VII TURISTIČKI FORUM KONTINENTALNOGA TURIZMA – GASTRONOMIJA KAO TURISTIČKI PROIZVOD

13. i 14. rujna u Vinkovcima se održavao 7. turistički forum kontinentalnog turizma. Ove godine naglasak je bio na gastronomiji kao turističkome proizvodu Hrvatske. Budući da je valorizacija enogastronomije kao turističkoga resursa u fokusu moga interesa jednostavno nisam mogao propustiti ovaj forum. Forum se održavao tijekom Vinkovačkih jeseni, te su svi sudionici osjetili taj hype koji grad obuzme dok traje ova manifestacija koja je odavno nadrasla usko folklorne okvire i već ima tradiciju dužu od pola stoljeća. Posjet Vinkovcima iskoristio sam ujedno i kako bih napisao članak o Ljutoteci, novoj liniji ljutih chili umaka, koja se nalazi u istoj ulici kao i hotel u kojem se odvijao prvi dan foruma. Nakon ugodnog razgovora sa ekipom iz Ljutoteke i premijerne degustacije njihovih proizvoda uputio sam se u hotel Slavonija.

Iva Puđak Mihajlović iz glavnoga ureda Hrvatske turističke zajednice govorila je o aktivnostima promocije eno i gastro turističkoga proizvoda. Naglasila je da je enogastronomija jedan od 6 ključnih proizvoda (uz kulturu, biciklizam, aktivni odmor, wellnes i zdravlje, te poslovni turizam) kojima se promovira koncept „Hrvatska 365“ – upoznavanje s autentičnim proizvodima i iskustvima izvan glavne turističke sezone.

Martina Pavelić i Sanja Krmpotić iz TZ Kvarner govorile su o projektu Kvarner gourmet sa primjerima dobre prakse. Cilj ovoga projekta je informacije o restoranima i vinarima s područja Kvarnera objediniti na jednom mjestu kako bi eventualni posjetitelji imali sve informacije o enogastronomiji regije na jednome mjestu.

Direktorica turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije Rujana Bušić Srpak govorila je o projektu Okusi Srijema i Slavonije. Cilj ovoga projekta je tradicionalnu gastronomiju, posebice one recepte koji su pomalo pali u zaborav učiniti dijelom standardne restoranske ponude. Dio ovoga projekta su restoran Orion i Villa lenije iz Vinkovaca, hotel Lav iz Vukovara i hotel Dunav iz Iloka, Iločki podrumi, Acin Salaš iz Tordinaca, restoran Aquarius iz Bošnjaka, te restoran Gondola iz Sotina.

Goran Filipović iz Jadranka grupe koja objedinjuje hotele, kampove i trgovine na Malome Lošinju i Cresu govorio je o potencijalima suradnje hotelskih kuća sa obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ivanka Luetić Boban iz regionalne razvojne agencije splitsko dalmatinske županije imala je izlaganje na temu Kulinarska baština Splitsko – dalmatinske županije. Ova županija dio je europske regionalne mreže „Culinary heritage“. Ovaj koncept je razvijen u Švedskoj i Danskoj 1955. godine. Članovi ove mreže mogu postati uzgajivači, prerađivači i mali proizvođači i prodavaonice tradicijskih i domaćih proizvoda.

Marijan Martinjaš iz DMC agencije Etno art travel koja sjedište ima u međimurskom mjestu Lopatinec pričao je o inovativnim načinima prezentacije tradicionalne gastronomije. Oni u svojoj ponudi imaju programe kao što su: avanturističko – gastronomski predah, bajkoviti okusi Međimurja, blagdanska gastro lutanja i slično.

Prvi hrvatski gastronomad Rene Bakalović imao je izlaganje na temu: gastronomija kao važan faktor promocije kontinentalnog turizma s posebnim osvrtom na neiskorištene perspektive Hrvatske kao podunavske zemlje, Domagoj Jakopović Ribafish prisutnima se obratio sa temom: Hrvatska se jede srcem.

Zlatko Belušić i Melkior Bašić, chefovi kuhinje Lošinj hotels & villas pripremili su domjenak kojim sa mediteranskim i panonskim specijalitetima, a kako sami kažu cilj im je bio napraviti gastro spoj plave i zelene Hrvatske.

Nakon toga uslijedio je turistički obilazak Vinkovaca uz living history program u rodnoj kući književnika Ivana Kozarca. Nakon toga sudionici skupa su posjetili MANUFAKTURA BAR i degustirali odlične koktele od vina i voćnih rakija koje je osmislio Ivan Mlivić.


Slijedeći dan u konferencijskoj dvorani hotela Villa lenije održala se panel diskusija na temu „Domaća hrana u turističkoj ponudi“. Panelisti su bili proizvođači suhomesnatih proizvoda OPG Ferbežar i Bođirković d.o.o., hotele su predstavljali Villa Lenije i Jadranka grupa, raspravu je moderirao Andrija Matić iz Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko – srijemske županije.

Nakon toga uslijedio je izlet u EDEN destinaciju izvrsnosti Vukovar – Vučedol – Ilok. Nakon posjeta muzeju vučedolske kulture izlet se nastavio posjetom ladanjskoga imanja Principovac i iločkih starih podruma.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *