ŠPAJZ – ZDRAVA HRANA U TEGLICAMA

                                                               photo by Kristina Bilić
U osječkoj Radićevoj ulici otvorio se nedavno zdravljak pod imenom Špajz. Špajz nije ni trgovina, ni restoran već nešto između. Nude zdravu hranu u teglicama, preciznije obroke u teglicama. koju možete kupiti i konzumirati kod kuće ili pak u samom Špajzu. Iza cijelog projekta stoji Martina Završki uz podršku svoje obitelji koja ima vlastito obiteljsko poljoprivedno gospodarstvo, a čiji proizvodi čine i glavninu sastojaka u zdravim teglicama. Martina ima dvadeset godina, ali izgleda znatno mlađe. Neka to shvati kao kompliment. „Kada sam išla u školu ili na posao sama sam si pravila obroke na ovaj način zato što sam izbjegavala pekaru. Krenula sam od slatkih teglica, jer mi se to strašno sviđalo, a onda sam prešla na slane. Prvo sam počela sa nekim gotovim recepturama sa interneta, a onda sam počela eksperimentirati, a tome nikad kraja. Od malena volim kuhati i oduvijek mi je bila želja otvoriti svoju trgovinu sa slasticama gdje će sve biti rozo i u cvijetićima.“. Kaže da je temeljna misija Špajza navikavanje ljudi na zdravu prehranu.

                                                               photo by Kristina Bilić
I uređenje interijera je posebna priča, nešto između barbie i vintage stila ugrađenih u bakinu kuhinju. Obiluje s puno ludih detalja poput cvijeća u ribežu za sir, oklagija i kalupa na zidu, vješalica za odjeću napravljenih od savinutih žlica i slično. Osim Martine u Špajzu su zaposlene i dvije vrsne kuharice, a jedna od njih je i Kristina Bilić koja uređuje popularni food blog Cutie and pie.

Na pitanje zašto baš špajz kao ime zdravljaka Martina kaže zato što su su se tradicijski u Špajzi uvijek čuvale najmirisnije i najukusnije delicije kojima smo kroz cijelu godinu mogli obradovati svoje nepce. Osnovna podjela njihovih proizvoda je na slanu, slatku i zdravu liniju. Slana linija je pakirana u teglicama od 330 grama, a slatka i zdrava u onima manjima od 200 grama.

    photo by Mario Jukić
Slana linija se sastoji od sedam proizovoda. Abedednim redom to su Antuntun-a, Gica teglica, Kraljica Marica, Pipi duga teglica, Riba teglici grize rep, Teglanka veganka, Zelenka,  Riba teglici grize rep se sastoji od sezama, lanenih sjemenki, blitve, jaja, sira, tjestenine, tunjevine, krastavaca i dresinga koji uključuje jogurt, svježi sir, peršin, papar, senf, češnjak i limun. Zelenka sadrži lanene i suncokretove sjemenke, rikolu, ciklu, feta sir, cvjetaču, slanutak, grašak i dressing koji se sastoji od češnjaka, limunovog soka, maslinovog ulja, soli i papra. Antuntun-a uključuje suncokretove i bučine sjemenke, kelj, zrnati sir, tjesteninu, masline, tunjevinu, kukuruz i pikantni dressing koji se sastoji od češnjaka, čilija, luka, soli, papra, jabučnog octa i jogurta. Teglanka veganka sadrži lanene sjemenke, kupus, ciklu, gljive, papriku, leću, cvjetaču i dressing (češnjak, limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar) Pipi duga teglica sadrži kikiriki, kupus, cous – cous, svježi sir, mrkvu, ciklu, piletinu, kukuruz i dressing (bosiljak, limun, med, peršin, maslinovo ulje, jogurt) Kraljica Marica se sastoji od sezama, lješnjaka, zelene salate, cvjetače, zrnatog sira, paprike, piletine, graha, i dressinga koji sadrži bučino ulje, jogurt, češnjak, senf, peršin i bosiljak Gica teglica sadrži bijeli luk, zelenu salatu, domaće bruskete, feta sir, luk, feferone, slaninu, kobasicu, kisele krastavce i dressing koji se sastoji od jogurta, paprike, češnjaka ulja i papra.

                                                         photo by Kristina Bilić

Slatka linija se sastoji od četiri različite vrste teglica. Abecednim redom to su: Diva, Đemal, Može ovo i No sikiriki No sikiriki se sastoji od keksa, čokolade, čokoladne kreme i naravno kikirikija. Može ovo kombinira jadro keks, čokoladu, kremu od vanilije, kremu od čokolade i lješnjaka, kremu od kokosa, šlag i sam kokos. Diva sadrži kekse, nougat kremu, čokoladu i lješnjake. Đemal se sastoji od keksa, čokoladne kreme s crnom čokoladom i kreme od višanja.

                                                               photo by Kristina Bilić
Zdrave teglice: tu imamo teglicu Medena, Mrvica i Sportiva pozitiva. Medena sadrži zobene pahuljice, lješnjake, limunov sok, jogurt, maline, crnu čokoladu i naravno med. Mrvicasadrži zobene pahuljice, crnu čokoladu, jogurt, banane, med i cimet. Sportiva pozitiva objedinjuje zobene pahuljice, svježi sir, jogurt, med, šumsko voće, sjemenke lana, chia sjemenke i kokos.

About Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *