ODRŽANO NATJECANJE „PRVI NAJLJUTIŠA GRADA OSIJEKA“ U FABRIQUE BEER & GRILLU

Prijestolnica Bavarske, München kao što svi znaju ima najveću pučku feštu na svijetu – Oktoberfest, a glavni grad Slavonije & Baranje, Osijek ima čak dva Oktoberfesta. Nakon Malog Oktoberfesta koji se zbio 8. listopada u Sunčanoj ulici uslijedio je Oktoberfest u organizaciji Fabrique beer & grilla koji traje od 9. do 22. listopada. Fabrique beer & grill otvoren je 2016. godine na osječkome Trgu slobode koji je svojedobno na globalnom arhitektonskom natječaju proglašen jednim od najljepših javnih prostora na svijetu. Nastavak je to obiteljske ugostiteljske tradicije duge više od četvrt stoljeća. U vrlo kratkom vremenu postao je nezaobilazno mjesto okupljanja ljubitelja i poznavatelja piva i istinskih gurmana, kao i jedna od točaka Osječke pivske ture – turističkoga proizvoda kojem je cilj prezentirati Osijek kao grad prvoga hrvatskoga piva i jedan od epicentara craft revolucije.

Kao što i samo ime govori njihova ponuda ima dvije osnovne dimenzije – pivsku i gastronomsku. I prostorno imaju dvije dimenzije koje se očituju u dvije etaže i dvije ljetne terase. Ovaj dualitet se ogleda i u managementu, Fabrique vode dva prijatelja iz djetinjstva.

Koncepcija pivnice se zasniva na velikom izboru hrvatskih i inozemnih piva. Podjednako su zastupljene industrijske multinacionalne pivarske kompanije, kao i mikropivovare. Poseban naglasak su stavili na zanatska ili craft piva čija proizvodnja i konzumacija istodobno predstavlja i svojevrstan povratak korijenima, kao i rastući svjetski trend.

„Naša kuhinja se bazira na domaćem mesu sa lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Svježe meso sami obrađujemo i spravljamo po vlastitoj recepturi istodobno prateći i najsuvremenije gastronomske trendove. Na taj način uspješno spajamo lokalno i globalno, autohtono i standardno. Naši somuni ne sadrže apsolutno nikakve vrste aditiva i to je također jedna od stvari koja nas kvalitativno diferencira od ostalih. Posebno smo ponosni na širok asortiman burgera za čije spravljanje koristimo isključivo junetinu.“ Riječi su Hrvoja Bukića, jednoga od suvlasnika Fabrique beer & grilla.

Kuhinja Fabriquea je osmislila poseban burger koji se je u ponudi tijekom trajanja Oktoberfesta – Oktoberfest special, a koji se sastoji od 150 grama krupno mljevene čiste junetine, kuhane koljenice, kiseloga kupusa, kiselih krastavaca, burger sosa na bazi hrena, domaćeg peciva i neizostavnih krumpirića.

Jedan od evenata koji je održan u sklopu Oktoberfesta u Fabriqueu je i natjecanje za prvoga najljutišu grada Osijeka koje je održano u nedjelju, 15. listopada s početkom u 19.00h. Ljutinu su osigurali Igor Josipović i Bojan Bošnjak, dvojac koji stoji iza prve slavonske linije ljutih proizvoda pod imenom Slavonska krv. Nastupilo je osam natjecatelja. I sam sam bio jedan od njih, jer moj motto je da treba pisati o stvarima koje doživljavaš iz prve ruke. 

Natjecanje je krenulo ispijanjem zdravice iz epruvete u kojoj se nalazi Bećar (fermentirana slavonska paprila, chilli, luk, češnjak, ocat i sol). Potom su natjecatelji morali pojesti mini pljeskavicu sa obilnim premazom od Čaruge. Za one koji ne znaju Čaruga je ljuto – slatki umak koji se sastoji od fermentiranih ljutih slavonskih papričica i chilli habanero papričica  sa dodatkom pekmeza od višnje. To je bio prvi krug natjecanja. 

Drugi krug se sastojao od toga da su natjecatelji morali pojesti četiri vrste ljutih paprika. Prva na redu je bila slavonska ljuta papričica, zatim habanero, potom bhut jolokia i naposljetku carolina reaper. Cijelo vrijeme je pored natjecatelja stajala i čaša s mlijekom. Konzumiranje mlijeka je podrazumijevalo automatsku diskvalifikaciju. Polako su otpadali natjecatelji i na kraju je ostalo dva natjecatelja koji su uspjeli doći do kraja, tj pojesti u cijelosti sve predviđene papričice. Uslijedilo je pripetavanje i pobijedio je Josip Jolly Ivanušić koji je ispio epruvetu Bećara brže od svoga konkurenta. 

Sve u svemu odlično i napeto natjecanje koje je bilo popraćeno brojnom publikom i televizijskim kamerama. Ovo nije i zadnji event tijekom Fabrique Oktoberfesta. Veliko finale Oktoberfesta u Fabrique beer & grillu je 22. listopada kada se održava  natjecanje u izjedanju burgera koji teži čitavih jedan kilogram od čega je 500 grama čista junetina, ostatak se odnosi na lepinju i priloge. Dobili smo prvoga ljutišu grada Osijeka, a sada iščekujemo i prvu izjelicu. 

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *