3. FRA MA FU FESTIVAL – FESTIVAL REPORTERA I REPORTAŽE (I JOŠ PUNO TOGA)

Od 7. do 10. rujna održavalo se treće izdanje FRA MA FU festivala. Navedeni festival posvećen je reporterima i reportaži kao novinarskoj formi. Organizator festivala je SINKO institut iz Virovitice i ogranak Hrvatskog novinarskog društva Virovitičko – podravske županije. Jedinstveni je to festival s naglaskom na reportažu i novinarstvo, ali sa velikim primjesama stripa, umjetnosti, gastronomije i glazbe. Ta četiri dana cijeli grad je živio u ritmu FRA MA FU festivala. Čak su i lokalni caffe barovi posjetiteljima služili šećer za kavu sa festivalskim obilježjima.

FRA MA FU je pseudonim Franje Martina Fuisa, rođenog Virovitičana, začetnika hrvatske turističke, fotografske i socijalne reportaže, koji je također i autor scenarija za stripove Andrije Maurovića. Svoju prvu priču pod nazivom „Ubogi Vanja“ objavljuje sa 19 godina. 1934. godine postaje profesionalni reporter lista „Novosti“ u kojima objavljuje ediciju reportaža pod nazivom „Niz strminu bijede“. Preoblačio se u skitnicu i prosjaka kako bi se mogao infiltrirati među najniže socijalne slojeve i kao insidernapisati priču o njihovim životima, patnjama i stradanjima. Autor je i zbirke pripovjedaka „Tajna svjetionika svetoga Luke“, a bio je i izdavač strip revije „Mickey strip“.

Festival je započeo u četvrtak 7. rujna u 9.00h radionicom izrade aviona od papira i natjecanjem u slaganju puzzli koje je vodio Šime Strikoman. Šime Strikoman diplomirani je televizijski i filmski snimatelj, svojevremno urednik fotografije u kultnim tiskovinama Polet i Start, a u novije vrijeme poznat je po milenijskim fotografijama kojih je dosada snimio ukupno 575. Na puzzlama su motivi iz ciklusa „Strikomanov milenijski svijet“. Na puzzlama je bio motiv njegove 485. milenijske fotografije koju je snimio na prvom FRA MA FU festivalu održanom 2015. godine i na kojoj se nalazi motiv aviona. Avion je izabran jer je i Franjo Martin Fuis bio strastveni letač, a i svoj život je prerano skončao upravo u avionskoj nesreći, tijekom pokušaja bijega u partizane.

Paralelno sa radionicom Šime Strikomana započela je i radionica izrade reportaže koju je vodio dr. sc. Mirko Mlakar koja se odvijala prva tri festivalska dana u prijepodnevnim terminima. Radionicu je pohađalo dvadesetak polaznika novinarske sekcije katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Virovitice, zajedno s ravnateljem Mariom Voronjeckim. Posljednjeg dana radionice reportaže polaznicima je održao predavanje i dobitnik ovogodišnje FRA MA FU nagrade za najbolju reportažu Vladimir Jurišić.

Program je nastavljen u poslijepodnevnim satima izložbom ratnih fotografija Rudija Vanđije i Hrvoja Svobode, izložbom fotografija „Amerika“ Borisa Kozjaka, te izložbom slika „Mjesta iz mojih snova“ Darka Jovanovića. Slike iz navedenog ciklusa inspirirane su lokacijama iz literarnih i novinarskih uradaka Franje Martina Fuisa. Uslijedio je zabavni dio programa u kojem je nastupio stand up komičar Željko Grmuša, te glazbena skupina „Rock trio“.

U petak je Šime Strikoman snimio milenijsku fotografija ispred heritagehotela Kurija Janković koja se nalazi u Kapela dvoru. Gostima je prikazan film o aktivnostima koje se ulažu u obnovu svih dvoraca i kurija na području Virovitičko – podravske županije.

Poslijepodnevni program se odvijao  u virovitičkoj gradskoj knjižnici u kojoj je otvorena stalna izložba Franje Martina Fuisa koja uključuje njegove slike, skulpturu, bicikl iz toga razdoblja i slične predmete.

Program je započeo otvaranjem izložbe „Volim strip“ autora Veljka Krulčića koji je u recentno vrijeme tiskao niz strip knjiga za koje je scenarija napisao Franjo Martin Fuis. Ova izložba na tridesetak panoa daje pregled Fuisovog strip stvaralaštva. Uslijedila je promocija strip fanzina „Gavran“ kojeg izdaje virovitčki „Strip klub 85“. Navedeni klub organizirao je 2009. godine FRA MA FU strip festival. Nakon pet godina pauze FRA MA FU festival će ponovno oživjeti, ovoga puta kao festival reportera i reportaže o okviru čijih aktivnosti je značajan dio posvećen i stripu. Strip fanzin „Gavran“ predstavio je crtač i dizajner Davor Šunk koji je bio i organizator proto FRA MA FU festivala, te koji je i osmislio vizualni identitet aktualnoga festivala.

Program je nastavljen predavanjem Milovan Buchbergera koji se posvetio istraživanju života i smrti Franje Martina Fuisa. Svojedobno je došao na ideju da se popne na vulkanski otočić Jabuku koja poput grebena strši iz Jadrana i kojoj je vrlo teško prići. Bio je uvjeren da čini pionirsko djelo, a tada su mu poznanici ukazali da je Fuis to napravio još 1935. godine što je dokumentirano u reportaži „Devet zankijevih na vrhu Jabuke“. Nakon toga Buchberger pročitao je svu literarnu ostavštinu Franje Martina Fuisa, te je ostao fasciniran njegovim likom i djelom. Također je istražio i uzroke i okolnosti Fuisove pogibije, razgovarajući sa očevicima zrakoplovne nesreće, te utvrdio brojne nove činjenice koje opovrgavaju ili dovode u sumnju službenu verziju smrti.

Potom je slijedilo predstavljanje prvijenca mlade spisateljice Marine Mađarević pod naslovom „Noć knjige – nemoguće i svemoguće“. Ovaj roman je priča o književnom sazrijevanju, a u njemu pratimo interakciju četrnaestogodišnjeg Antona i klasika hrvatske književnosti Marina Držića koji dječaka vodi kroz različita razdoblja hrvatske književne povijesti.

Nakon toga dodijeljena je nagrada za najbolju reportažu u 2016. godini. Priznanje je dobio Vladimir Jurišić, reporter Novosti za seriju reportaža o Srbima povratnicima s područja Banije i Korduna. Ovdje se može povući paralela sa Fuisom koji je također pisao o marginaliziranim skupinama za tiskovinu koja je nosila naziv „Novosti“.

U subotu je program započeo predstavljanjem slikovnice „Čarobni svijet nacionalnog parka Krka“, autorice Jagode Sablić. Zatim je od strane novinara Stjepana Pavića i urednika – mentora Zlatka Herljevića predstavljen „Global“, list studenata novinarstva.

Prikazan je film „Pogled iznutra“ za koji je scenarij napisao Marinko Petković, a režirao ga je Slaven Petrić. Film govori o egzistencijalnoj nesigurnosti novinara i ekonomsko – političkim pritiscima s kojima se novinari danas suočavaju, kao i o svojevrsnoj eroziji ugleda struke.


Nakon toga predstavljena je knjiga „Igraonica za odrasle: Polet 1976. – 1990.“ koju je napisao sveučilišni profesor Željko Krušelj, i sam svojevremeno poletovac. Polet je svojevrstan fenomen jer je omogućio da se o nekim kontroverznim temama po prvi put progovori u hrvatskome i općejugoslavenskome javnom prostoru, a u njemu su stasali brojni novinari koji su poslije zauzeli ključne pozicije u mainstream medijima.

Program je nastavljen u privremenim prostorijama Gradskoga muzeja Virovitica (koji je inače smješten u dvorcu Pejačević koji trenutno prolazi proces temeljite restauracije) izložbom turističke fotografije „Wonderful world“ Voljena Grpca.
U Centru kulture otvorena je Skupna izložba reutersovih fotoreportera nagrađenih nagradom Pulitzer na temu Migranti. Izložbu je otvorio nekadašnji reutersov fotoreporter i jedan od najpoznatijih hrvatskih ratnih reportera Nikola Šolić.

Potom je prezentiran projekt „Mikeški jestvenik“ koji zajednički provode srednja strukovna i industrijsko – obrtnička škola iz Virovitice, te gradski muzej. Etnologinja Jasmina Jurković ističe da je cilj ovoga projekta je oživjeti tradicionalnu gastronomiju virovitičkoga kraja i učiniti je dijelom turističke ponude. Posjetiteljima su servirane delicije poput juhe od vina, pastrve sa slaninom, paštete od čvaraka, pogačica sa svinjskim mozgom… Uz sve to gostima su bila ponuđena vina vinarije Vineda iz obližnje Vukosavljevice, kao i sjajno „Pitko“ pivo zanatske Pitomačke pivovare. U sklopu projekta javnosti će 18. listopada biti predstavljena i knjiga „Mikeški jestvenik“. U zabavnom dijelu programa nastupili su „Swing time kvartet“ iz Daruvara i Gustafi.

U nedjelju je program nastavlje na pustari Višnjica. Domaćini su pripremili tradicionalno težačko jelo „Bošpor“, riblje specijalitete poput fiš paprikaša i šarana na rašljama. Točilo se vino vinarije 4B iz obližnjeg lukavca, a članovi učeničke zadruge iz Slatine posjetiteljima su dijelili praline „Frajla Antoš“ koje nastaju od keksa, čokolade, maslaca, malo ruma i džema od grožđa koji se naziva Othello.

 Prvo je održan okrugli stol na temu „Autorstvo na internetu i oko njega“ kojeg su moderirali Sandra Pocrnić Mlakar, direktorica i urednica nakladničke tvrke „Beletra“  i predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Saša Leković.

Uslijedilo je predavanje „Hrvatska prirodna blaga“ biologa i publicista Gorana Šafareka iz Koprivnice, te predstavljanje časopisa „Business & lifestyle“ koji je posebno izdanje Privrednog vjesnika i besplatno se distribuira u 15.000 primjeraka. Poznata gastro novinarka Božica Brkan koja je svojevremeno pisala scenarije za „Male tajne velikih majstora kuhinje“ predstavila je svoje kuharice i internetski gastro magazin „Oblizeki“. Potom je novinar i pjesnik Budimir Žižović, autor kuharica „Istarska domaća zimnica“ i „Kuharica na plavome valu“, te organizator gastro manifestacija poput „Festivala istarske kuhinje“ prisutnima spravljao mediteranske specijalitete i recitirao vlastitu poeziju“

Sve pohvale direktoru festivala Goranu Gazdeku i koordinatoru Ivanu Žadi. FRA MA FU FESTIVAL postao je respektabilna manifestacija koja okuplja novinare iz nekoliko zemalja, manifestacija u kojoj se skladno preklapaju edukativni, strukovni, i zabavni sadržaji, novinarstvo s posebnim naglaskom na reportaži, strip, fotografija, izdavaštvo (beletristika i publicistika) slikarstvo, gastronomija i glazba.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *