com, a  uskoro će biti lansirana i istoimena  mobilna aplikacija koja služi pivskoj orijentaciji.  Iza ove aplikacije stoji trio craft entuzijasta koji čine Đorđe Ličanininače po struci inženjer za nove informatičke tehnologijezatim Milutin Gavrilović, predsjednik udruge “Antistereotip” koja se bavi besplatnom informatičkom edukacijom i Milica Stojanovićgrafička dizajenrica. 

O tome kako je sve krenulo idejni otac ovog projekta  Đorđe Ličanin nam je ispričao: 

Sjećam se prvog susreta sa craft pivom prij3-4 godine. Selo Bogatić, blizu Šapca, nas par drugara sa Karaburme i domaćin Đole, danas poznati pivar Đole Landrace, jedan od najvećih poznavatelja craft piva na našim prostorimaNevjerovatno iskustvoVeć prvi gutljaj Landrace APA je ispraćen osmijehom na licu. Taj trenutak kada te zapljusne val voćkastihcitrusnih aroma i ukusa za koje nemaš pojma odakle dolaze i što tu rade je neprocjenjivNakon druge, treće bočice osmijeh nije silazio sa lica! Kao što kaže jedna naša craft pivovara “Očekujte pojavu euforije i nekontrolirane sreće!I takokada jednom probate craft, teško i nerado se vraćate onome na što ste do tada navikli i shvatite u kakvoj ste zabludi bili kada je ovaj čarobni napitak u pitanju! 

Onda smo i sami dolazili u (ne)priliku da se nađemo negjde u gradu i da bismo rado popili dobar domaći craft, ali da osim najpoznatijih pubova, koji su često prepuni i nema slobodnih mjesta, nismo znali gdje bi sjeIi onda guglajguglaj, i na kraju završimo u nekom bircuzu na lošem pivu. 


Onda je i nas uhvatila manija slikanja piva i pivskih bočica (takozvane pivske starletejer ako nisi slikao i postavio na društvene mreže kao da nisi ni popio! bočice neodoljive, dopadljive, sa jako kreativnim imenima i etiketama i onda uslijedi nebrojeno komentara i pitanja u stilu A gdje se to može kupiti i degustirati?” 

i tako dođemo na ideju da napravimo website/aplikaciju koja će locirati pubove, restorane i prodavaonice u kojima se može popiti/kupiti craft pivo, uz moto “Život je previše kratak da bismo pili loše pivo ali i da bismo lutali u potrazi za dobrim”Dakle sve je zamišljeno kao neka jedinstvena mapa craft piva.  

Osnovni cilj websitea/aplikacije je popularizacija craft piva i promocija craft pubova, restorana, prodavaonica i pivara. Site funkcionira tako da prepoznaje korisnikovu trenutnu poziciju i u radijusu od biranih kilometara izbacuje listu craft destinacija. Svaki od pubova ima svoje posebno mjesto na sajtu, stranicu na kojoj se možete upoznati sa pubom i ponudom domaćih craft piva. Naš motto je i “Misli globalno, pij lokalno!”  

Craft “lokatori”, zaljubljenici u craft pivo, mogu se registrirati na sajt, napraviti svoj profil i zatim komentirati, preporučivati i ocenjivati pubove ali imaju mogućnost i da sami ubace pub koji je nama promakao i to je sve ono na čemu će se insistirati jer je “živa rij” najbolja preporuka. 

Što se tiče samog naziva KRAFT LOKATOR on je došao spontano, nekako se i sam nametnuo, a ideja je našeg uvijek domišljatog Jovketa koji doduše nije dio našeg trija, ali uvijek nam pruža moralnu potporu. 
Lokator” je nešto što je sjajno u imenu i što se prije svega odnosi na “lokaciju” i “lociranje” i što je i osnovna namjena sajta, ali također može da se odnosi i na lokanjeMada mi volimo objasniti ljudima da se raft ne loče, da se u njemu uživa kao u najfinijim vinima, da se kraft pije isključivo iz čaše, na određenoj temperaturi kako bi do izražaja došle sve arome i okusi. Što bi rekli, kada pijete craft iz boce, a ne čaše, to je kao da gledate 3D film bez naočala. Ledeno pivo iz boce je prevara loših piva kako bi se zamaskirali svi nedostaci. Ali neka svako ime Kraft Lokator shvati i prihvati kako želi.  

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *